Bijgewerkt: 29 februari 2024

64 gemeenten in Burgernet

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
23-01-2011

Burgernet, het samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen, is per medio januari 2011 in 64 gemeenten verdeeld over 9 politiekorpsen ingevoerd.

Landelijk telt Burgernet bijna 200.000 deelnemers. Volgens minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie spelen zowel gemeenten als politie hiermee in toenemende mate in op de wens van de burger om een actieve bijdrage te leveren aan de veiligheid in hun buurt.

Promo filmpje van Burgernet op YouTube

Het betrekken van burgers bij veiligheid in hun wijk draagt zichtbaar bij aan het vergroten van de pakkans van verdachten of het terugvinden van vermiste personen. Door directe informatie van deelnemers heeft de politie in gemiddeld 10 % van de gevallen een Burgernetactie succesvol kunnen afsluiten.

Hoe meer Burgernetdeelnemers, hoe groter de kans dat gemeente, politie en burgers samen de gezochte persoon opsporen. En daarmee de veiligheid in de buurt vergroot’. Eind 2011 is Burgernet in zoveel gemeenten ingevoerd dat er sprake is van een landelijk dekkend netwerk voor de toepassing van Burgernet.

Burgernet wordt ingezet bij tijdkritische incidenten als woninginbraak, straatroof, overvallen en bij vermissingen, en in toenemende mate voor niet-tijdkritische acties (preventie, aanvullend buurtonderzoek recherche).

Burgernet in Amstelland?

Het Regionaal College heeft ingestemd met de invoering van Burgernet in de 6 gemeenten in de regio: Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn. In het actieplan integrale veiligheid voor 2010 van het College B en W van Amstelveen heeft ook ingestemd naar een onderzoek naar de invoering van Burgernet. Kijk ook op de website van BurgernetAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.