Bijgewerkt: 22 september 2023

1 april de dag van de grappen

Nieuws -> Informatief

Bron: Wikipedia/Amstelveenweb
31-03-2021

1 april is een jaarlijks gebruik om grappen en grollen uit te halen. Grappenmakers maken hun acties vaak bekend door de gek van april te roepen naar de ontvanger. De massamedia kunnen betrokken zijn bij deze grappen, die de volgende dag als zodanig kunnen worden onthuld.

Deze dag is in geen enkel land een feestdag, behalve in Odessa in Oekraïne, waar 1 april een officiële feestdag is. De gewoonte om een dag uit te trekken voor het uithalen van onschuldige grappen met de buurman is in de geschiedenis in de wereld vrij gebruikelijk geweest.Door middel van verzonnen of vervalste, meestal spectaculaire of fantastische verhalen, vertellingen of informatie en hem zo 'voor de gek te houden'. De oplossing van het bedrog is meestal de kreet 'April Fool's Day'. De traditie van de 1 aprilgrap bestaat in de meeste Europese landen, maar ook in Noord-Amerika. Het is ook gebruikelijk dat kranten, tijdschriften, radio- en televisiestations, en soms websites, de lezers of luisteraars 'een aprilgrap sturen' met geloofwaardig klinkende, verzonnen artikelen; vaak geven overdreven details van de berichten aanwijzingen over het gebrek aan waarheid.

In Nederland wordt de oorsprong van 1 april vaak toegeschreven aan de Nederlandse overwinning in 1572 bij Brielle, waar de Spaanse hertog Álvarez de Toledo werd verslagen. Op 1 april verloor Alva zijn bril is een Nederlands spreekwoord. In dit geval dient 'bril' als homoniem (woorden die er hetzelfde uitzien en hetzelfde klinken, maar een verschillende betekenis hebben) voor Brielle. Deze theorie biedt echter geen verklaring voor de internationale viering van 1 april.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.