Bijgewerkt: 18 mei 2024

60 jaar Universele verklaring van de Rechten van de Mens

Nieuws -> Informatief

Bron: Amnestygroep Amstelveen
08-12-2008

Viering van de 60ste verjaardag van de Universele verklaring door de Amnestygroep Amstelveen

Op 10 december 2008 is het 60 jaar geleden dat er in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een officiële verklaring werd opgesteld, waarin dertig belangrijke rechten waren opgenomen, die voor ieder mens zouden gelden. Men noemde deze verklaring “De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens”.

In 1968 werd de Nederlandse afdeling van Amnesty International opgericht. Het doel van Amnesty International is het leveren van een bijdrage aan de naleving van de mensenrechten waar ook ter wereld.

10 december – de “verjaardag” van de Universele Verklaring – is voor Amnesty de dag waarop extra aandacht voor de mensenrechten wordt gevraagd. En dat geldt nog eens temeer voor 10 december 2008 als de Universele Verklaring “haar 60ste verjaardag viert”. Daarom heeft de Amnesty-groep Amstelveen het initiatief genomen om op 10 december 2008 een feestelijke bijeenkomst te organiseren om die bijzondere viering te gedenken.

Vlam  Amstelveen
(Amnesty International - 2008)

De tekst van de flyer: Heel Nederland vlamt voor de vrijheid


De feestelijke bijeenkomst vindt plaats in de Handwegkerk tussen 16.30 en 19.00 uur.

Het programma omvat een officieel gedeelte met diverse sprekers en een informeel samenzijn met drankjes en hapjes. Leerlingen van de Amstelveense muziekschool verzorgen een muzikaal optreden. Er is een tentoonstelling over het werk van Amnesty International, waarbij diverse tekeningen van Fritz Behrendt worden vertoond.

Vlammen voor de Vrijheid

Dit jaar vraagt Amnesty International speciaal aandacht voor mensenrechtenactivisten die hun leven in de waagschaal stellen om de mensenrechten te beschermen. Amnesty voert de gehele maand december een landelijke actie waarbij massaal steunbetuigingen verzameld worden voor 3 (organisaties van) voorvechters, die symbool staan voor de mensenrechtenbeweging als geheel.

Het gaat om de vrouwen van de Iraanse campagne voor gelijke rechten, democratische leider Aung San Suu Kyi uit Myanmar, die al jarenlang de militaire junta trotseert en de vrouwen van de organisatie Women of Zimbabwe Arise (WOZA), die zich inzetten voor verbetering van de levensomstandigheden en de mensenrechtensituatie in hun land. Amnesty roept Nederlanders op de mensenrechtenactivisten te steunen door op de website Vlammen voor de vrijheid, een digitale kaars te ontsteken.

De kaarsen zullen de duisternis op de digitale wereldkaart verlichten en zijn een steunbetuiging aan de activisten die ondanks de gevaarlijke omstandigheden hun belangrijke werk voortzetten.

Alle steunbetuigingen worden aan het eind van het jaar aangeboden aan de organisaties in Iran en Zimbabwe en aan Aung San in Myanmar. Dit is niet alleen maar een symbolische daad: dit soort grootschalige solidariteitsacties versterkt de positie van activisten en maakt hun werk vaak gemakkelijker.

Voor meer informatie : Amnesty Amstelveen

Amnesty International?

Amnesty International is een vereniging die de naleving van de mensenrechten, zoals vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de standaard minimumregels voor de behandeling van gevangenen, op 10 december 1948 door de Verenigde Naties ondertekend, beoogt.

Website: Amnesty International  Amnesty NederlandAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.