Bijgewerkt: 2 december 2023

2de Grachtenfestival in Amstelveen met weinig publieke interesse

Nieuws -> Informatief

Bron: Amsteveenweb
21-08-2016

Het Amsterdamse Grachtenfestival organiseerde voor het tweede jaar een muziekprogramma op Podium Amstelzijde in Amstelveen. Op zaterdagmiddag 20 augustus 2016 presenteerde het festival zich met gratis toegankelijke concerten naast de rivier de Amstel. Onze redactieleden bezochten wegens tijdgebrek de optredens van de jonge musici eerder op de dag niet, maar waren wel aanwezig bij het middagconcert dat om 16.00 uur begon. In tegenstelling met de eerste editie van het festival in 2015, toen honderden bezoekers naar de Amstelzijde kwamen, trok het festival in 2016 hoogstens 150 bezoekers.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Mieke Blankers - Kasbergen burgemeester van de gemeente Ouder-Amstel en Mirjam van 't Veld burgemeester van de gemeente Amstelveen openen het 2de Grachtenfestival aan de Amstelzijde in Amstelveen


Het eerste middagconcert, dat om 16 uur begon, werd geopend door de burgemeesters van Amstelveen, Mirjam van ’t Veld en van Ouder-Amstel Mieke Blankers-Kasbergen. Vorig jaar zei burgemeester Mirjam van ’t Veld in haar openingstoespraak, dat het idee van het Grachtenfestival in Amsterdam, ook in Amstelveen kon plaatsvinden, weliswaar in een kleine versie. Samen met de burgemeester van Ouder-Amstel werd toen afgesproken om voortaan elk jaar in augustus een muzikale bijeenkomst aan de Amstelzijde te houden. Daarmee werd een nieuwe culturele traditie gestart in Amstelland en deze zaterdag was het zover.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De leden van het blaasensemble Pelgrim Brass uit Rotterdam op het podium


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Vlnr.: Wethouder Herbert Raat, oud-gemeentesecretaris Rein Schurink en Jacqueline Höcker burgerraadslid van BBA tijdens het concert


Eind van de middag verscheen het blaasensemble Pelgrim Brass uit Rotterdam op de podiumboot. Er werden klassieke werken gespeeld die zij zelf opnieuw hadden gearrangeerd. Ondanks de kundige musici vonden de redactieleden de keuze van de muziekstukken niet zo passen bij een festival als dit. De uitleg die een lid van het ensemble gaf, klopte echter wel bij het type muziek. Hij vertelde, dat hun naam was afgeleid van de Pilgrim Fathers. Deze vaders waren een groep Engelse geloofspuriteinen die hun land verlieten onder druk van koning Jacobus I (James I). Een groot deel van deze Calvinistisch georiënteerde vluchtelingen nam de wijk naar Leiden in Nederland. Een aantal van hen voer in het begin van de 17de eeuw van Europa naar Amerika om daar in vrijheid een nieuw bestaan op te bouwen in Delfshaven in Rotterdam.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De naam van de band Pelgrim Brass is gebaseerd op de Pilgrim Fathers


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Het ensemble Pelgrim Brass met een pittoreske achtergrond


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Pelgrim Brass krijgt groot applaus van het publiek


De jonge blazers speelden een uur lang stukken van Suppé, Brahms, Rachmaninov, Dvořák, Rimsky-Korsakov, Satie en anderen eigenlijk te zware klassieken voor een zonnig middagje met een glaasje wijn aan de Amstel. Maar de heren genoten van hun concert en ook velen met hen, want ‘hun kunsten met het koperblazen’ was echt heel bijzonder. Toch verlieten steeds meer mensen de locatie en trokken zich terug op een terras, of in een restaurant in de buurt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De 8-koppige brassband Brassta La Vista op het podium


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De leden van Brassta La Vista doen hun best om de sfeer op te peppen en inderdaad met succes!


Na een uur pauze kwamen de leden van de 8-koppige brassband Brassta La Vista. De band bestaat uit oud leden van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest en toen kwam er vrolijke muziek uit de blaasinstrumenten. Dit was echt festivalmuziek, want sommige mensen begonnen spontaan te dansen op het plein. Ook de kinderen dansten, maar meer op een manier, dat ze aandacht wilden en de bezoekers stoorden. Jammer, dat hun ouders niet ingrepen, maar gelukkig maakte de bewaking een eind aan hun verstorende gedans voor het podium. De dynamiek van deze brassbandleden was verbazingwekkend en hun performance, zowel fysiek als op de instrumenten was geweldig. Zo kreeg het festival een feestelijk eind. De burgemeesters hebben deze muziek niet meer meegekregen aangezien zij zich ook al hadden teruggetrokken op een terras/serre.Als deze traditie in 2017 wordt voortgezet, is het te hopen, dat de muziek wat meer bezoekers trekt, maar dat hangt mede af van de keuze van de organisatoren, vermoedt de redactie. In augustus 2015 vond het eerste grachtenfestival plaats, weliswaar in het klein aan de Amstelzijde, maar toen was het festival in het kader van Sail Amsterdam 2015 georganiseerd. Uiteraard waren er daardoor veel meer mensen aanwezig langs de Amstel, dan nu in 2016.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.