Bijgewerkt: 29 februari 2024

30.000 euro voor Stichting SAM

Nieuws -> Informatief

Bron: Park Golf Amstelveen
09-01-2011

Park Golf Amstelveen is in 2010 met haar fundraisingactie 3.500 euro hoger uitgekomen dan in september 2010 nog verwacht werd. Deze actie van zeven Amstelveense serviceclubs voor het goede doel de Stichting SAM kwam uiteindelijk uit op een totaalbedrag van € 30.000. Richard Griffioen van deze stichting toonde zich met de eindresultaat bijzonder gelukkig.

Griffioen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Richard Griffioen, voorzitter van Stichting SAM met zijn echtgenote en kinderen in het Dolfinarium in Harderwijk op 27 maart 2010


Het goede doel van Park Golf Amstelveen in 2011 is VONK (VUmc Onderzoek Naar Kinderkanker) geworden. Kinderkanker is de meest dodelijke ziekte bij kinderen. In Nederland wordt er jaarlijks bij 600 kinderen de diagnose gesteld.

Er overlijden ongeveer 150 kinderen per jaar in Nederland aan kanker. Er wordt in veel gevallen nog weinig onderzoek gedaan. VONK levert daarom een actieve bijdrage om de onderzoeksmogelijkheden te vergroten en te verbeteren.

Donderdag 8 september 2011 is de datum van de 3e editie van Park Golf Amstelveen. Dan wordt weer kris kras door Amstelveen gegolfd! Dit maal dus voor VONK. Adverteerders en sponsoren die geïnteresseerd zijn kunnen zich aanmelden via de website www.parkgolfamstelveen.nl of een mailtje sturen aan parkgolf-amstelveen@hotmail.com.

Het goede doel van 2011: VONK (VUmc Onderzoek Naar Kinderkanker)

Kinderkanker is de meest dodelijke ziekte bij kinderen. In Nederland wordt er jaarlijks bij 600 kinderen de diagnose gesteld. Er overlijden ongeveer 150 kinderen per jaar in Nederland aan kanker. Wereldwijd wordt de ziekte jaarlijks bij meer dan 250.000 nieuwe kinderen geconstateerd.

Er wordt in veel gevallen nog weinig onderzoek gedaan, want vanuit de farmaceutische industrie worden nauwelijks onderzoekgelden beschikbaar gesteld. Het is voor de farmaceutische industrie commercieel gezien niet interessant, omdat het om relatief kleine aantallen patiënten gaat.

VONK (VUmc Onderzoek Naar Kinderkanker) spant zich al jarenlang in om in deze situatie verbetering te krijgen. Met name Amstelvener Prof. Dr. Gert-Jan Kaspers, Hoofd VONK, is een ware ambassadeur. Na onze oproep in de Amstelveense weekbladen voor aanmelding van het Goede Doel bij Park Golf Amstelveen meldde Gert-Jan Kaspers zich spontaan. Uit de vijf aanmeldingen heeft het Comité van Park Golf Amstelveen unaniem er voor gekozen het VONK van Gert-Jan Kaspers een helpende hand toe te reiken.

Het door ons gesponsorde onderzoek betreft hersenstamtumoren. Hierop is geen enkele kans op genezing; de meeste kinderen overlijden binnen het jaar. Operatie is onmogelijk, de tumor reageert te weinig op bestraling en op huidige chemotherapie. Bovendien is er nauwelijks iets bekend over de biologie van deze tumor. Het is zelfs onbekend of medicijnen de tumor bereiken!

De hamvraag voor het door ons gesponsorde onderzoek is dan ook: “Komen medicijnen wel in de tumor aan?”

In het kort komt het onderzoek neer op het volgende. Er wordt een radioactief geladen deeltje gekoppeld aan een medicijn. Dit wordt toegediend aan de patiënt. Daarna wordt er een PET-scan van de patiënt gemaakt. Hierdoor wordt zichtbaar of het medicijn opgenomen wordt in de tumor.

Met dit onderzoek hoopt men te kunnen bereiken dat in de toekomst:

• Alleen medicijnen worden gebruikt die ook daadwerkelijk aankomen in de tumor.

• De toegepaste medicijnen zo effectief mogelijk zijn, hetgeen ook scheelt met het oog op onnodige bijwerkingen

• De héle kinderoncologie hier baat bij kan hebben.

Park Golf Amstelveen kan bij een overeenkomstige opbrengst als in 2010 (€ 30.000) dit onderzoek geheel financieren. Het zou toch prachtig zijn als meer kinderen kunnen worden genezen met minder bijwerkingen op korte en lange termijn. Het onderzoek van vandaag is de behandeling van morgen! Lees ook: VUmc Onderzoek Naar Kinderkanker (pdf)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.