Bijgewerkt: 13 april 2024

Nikki Verhoeven
3de Stadsdichter - 2023

Foto's -> Geschiedenis -> Personen
Stadsdichter van Amstelveen


Nikki Verhoeven3de Stadsdichter
(Amstelveenweb.com - 2023)

Nikki Szofia Verhoeven is de 3de Stadsdichter van Amstelveen geworden

Bron: Amstelveenweb - 30-11-2023

Amstelveen wilde graag een Stadsdichter hebben. Een stadsdichter moet een bijdrage leveren aan de culturele en sociale ontwikkeling van Amstelveen. Daarnaast creëert hij/zij op een laagdrempelige manier aandacht voor poëzie. De stadsdichter kan gedichten voordragen bij officiële gebeurtenissen in de stad en actueel nieuws in de stad op een ludieke, kritische of vervreemdende wijze belichten. Een stem van de stad die altijd de juiste woorden weet te vinden en natuurlijk moet een stadsdichter niet bang zijn om voor een breed en talrijk publiek op te treden. Gelet de frequentie van dergelijke gebeurtenissen krijgt de dichter de opdracht minimaal één keer per maand een gedicht te schrijven.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Om 20.00 uur was nog niet bekend wie hier zou staan als 3de Stadsdichter van Amstelveen

In 2009 werd de 1ste Stadsdichter van Amstelveen benoemd: Koos Hagen en aangesteld voor 2 jaar. Koos mocht langer blijven vanwege gebrek aan nieuwe stadsdichters. Echter in 2013 nam hij afscheid en werd in 2014 een nieuwe Stadsdichter van Amstelveen aangesteld: Matthijs den Hollander. Aangezien een nieuwe stadsdichter moeilijk te vinden was en Matthijs er wel plezier in had, bleef hij tot augustus 2021 actief. Zijn afscheid werd gevierd in Anna toen de regels van de coronapandemie weer wat werden versoepeld. De gemeente ging op zoek naar een nieuwe stadsdichter, maar dat bleek geen eenvoudige opgave.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

De genodigden zitten klaar voor de gedichtenpresentatie


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Amanda ten Cate, één van de kandidaten in gesprek met Hugo van der Kooij

Op 30 november 2023 was het dan eindelijk zover. In Café P60 kwamen pers en genodigden tezamen om aanwezig te zijn bij de verkiezing van een nieuwe stadsdichter. Rond 20.00 uur nam Paula Patricio het woord en heette iedereen van harte welkom bij de verkiezing van de Stadsdichter Amstelveen 2023. Zij vond het een geweldig initiatief dat de gemeente na jaren dit fenomeen nieuw leven in te blazen, omdat een stadsdichter belangrijk is voor de stad. Zij vervolgde met: ‘Amstelveen staat steeds meer op de kaart voor wat betreft Kunst en Cultuur, want we hebben twee prachtige musea, steeds meer kunst in de openbare ruimten en dan vanaf vanavond weer een stadsdichter’. Zij vertelde dat er vier kandidaten waren geselecteerd die een aantal gedichten zouden voordragen en één verrassingsgedicht. Dat gedicht moet gaan over Amstelveen in het afgelopen jaar. ‘De kandidaten zullen worden beoordeeld door de jury op de inhoud, maar ook op de voordracht van hun gedichten, maar ook u als publiek mag stemmen op één van de vier kandidaten’.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

De juryleden zitten klaar voor hun moeilijke opdracht

De kandidaten waren Nikki Verhoeven, Madelijn Storm van Leeuwen, Amanda ten Cate en Maarten van Petersen. De jury bestond uit: wethouder Kunst en Cultuur, Herbert Raat (VVD), Marjolijn Feringa interim directeur van de Bibliotheek Amstelland, Jacobine van den Hoek, schrijfster en columniste en het vierde jurylid Appel Toussaint, jongerenadviseur kunst en cultuur en net klaar met haar middelbare schoolopleiding. Er was nog een vijfde jurylid, Remco Houtepen, manager van Boekhandel Libris Venstra, maar hij had afgezegd aangezien hij twee van de kandidaten persoonlijk kent.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Paula Patricio laat Nikki Verhoeven wat vertellen over haarzelf voordat zij haar performance geeft

Na de voorstelronde werd Herbert Raat nog even kort geïnterviewd, waarna het dan eindelijk tijd werd voor de gedichtenvoordrachten. Als eerste kreeg Nikki Verhoeven het woord. Zij is ‘een spoken word’ artiest, sing-a-song writer en kleinkunstenaar/zangeres en werkt bij Boekhandel Venstra waar zij poëzie-host is. Een minpuntje - Nikki woont sinds kort net over de grens van Amstelveen, in Buitenveldert.

