Bijgewerkt: 5 oktober 2022

12 miljoen historische krantenpagina's zijn digitaal beschikbaar

Nieuws -> Informatief

Bron: Koninklijke Bibliotheek
11-12-2017

De naoorlogse uitgaven van de Volkskrant, Trouw en Het Parool zijn gedigitaliseerd en vanaf dinsdag 12 december 2017 toegankelijk voor iedereen via Delpher, de website met historische boeken, kranten en tijdschriften. Hiermee zijn nu alle grote Nederlandse dagbladen vertegenwoordigd in het online archief, ook uit de periode 1945 tot en met 1995. De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft vandaag 940.000 pagina’s toegevoegd, in totaal zijn nu ruim 12 miljoen historische krantenpagina’s voor iedereen te doorzoeken. Behalve de Volkskrant, Trouw en Het Parool komen ook het AD en lokale en regionale dagbladen van de Persgroep beschikbaar. Deze kranten worden de komende jaren toegevoegd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het tweede blad van de avondeditie van de Amsterdamsche Courant van vrijdag 25 april 1880 nr. 97. Via Delpher vonden wij een artikel in De Telegraaf van 1 april 1903: 'Sedert 1734 is de Amsterdamsche Courant de courant van Amsterdam geworden, waarvan het oprichten eener stads-drukkerij het gevolg was, die oorspronkelijk op het Rokin en later in de Nes gevestigd werd'. In 1894 werd een vennootschap gevormd en dat leidde naar een fusie met De Telegraaf en de Amsterdamsche Courant is van het toneel verdwenen, tenminste de naam van de krant


Samenwerking. In maart van 2017 werd een licentieovereenkomst ondertekend door de KB (de nationale bibliotheek van Nederland) en de Persgroep, de uitgever van deze titels. Dit stelde de KB in staat om titels, waarop de Persgroep het auteursrecht bezit te digitaliseren, op te slaan en beschikbaar te stellen. De KB streeft naar zoveel mogelijk digitale beschikbaarheid van collecties, zo vrij mogelijk te gebruiken voor iedereen. De Persgroep is uitgever van belangrijke, invloedrijke landelijke en regionale dagbladen en vindt het van groot belang, dat deze titels bewaard blijven en vrij beschikbaar zijn voor het algemene publiek.

Digitalisering historische kranten. Om belangrijk cultureel erfgoed duurzaam voor de toekomst te bewaren en bereikbaar te maken voor wetenschappelijk en vrijetijdsonderzoek worden vele papieren bronnen gedigitaliseerd door de KB. De website Delpher is ontwikkeld door de KB en de universiteitsbibliotheken om deze bronnen te ontsluiten voor een groot publiek. Er staan ruim 60 miljoen pagina’s uit boeken, kranten en tijdschriften op en continu worden er nieuwe collecties toegevoegd. Delpher is hierdoor een onmisbare bron geworden voor wetenschappelijke onderzoekers, genealogen, docenten en journalisten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.