Bijgewerkt: 22 mei 2022

70 euro per maand in de min door de stijgende energierekening

Nieuws -> Informatief

Bron: NIBUD
02-11-2021

Een alleenstaande in de bijstand komt straks iedere maand 71 euro tekort. Dat blijkt uit berekeningen die het Nibud heeft gemaakt naar aanleiding van de stijgende energierekening. Honderdduizenden Nederlanders komen financieel in de knel door de gasprijsstijgingen.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) maakt zich daar zorgen over en riep de politiek op om in te grijpen. Ter illustratie heeft het Nibud voor twee voorbeeldhuishoudens gekeken wat er gebeurt in de huishoudportemonnee als de energierekening blijft stijgen.

Foto Amstelveen
(Bron NIBUD - 2021)

Alleenstaande, bijstandsuitkering, flatwoning bouwjaar tot 1975 (energielabel E)


Aandeel energiekosten steeds groter. Het aandeel van de energierekening voor een huishouden met een bijstandsuitkering is sinds januari opgelopen van 7 naar 9 procent. Als deze stijging zich doorzet, zoals nu voorspeld, dan loopt het op naar 10 procent. Dat zou betekenen dat dit voorbeeldhuishouden iedere maand 71 euro in de min staat. Dit tekort kan minder worden als zij bij hun gemeente kwijtschelding van bijvoorbeeld de lokale lasten krijgen. Dat geldt echter alleen voor huishoudens met een inkomen rond het minimum.

Foto Amstelveen
(Bron NIBUD - 2021)

Paar, 2 kinderen, 2 x modaal, tussenwoning koop (energielabel C)


Ook andere huishoudens gaan deze stijging voelen in de portemonnee. Zo ziet het Nibud dat bij een gezin met een inkomen van twee keer modaal het budgetaandeel zal stijgen naar 5 procent. In euro’s betekent dit een stijging van 54 euro, waardoor ze straks iedere maand 204 euro kwijt zijn aan de energierekening.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.