Bijgewerkt: 1 december 2022

10 jaar euro

Nieuws -> Informatief

Bron: EC / Wikipedia / Amstelveenweb
01-01-2009

Precies 10 jaar geleden op 1 januari 1999 werd in de Europese Unie de munteenheid de euro € en het Eurosysteem ingevoerd. In 2002 werden in 12 landen gelijktijdig alle oude munten en bankbiljetten omgewisseld met het nieuwe betaalmiddel. Op dit moment hebben 16 landen de euro als wettig betaalmiddel en 317 miljoen mensen gebruiken het dag-in dag-uit.

Euro Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Het valutateken voor de euro (€) werd gepresenteerd door de Europese Commissie op 12 december 1996. Het is geïnspireerd op de Griekse letter epsilon en verwijst naar de eerste letter van het woord Europa


Het Verdrag van Maastricht werd op 7 februari 1992 door de lidstaten ondertekend en verplichtte alle toenmalige leden van de EU, om de euro adopteren, hoewel niet alle landen dat hebben gedaan.

Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken onderhandelden om vrijstelling te krijgen. Zweden heeft de euro in een referendum in 2003 afgewezen en de verplichting omzeild, om de euro door niet aan de monetaire en budgettaire eisen te voldoen.

Herdenkingsmunt

Om bij deze mijlpaal even stilstaan, heeft de Europese Commissie een herdenkingsmunt laten ontwerpen en vanuit de 42 inzendingen één uitgekozen: van de Griekse ontwerper, George Stamatopoulos.

Euro Amstelveen
(EC - 2009)

De herdenkingsmunt van 2 euro


De 2 euro munt beeldt de Euro als het sluitstuk in de ontwikkeling van de handelsbetrekkingen tussen de mensen. Die is met ruilhandel begonnen in de prehistorie (vandaar het opzettelijk primitieve karakter van de tekening) en heeft uiteindelijk tot de economische en monetaire unie geleid. Alle eurolanden zullen vanaf januari 2009 2 euro herdenkingsmunten met dit ontwerp in omloop brengen.

Vanaf 1 januari 2009 hebben de volgende 16 landen de euro als officiële betaalmiddel: België, Cyprus, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en SpanjeAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.