Bijgewerkt: 30 juni 2022

Schotse Hooglanders - 2004

Foto's -> Natuur -> Schinkelpolder

Schotse Hooglanders
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

Schotse Hooglanders in de Schinkelpolder. Deze polder is een uitbreiding van het Amsterdamse Bos en is te vinden tussen Schiphol Oost en de Westwijk.

De Schotse Hooglanders - Highland cattle, (in het Schots-Gaelisch: BO Ghàidhealach - Scots: kyloe) zijn een Schots runderras met lange hoorns en lange golvende vacht die rood, geel, of zwart gekleurd is. Het ras werd ontwikkeld in de Schotse Hooglanden en de westelijke eilanden van Schotland. De fokdieren werden vanaf het begin van de 20e eeuw geëxporteerd naar de rest van de wereld, vooral naar Australië en Noord-Amerika. Het ras werd ontwikkeld uit een oorspronkelijk zwarte en rode Hooglander. De dieren staan bekend als een sterk ras, vanwege de ruige natuur van hun eigen Schotse Hooglanders, met veel regen en zeer harde wind. Tien jaar na het laatste bezoek in 2004 bij de Schotse Hooglanders in het Schinkelbos, heeft de redactie van Amstelveenweb op een prachtige lentedag, zondag 30 maart 2014, de dieren weer bezocht. Zij staan tegenwoordig op een totaal andere plek en het kale landschap is nu een echt bos geworden waar de beesten rustig kunnen leven, ver van de bewoonde wereld. Het enige verschil met 10 jaar geleden was, dat er nu een zwarte stier is bijgezet om de dames een beetje op te vrolijken. Hoewel de koeien en de stieren met hun zeer scherpe en lange hoorns er behoorlijk gevaarlijk uitzien, zijn ze heel rustig. Wel wordt geadviseerd om op 25 meter afstand te blijven, maar het pad leidde de redactie dicht langs hen heen en de dieren keken alleen even omhoog voor de fotoshoot, of om te zien wie hun rust verstoorde tijdens het smikkelen van gras, boombast en blaadjes.

Hooglander Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2004)

Schotse Hooglander in de polder


Hooglander Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2004)

Schotse Hooglander in de polder


Hooglander Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2004)

Schotse Hooglander in het water


Hooglander Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2004)

Deze Schotse Hooglander gaat bloemetjes plukken


Schinkelbos?
De Schinkelpolder is een polder ten oosten van de Ringvaart in de gemeente Aalsmeer. De polder ligt ten westen van Bovenkerk, Amstelveen. Het in deze oorspronkelijke polder gelegen Schinkelbos werd in 1999 toegevoegd aan het Amsterdamse Bos en in 2008 zijn in de Zuidelijke Oeverlanden bij de Nieuwe Meer maatregelen uitgevoerd voor de Groene AS. Het Schinkelbos is een gebied met zowel bos en grasland als riet en open water. De natuur heeft het hier voor het zeggen. Het maaiwerk wordt bijvoorbeeld gedaan door Schotse Hooglanders.


Grotere kaart weergeven Het Schinkelbos in de Schinkelpolder


Klik hier voor andere foto's in de categorie Natuur