Bijgewerkt: 8 december 2023

24.500 valse eurobiljetten aangetroffen in 2017 in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: DNB
23-07-2017

Het aantal valse eurobiljetten, dat in Nederland in de eerste helft van 2017 is aangetroffen, ligt met 24.500 stuks op hetzelfde niveau als de eerste helft van 2016 - meldt de Nederlandsche Bank. Wel fluctueren de aantallen onderschepte valse eurobiljetten gedurende het jaar. Zo is vergeleken met de tweede helft van 2016 sprake van een stijging van 9%. De twee meest vervalste coupures blijven de EUR 20 en EUR 50. Samen maken ze 87% uit van het totaal aantal valse eurobiljetten, dat in Nederland uit de omloop is genomen.

Foto Amstelveen
(Bron DNB - 2017)

Halfjaarlijks aangetroffen valse eurobiljetten, aandeel vervalsingen per coupure en aandeel vervalsingen per coupure eerste halfjaar 2017


Wereldwijd kwam het aantal valse eurobiljetten in de eerste helft van 2017 uit op 331.000 stuks . Vergeleken met de ruim 20 miljard echte eurobiljetten in omloop, blijft de kans op het aantreffen van een vals exemplaar klein. Daar komt bij, dat de echtheid van een biljet slechts in enkele seconde te controleren is. Om te helpen kunnen winkeliers gebruik maken van detectieapparaten en voor het publiek heeft DNB een ‘Echt of vals’ app ontwikkeld. Informatie hierover is te vinden op de DNB-webpagina ‘Controleren op echtheid’. Een goede controle zorgt ervoor, dat verdachte biljetten vlug worden opgespoord en valsemunterij wordt ontmoedigd.

Foto Amstelveen
(Bron DNB - 2017)

Controlepunten van een 50 euro biljet in de 'Echt of Vals' applicatie


De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een app ontwikkeld, waarmee het publiek de eurobiljetten kan checken. Door een biljet met de camera van de telefoon nauwkeurig te scannen, kan de app ‘Echt of Vals’ de echtheidskenmerken herkennen. Na het uitbrengen van de app voor Apple iPhone (versie 5 en hoger) in 2015, is deze nu ook beschikbaar voor de Android 4.2 en hoger, voor de volgende toestellen: Samsung S4, S5 en S6 en Nexus 5 en 6. De Android app is ook geschikt voor de biljetten van 20 en 50 euro, de biljetten die het meest vervalst worden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.