Nikki droeg zeer levendig drie Amstelveense gedichten voor op expressieve wijze. Eén van die gedichten was:

Topografie
Ik ken de Amstelveense straten niet bij naam, maar bij de verhalen van mijn geliefden.
Het is de straat waar we ijs bestelden in plaats van koffie, omdat het voor koffie te warm was. Het plein waarop we ijs aten en jij me een verhaal voorlas uit het boek dat je bij je had. Het museum waar we voor de buitenwereld deden alsof we heel geïnteresseerd waren in kunst en elkaar kusten in de donkere ruimte met de experimentele film. De grote eik aan het water waar we tegenaan zaten en falafel aten. Het is het park waar de zwaluwen hoog vlogen voor onze liefde.

Het is het busstation waar we elkaar met een korte zwaai achterlieten. Komt er een volgende keer? We wisten het nooit.

En het is de straat met het huis waar mijn hart brak, omdat het antwoord altijd nee bleek te zijn, omdat we zelf ook wel wisten dat het nooit een ja zou worden.

Het is het plein dat ik verliet met een verboden liefde en er een ware voor terug vond. Het plein met de verhalen die we elkaar vertellen voor het slapengaan. De verhalen waarvan we nooit hadden gewild dat ze er waren geweest maar die we met opeengeklemde kaken ’s nachts onder de dekens bij het licht van een zaklamp toch lazen.

En elke keer als ik haar kus weet ik weer dat die nachten niet voor niets waren. Dat onze liefde voor de verhalen ons hebben gebracht in het huis waar we ‘s avonds op de bank warme chocola drinken en elkaars schouders masseren.

Het is de straat waar de liefde bloeit.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Madelijn Storm van Leeuwen is er klaar voor

Als tweede kandidaat werd Madelijn Storm van Leeuwen voorgesteld. Madelijn heeft een master in taalbeheersing en volgde een lerarenopleiding Nederlands. Na een heel aantal jaren als docent te hebben gewerkt, werkt zij tegenwoordig in communicatie en content strategie. Wat zij leuk vindt aan taal kan Madelijn niet in haar werk kwijt, vandaar als hobby gedichten schrijven.
Zij droeg meerdere gedichten voor over Amstelveen, waarvan hier twee zijn te lezen:

Centerparcs Amstelveen
Drukte dichtbij maar toch ver weg
Stadse voorzieningen in dorpse sfeer
Buren zijn bekenden, op straat goeiedag
Het Stadshart van Amstelveners, maar niet zaterdag
Scheuren over het zwarte pad
2 suffertjes en 1 glossy op de mat
Gemeenteraad stuurt op participatie
Bewoners voelen dit tot een gradatie
Want wonen in Amstelveen kent tijdelijkheid
Gevormd uit pragmatische overwegingen tussen land en stad
Een keuze voor groen, centraal gelegen, van alles wat
Niet persé gebonden aan identiteit
Kenmerkend door vrijblijvendheid
Amstelveen als tussenstation niet te weerstaan
Met metro-eindpunt een luchthaven om weer verder te gaan

Randwijck
Wijk met chique c
Een wijk aan de rand
Aan de rand van Amstelveen
Aan de rand van Amsterdam
Aan de rand van het bos
Aan de rand van de polder
Aan de rand van de ring
Aan de rand van Schiphol
Aan de rand van alles
Wijk niet af van de rand
Want dan verdwaal je

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Dan is Amanda ten Cate aan de beurt

Kandidaat nummer drie was Amanda ten Cate. Er is een Engelsman die een Poëzie-Apotheek heeft opgericht en Amanda noemt daarom haar gedichten als soort grap Poëzie-tamol, afgeleid van Paracetamol. Zij stuurt mensen die even een duwtje in de rug nodig hebben zo’n Poëzie-tamol toe en daar knappen ze tijdens het lezen weer even van op. Ook Amanda droeg verschillende gedichten en hieronder kunt u daar één van lezen:

