Bijgewerkt: 6 december 2023

50 jaar geleden werd de LP Abbey Road van The Beatles gelanceerd

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/Wikipedia/YouTube
10-08-2019

The Beatles waren een Engelse rockband die in 1960 in Liverpool werd opgericht. Met een bezetting van John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr worden ze beschouwd als de meest invloedrijke band aller tijden. Met een geluid dat geworteld is in skiffle, beat en rock and roll uit de jaren 1950 was de groep een integraal onderdeel van de evolutie van de popmuziek naar een kunstvorm en de ontwikkeling van de tegencultuur van de jaren 1960. Ze verwerkten vaak elementen van klassieke muziek, oudere pop en onconventionele opnametechnieken op innovatieve wijze en experimenteerden met een aantal muziekstijlen in latere jaren, variërend van popballades en Indiase muziek tot psychedelica en hardrock. Naarmate ze invloeden uit verschillende culturele bronnen bleven aantrekken, groeide hun muzikale en lyrische verfijning en werden ze gezien als de belichaming van de sociaal-culturele bewegingen uit die tijd.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2019)

Foto van The Beatles zoals ze in New York City aankomen op 7 februari 1964. Met de klok mee van linksboven: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr


Onder leiding van de primaire songwriters Lennon en McCartney bouwden de Beatles hun reputatie als clubs in Liverpool en Hamburg op over een periode van drie jaar vanaf 1960, aanvankelijk met Stuart Sutcliffe als bassist. Het kerntrio van Lennon, McCartney en Harrison, die al sinds 1958 samenwerkten, maakte een opeenvolging van drummers mee, waaronder Pete Best, alvorens Starr in 1962 te vragen om bij hen te komen spelen. Manager Brian Epstein maakte er een professionele act van, en producer George Martin begeleidde en ontwikkelde hun opnames en breidde hun binnenlandse succes aanzienlijk uit na hun eerste hit, 'Love Me Do', eind 1962. Naarmate hun populariteit groeide tot de intense fanfaresie die 'Beatlemania' werd genoemd, kreeg de band de bijnaam 'The Fab Four', met Epstein, Martin en andere leden van de band die soms de informele titel 'vijfde Beatle' kregen.The Beatles waren internationale sterren aan het begin van 1964, die de 'Britse invasie' van de Amerikaanse popmarkt leidden en talrijke verkooprecords braken. Al snel maakten ze hun filmdebuut met A Hard Day's Night (1964). Vanaf 1965 produceerden ze steeds vernieuwender opnamen, waaronder de albums Rubber Soul (1965), Revolver (1966), Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967), The Beatles (ook bekend als het 'White Album', 1968) en Abbey Road (1969). In 1968 richtten ze Apple Corps op, een multimediacorporatie die projecten met betrekking tot de nalatenschap van de band blijft begeleiden. Na het uiteenvallen van de groep in 1970 genoten alle vier de leden als soloartiesten succes. Lennon werd in december 1980 doodgeschoten en Harrison overleed in november 2001 aan longkanker. McCartney en Starr zijn nog steeds muzikaal actief.

'Abbey Road' was het 11de studioalbum van The Beatles, uitgebracht op 26 september 1969 door Apple Records. De opnamesessies waren de laatste, waaraan alle vier de Beatles deelnamen. 'Let It Be' was het laatste album dat de Beatles voltooiden en uitbrachten voor de ontbinding van de band in april 1970, maar het grootste deel van het album was opgenomen voordat de Abbey Road sessies begonnen. De tweezijdige hit single van het album, 'Something' ondersteund door 'Come Together', werd uitgebracht in oktober en stond bovenaan de Billboard Hot 100 chart in de Verenigde Staten.Abbey Road bevat genres als blues, pop en progressieve rock, en maakt prominent gebruik van de Moog synthesizer en de Leslie speaker. Kant twee bevat een medley van liedfragmenten die samen tot één stuk zijn gemonteerd. Het album werd opgenomen in een aangenamere sfeer dan de Get Back/Let It Be sessies eerder in het jaar, maar er waren nog regelmatig meningsverschillen binnen de band. John Lennon had de groep onder vier ogen verlaten tegen de tijd dat het album werd uitgebracht, en Paul McCartney stopte het jaar daarop publiekelijk met zijn werk.Abbey Road is een straat in Noord-Londen, Engeland, Verenigd Koninkrijk, waar het album naar vernoemd en de locatie van Abbey Road Studios (voorheen EMI Recording Studios) is een opnamestudio op 3 Abbey Road, St John's Wood, City of Westminster, Londen, Engeland. Het werd in november 1931 opgericht door de Gramophone Company, een voorloper van het Britse muziekbedrijf EMI, dat het in eigendom had tot Universal Music in 2013 een deel van EMI overnam.

Abbey Road Studios is vooral bekend als de plek, waar in de jaren 1960 innovatieve opnametechnieken werden toegepast door onder andere de Beatles, Pink Floyd en de Hollies. Een van de vroegste klanten van het bedrijf met wereldfaam was Paul Robeson, die er in december 1931 opnames maakte en er veel van zijn bekendste nummers opnam.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2019)

Een LP afspelen op een platenspeler is even wennen in de tijd van Spotify, Google Play Music, Deezer, Tidal en andere online muziekdiensten


LP? De LP ('Long Playing') is een analoog geluidsopslagmedium, een vinylplaatformaat dat wordt gekenmerkt door een snelheid van 33 1⁄3 rpm (revolutions per minute= omwentelingen per minuut), een diameter van 30 of 25 cm en het gebruik van de 'microgroove' groefspecificatie. Het werd in 1948 door Columbia geïntroduceerd en werd al snel als nieuwe standaard door de hele platenindustrie ingevoerd. Afgezien van enkele relatief kleine verfijningen en de belangrijke latere toevoeging van stereofonisch geluid, is het standaardformaat voor vinylalbums gebleven. Discjockeys (of DJ's) in clubs vertrouwen nog steeds sterk op vinylplaten, omdat het aanwijzen van tracks van cassettebandjes te traag is en CD's tot voor kort geen creatieve afspeelopties toestonden. Sinds het begin van de jaren 2010 maakt de LP een kleine, maar groeiende opmars, mede door een heropleving van vinyl in de hiphop en dance-scenes.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.