Bijgewerkt: 5 december 2021

40 originele oorlogsvoertuigen rijden door de regio

Nieuws -> Informatief

Bron: Crash 40-45
25-09-2008

Red Ball Express 2008 - From Beachhead to Front

CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 organiseert op zaterdag 27 september 2008 in samenwerking met Keep Them Rolling de T Red Ball Express onder de titel From Beachhead to Front'. Ongeveer 40 originele voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog rijden onder meer door Haarlemmermeer, Amstelveen, Aalsmeer, Bovenkerk, Uithoorn, de Kwakel en Rijsenhout ter herinnering aan het fameuze bevoorradingstransport, waarmee de opmars van de Geallieerden door Europa na D-Day werd ondersteund.

Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 is onlangs gehuisvest in het Fort bij Aalsmeer in Aalsmeerderbrug (bij Rijsenhout). Het jaarlijkse Red Ball Express evenement vertrekt dit jaar van deze nieuwe locatie. De voertuigen verzamelen rond 10.00 uur voor het fort. Het vertrek van de 'groene bevrijders' staat gepland tussen 10.30 en 11.00 uur.

Jeep Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Een zwaar gedecoreerde D-Day jeep in het Stadshart op Bevrijdingsdag 2008


Historische plaatsen

De deelnemers aan de Red Ball Express rijden niet in colonne maai* individueel langs de route en passeren bijzondere plaatsen van historische betekenis. Onder andere lokaties waai* vliegtuigen zijn neergestort of waar bijv. luchtafweer-geschut stond opgesteld of onderduikers werden verborgen. Op twee van deze plaatsen worden bloemen gelegd bij een monument.

De voertuigen worden rond 15.00 uur terug verwacht bij het fort in Aalsineerderbrug. Onder de deelnemende voertuigen zijn Harley Davidson motoren, Jeeps, een Dodge in diverse uitvoeringen, GMC vrachtwagens. De meeste voertuigen zijn eigendom van de leden die lid zijn van de vereniging Keep Thein Rolling, de organisatie die streeft naar het behoud van deze historische voertuigen. De authentieke militaire voertuigen kunnen voor en na de rondrit uitgebreid bezichtigd worden.

In tegenstelling tot voorgaande jaren is het deze editie niet mogelijk om museumbezoekers in de voertuigen mee te nemen. Dit in verband met veiligheidseisen.

Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 is uiteraard ook geopend. Bezoekers zijn welkom vanaf 10.00 uur. Voor meer informatie www.crash40-45.nl

De route

Via Aalsmeer, Bovenkerk, Amstelveen, Nes aan de Ainstel, Uithoorn, De Kwakel, Kudelstaart, Leimuiden en Rijsenliout de volgende globale route.

Aalsmeerderbrug: Aalsmeerderdijk

Aalsmeer: Dorpsstraat. Praamplein, Stommeerkade, Hadleystraat, Zwarteweg, Hornweg, Legmeerdijk

Amstelveen - Bovenkerk; JC van Hattumweg, Noordammerweg, WC Westwijk, Noordammerlaan, Bovenkerkerweg, Nesserlaan (kranslegging bij monument) , Amsteldijk

Bovenkerk-Uithoom. Amsteldijk

Uithoorn- De Kwakel; Amsteldijk

De Kwakel - Kudelstaart: Drechtdijk. Ringdijk, Vuurlijn, N231, Bachlaan,

Kudelstaart Leimuiden: Herenweg

Leimuiden Rijsenhout- Aalsmeerderbmg; Via Leimuiderdijk, Oude Venneperweg, Aalsmeerderweg, Poellaan, via de dijk (kranslegging bij monument) terug naar het fort

Voor meer informatie over de Red Ball Express kunt u bellen met het secretariaat van CRASH '40-'45, telefoonnr. 0297-530667 of email crash40-45@hetnet.nl

Geschiedenis van de Red Ball Express

Nadat de Geallieerden op 6 juni 1944 op de stranden van Nomiandië waren geland, werden ze in eerste instantie nog tegengehouden door de Duitsers maar het front werd verbreed en ze slaagden er in, steeds dieper Europa binnen te dringen. De opmars van met name Generaal George Patton ging dermate snel dat hij zonder bevoorrading van materieel en voedsel dreigde te raken. Daarom werd er een speciale logistieke operatie opgezet die belast was met het transport. De auto's kregen overal voorrang, reden dag en nacht door en om ze voor iedereen herkenbaar te maken, werden ze voorzien van een rode bal. Langs de weg stonden ook borden met deze rode bal met daarop het vervoerde tonnage en de kreet 'Stay on the ball - Keep them rolling' als aansporing om de bevoorrading snel doorgang te laten vinden.

Dit werd de Red Ball Express genoemd en de weg waarover de bevoorrading plaats vond, kreeg de naam Red Ball Highway. Aan de operatie deden ongeveer 6.000 voertuigen mee. De route liep van de Normandische kust door Frankrijk via Luxemburg oosteüjk van Clervaux richting Schnee Eifel.

De bevoorradingsoperatie duurde drie maanden: van 25 augustus tot en met 16 november 1944. De naam Red Ball Express is afkomstig van een Amerikaanse postbedrijf dat in het verleden pakketten en post per trein bezorgde als spoedbestelling en dat een rode bal als herkenning had.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.