Bijgewerkt: 12 mei 2021

13.000 migranten gerapporteerd langs de Turks-Griekse grens

Nieuws -> Informatief

Bron: International Organization for Migration
01-03-2020

Duizenden migranten, waaronder gezinnen met jonge kinderen, brengen een koude nacht door langs de grens tussen Turkije en Griekenland, zeggen medewerkers van de Internationale Organisatie voor Migratie, die de bewegingen van mensen uit Istanbul volgen en de meeste humanitaire hulp verlenen kwetsbaar. – meldt de International Organization for Migration (IOM)IOM, opgericht in 1951, is de toonaangevende intergouvernementele organisatie op het gebied van migratie en werkt nauw samen met gouvernementele, intergouvernementele en niet-gouvernementele partners. Met 173 lidstaten, nog eens 8 staten die de status van waarnemer hebben en kantoren in meer dan 100 landen, zet IOM zich in voor het bevorderen van een humane en ordelijke migratie ten voordele van iedereen. Zij doet dit door diensten en advies te verlenen aan regeringen en migranten. IOM werkt mee aan een ordelijk en humaan migratiebeheer, bevordert de internationale samenwerking op het gebied van migratie, helpt bij het zoeken naar praktische oplossingen voor migratieproblemen en verleent humanitaire hulp aan migranten in nood, waaronder vluchtelingen en binnenlandse ontheemden. De IOM-statuten erkennen het verband tussen migratie en economische, sociale en culturele ontwikkeling en het recht op vrij verkeer.

Foto Amstelveen
(Bron YouTube - 2020)

Lado Gvilava is sinds augustus 2015 bij IOM Turkije Chief of Mission. Met 22 jaar ervaring in het uitvoeren en beheren van de grootschalige nood- en postcrisisprojecten van IOM


Tegen zaterdagavond 29 februari 2020 hadden personeel dat langs de 212 km lange grens tussen Turkije en Griekenland en in de hoofdstad werkte, geconstateerd dat ten minste 13.000 mensen zich verzamelden bij de formele grensovergangen in Pazarkule en Ipsala en meerdere informele grensovergangen, in groepen van enkele tientallen tot meer dan 3.000. 'Het aantal migranten dat door Edirne naar de grens trok, groeide met de dag toen auto's, taxi's en bussen uit Istanbul aankwamen,' zei IOM Turkije Chief of Mission Lado Gvilava.

'De meesten onderweg zijn mannen, maar we zien ook veel familiegroepen met jonge kinderen reizen. We distribueren maaltijddozen en andere basisbenodigdheden in de stad, maar de temperaturen dalen tot bijna nul en de wind is behoorlijk slecht dus we maken ons zorgen over deze kwetsbare mensen die worden blootgesteld aan de elementen.' Gedurende de dag merkten IOM-medewerkers op dat bij meerdere haltes op de drieënhalf uur rijden van Istanbul naar Edirne, migranten die met de auto en kleine bussen reisden, voedsel, water en andere benodigdheden kocht. En terwijl de zon onderging in de hoofdstad, werden bussen nog steeds overbelast met mensen die op weg waren naar het grensgebied.Volgens Turkse functionarissen zijn sinds vrijdag 18.000 mensen de grens overgestoken. Er zijn mensen over land en over zee aangekomen langs de grenzen met de EU-landen Griekenland en Bulgarije. Vluchtelingenboten zijn aangekomen op de Griekse eilanden die het dichtst bij het Turkse vasteland liggen en er zijn groepen mensen opgedoken aan de landgrens. Maar beide landen hebben de veiligheid aan hun grenzen met Turkije verhoogd en duizenden migranten zitten nu vast in niemandsland tussen de twee kanten. Turkse functionarissen kondigden aan dat ze migranten niet langer zouden tegenhouden om Europa binnen te komen, nadat tientallen Turkse troepen waren gedood in een luchtaanval van de Syrische regering in de Idlib-provincie. Dat leidde tot vergeldingsacties vanuit Ankara tegen doelwitten in Syrië. Het besluit van Turkije om zijn grens te openen heeft de vrees voor een heropleving van de migratiecrisis van 2015 aangewakkerd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.