Bijgewerkt: 30 september 2023

3% inflatie in januari 2013

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
13-02-2013

De inflatie is in januari 2013 gestegen naar 3,0 procent. In december waren de prijzen voor consumenten gemiddeld nog 2,9 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Dit is de hoogste inflatie in ruim 4 jaar.

De stijging van de inflatie komt vooral door duurdere verzekeringen. In januari waren verzekeringspremies gemiddeld 7,7 procent hoger dan een jaar eerder. Nieuwe auto’s zijn nu 7,8 procent duurder dan vorig jaar.

drie procent Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2013)Benzine had een verlagend effect op de inflatie. De prijzen aan de pomp lagen in januari weliswaar 3,2 procent hoger dan een jaar eerder, maar in december was dit nog 6,7 procent. Ook vakantiereizen naar het buitenland hadden een drukkend effect.

Veranderingen in btw, assurantiebelasting en energiebelasting hadden een effect van 1,4 procentpunt op de inflatie in januari 2013. Dit is het grootste aandeel in de inflatie sinds 1992. In januari 2013 steeg de assurantiebelasting van 9,7 naar 21,0 procent en werden onder andere de aankoopbelasting op nieuwe auto’s en energiebelasting hoger. Daarnaast speelde ook de btw-verhoging in oktober 2012 een belangrijke rol.

Wat is inflatie?

Inflatie (letterlijk 'opblazen') is toename van ongedekt geld. Dit levert onder meer het in de economie bekende verschijnsel op van prijsstijgingen. De inflatie wordt gemeten door middel van de consumentenprijsindex (CPI): een lijst van producten (goederen en diensten), hun wegingsfactoren en hun prijsindex, die centraal wordt bijgehouden en de verandering van de prijs over de tijd bepaalt. In Nederland wordt de consumentenprijsindex bijgehouden door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.