Bijgewerkt: 2 december 2023

71ste Indie-herdenking in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië
03-08-2016

De Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië houdt haar jaarlijkse herdenking in het Broersepark op dinsdagavond 14 augustus 2016. Het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam in Nederlands-Indië, het latere Indonesia op 15 augustus 1945, 71 jaar geleden. De invasie en bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog bracht de vernietiging van de koloniale staat Nederlands-Indië. Na de Japanse overgave in augustus 1945, riepen de nationalistische leiders Soekarno en Hatta de onafhankelijkheid van de republiek Indonesië uit.

Op zondag 14 augustus 2016 om 19.20 uur vindt de regionale 71ste herdenking van gevallenen en slachtoffers in Nederlands-Indië plaats bij het Indië Monument in het Broersepark te Amstelveen. Aan de vooravond daarvan herdenken wij bij dit monument in Amstelveen alle gevallenen en slachtoffers van die oorlog en haar nasleep. 

Foto Amstelveen
(Bron E. Dumasy - 2016)

Yvon Noordam - Weygers


Mevrouw Yvon Noordam - Weygers vertelt vanuit haar kampervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en vooral de tijd daarna, over hoe creatief denken en doen haar vrijheid is geworden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Intreden van de Banier van de Bond van Wapenbroeders tijdens de herdenking op 14 augustus 2015


Een leerling van basisschool De Cirkel, adoptieschool van het Indië Monument, zal een gedicht voorlezen over het thema vrijheid. Namens de gemeente Amstelveen spreekt burgemeester Mirjam van ‘t Veld, namens de Bond van Wapenbroeders voorzitter Willem van Lith en namens de voor de jaarlijkse organisatie verantwoordelijke Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië te Amstelveen voorzitter Clemens Bouwens.

De stemmige muziek wordt verzorgd door Fanfarekorps Nationale Reserve onder leiding van adjudant R. Goddrie.

Herdenkingsplechtigheid zondag 14 augustus 2016

19:20 uur intreden Banier Bond van Wapenbroeders

-Welkomstwoord door de heer J.C.E.M. Bouwens, Voorzitter Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië

-Toespraak door mevrouw M.M. van ’t Veld, Burgemeester Gemeente Amstelveen

-Toespraak door de heer W. van Lith, Voorzitter Bond van Wapenbroeders, Afdeling Amstelland

-Gedicht door een leerling van de Amstelveense basisschool De Cirkel, adoptieschool Indië-Monument

-Toespraak door mevrouw Yvon Noordam - Weygers over hoe creatief denken en doen haar vrijheid is geworden

In stilte en staand, voorafgegaan door het signaal taptoe, gedenken wij gedurende twee minuten de Gevallenen en Slachtoffers uit deze periode. Aansluitend wordt, begeleid door de Kapel, het 1ste en 6de couplet van het Wilhelmus gezongen.

-Kranslegging

-Uittreden Banier Bond van Wapenbroeders

-Defilé langs monument

-Einde herdenkingsbijeenkomst

20:30 uur einde herdenkingsbijeenkomst.

Alle aanwezigen worden uitgenodigd voor een informeel samenzijn in het naastgelegen clubhuis van de Jeu de Boulesvereniging.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.