Bijgewerkt: 28 maart 2024

8-delige serie Panorama Pijbes van start bij NPO 2

Nieuws -> Informatief

Bron: NPO 2
17-03-2017

Vanaf woensdag 22 maart 2017 gaat de nieuwe 8-delige serie Panorama Pijbes van start, waarin kunsthistoricus Wim Pijbes, voormalig directeur van Het Rijksmuseum en van Museum Voorlinden, het Nederlandse landschap bekijkt door de ogen van kunstschilders, en de kijker voorziet van een andere blik op kunst. In elke aflevering ontmoet hij kunstkenners, verzamelaars en hedendaagse kunstenaars op zoek naar de schoonheid van ons land. Hij zoekt schilderijen vanaf de Middeleeuwen tot nu, waarop het Nederlands landschap de hoofdrol speelt. Van de Bijbelse landschappen van Bruegel tot de geabstraheerde strandgezichten van Mondriaan en alles daar tussenin.



Zijn weg voert kriskras door ons land; langs de duinen en verstilde heidevelden, via de dynamiek van de haven tot de romantiek van het bos. Hoe zien kunstenaars ons land? Hoe hebben zij ons leren kijken naar het landschap? En wat is er overgebleven van dat landschap dat zo’n grote inspiratiebron vormde voor de schilders? Wat heeft de omgeving veranderd en beïnvloed? Maar ook: wat maakt dat ene doek zo bijzonder voor Pijbes zelf? 

Aflevering 1 – De kust. In deze aflevering van Panorama Pijbes zoekt kunsthistoricus Wim Pijbes naar het geheim van het volmaakte zeegezicht. Wat bezielde Mesdag om 30 jaar lang hetzelfde stukje strand te gaan schilderen? Is het licht van Piet Mondriaan aan de Zeeuwse kust te vangen? En wat maakt die einder boven zee zo oneindig volgens fotograaf Bruno van den Elshout? Producent: Sarphati Media. Uitzending: vanaf 22 maart 2017 elke woensdag om 20.25 uur op NPO 2



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.