Verlangen
Amstelveen ik wil jou
je diepste ziel ontdekken
betuigen dat je meer bent
dan Bijenkorf en BMW’s

Amstelveen ik wil je
ik wil in je duiken
in het veen van je Poel
jouw poëzie naar boven brengen

Amstelveen ik hoor je
in gedachten de turftrapster
haar verhaal vertellen
van sokkels en winning

De stem van Coen
galmt door de Stationsstraat
maar of hij de eerste was
blijft altijd de vraag

Amstelveen je bent om op te eten
ik wil je tot mij nemen
als een adorabele amuse
Bij de Jonge Dikkert

Amstelveen ik wil jou
vangen in woorden, in jouw hele
zijn opslurpen als een fijne wijn
door de aderen laten stromen

Laten we een huwelijk aangaan
jouw verhaal met mijn woorden
de nuchtere burger vervoeren
Tot hoogtepunten brengen

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Hekkensluiter is Maarten van Petersen

En toen kwam er na drie dames een heer naar voren, Maarten van Petersen die aan ‘light verse’ gedichten doet. Dat zijn wat lichtere gedichten die een meer speelse toon hebben. Er zijn tientallen verschillende vormen, het zijn vaste vormen, maar altijd met een grapje erin. In het verleden maakte Maarten ook poplimericks in programma’s van Frits Spits. Ook hij droeg verschillende gedichten voor waarvan één over het Mozaïek van de Koning.

Mozaïek van de Koning
De Koning zijn tronie, je hebt hem herkend
Versiert het plein in een groot mozaïek
Nog zonder dat baardje, best kunstwerkgeniek
Men wandelt vaak over het hoofd van die vent

De koning zijn woning zit vol temperament
Vier pittige dames met Argentijns bloed
Hij kent daar zijn plek en de rangorde goed
Dat over hem heenlopen is hij gewend

Nadat Maarten zijn laatste gedicht had voorgedragen ging de jury in beraad en mocht het publiek stemmen. Dat beraad duurde vrij lang, maar gelukkig had iedereen consumptiebonnen gekregen, dus konden zij met een drankje en zowaar ook nog een heerlijke bitterbal rustig wachten tot dat de delegatie weer tevoorschijn kwam.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

De 1ste Stadsdichter van Amstelveen, Koos Hagen is ook benieuwd wie de nieuwe Stadsdichter zal worden


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Wat zullen deze mensen nou gaan stemmen?!?!?

Herbert Raat mocht vertellen hoe het was gegaan en hij zei dat de jury iedereen besproken had. ‘Wat vonden we ervan, de performance, maar ook de inhoud en opvallend was dat alle kandidaten echt verschillend waren. Het was daarom heel erg lastig’. Hij voegde eraan toe dat het de laatste keer is dat hij zoiets nog eens gaat doen!, waarop iedereen natuurlijk vreselijk moest lachen. ‘Vreselijk, ik wens dat niemand toe’. Zonder tromgeroffel vertelde Herbert: ‘Alles afwegende, hebben we toch gekozen voor Nikki’. Meteen klonk er gegil in de zaal en Nikki was helemaal overrompeld. Voluit Nikki Szofia Verhoeven kreeg bloemen aangeboden van Herbert inclusief een oorkonde. Nu volgt er nog een voordracht aan het College en als die wordt goedgekeurd kan Nikki per 1 januari 2024 beginnen als de nieuwe Stadsdichter van Amstelveen. Ze vroeg wel meteen of iemand woonruimte heeft voor haar en haar vriendin, want ze vond zelf ook dat als je stadsdichter bent, je wel in die plaats moet wonen. Aansluitend stelde Paula nog heel wat vragen en dat stukje interview is te zien en te beluisteren op de video.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

De 3de Stadsdichter van Amstelveen krijgt haar oorkonde overhandigd door wethouder Herbert Raat


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Nikki is blij verrast door de overwinning die zij niet zag aankomen

Paula bedankte iedereen voor de aanwezigheid, aandacht en het stemmen en tot slot overhandigde Herbert Paula en de leden van de jury een mooi boeket. Vermoedelijk zal de nieuwe Stadsdichter te beluisteren zijn op de Nieuwjaarsreceptie van de Gemeente. We gaan het zien/horen.


Bekijk en beluister de video waar van elke kandidaat één voordracht van een gedicht wordt vertoond


Klik hier voor andere foto's in de categorie Geschiedenis