Bijgewerkt: 25 juli 2024

Koos Hagen
Afscheid in de Raadszaal - 2013

Foto's -> Geschiedenis -> Personen
Stadsdichter van Amstelveen


Koos HagenAfscheid in de Raadszaal
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Trix en Koos Hagen

Op woensdagavond 11 december 2013 tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering van dit jaar, nam Koos Hagen, de stadsdichter van Amstelveen na 4 jaar en 50 gedichten afscheid. De gemeenteraad besloten om een jonge stadsdichter, of rapper in te huren in plaats van de zeer ervaren dichter Koos Hagen. Maar als Koos kan rappen, mag hij misschien blijven…
Bij het zien van de onderstaande video waarin burgemeester Jan van Zanen, Koos Hagen toespreekt, is een klein deel van het afscheid op Wester-Amstel opgenomen.Onderaan het artikel vindt u de verwijzende link.

Jan van Zanen, de burgemeester van Amstelveen nam ook dezelfde avond afscheid van de gemeenteraad, maar ook van de Stadsdichter:
'Geachte heer Hagen,
Beste Koos,

Het was december 2009 (16 december om helemaal precies te zijn) toen u op rijm geïnstalleerd werd als de eerste Stadsdichter van Amstelveen. Het was naar aanleiding van een raadsbreed aangenomen motie eerder dat jaar.

“Een Stadsdichter kan een goede bijdrage geven,
Aan het Amstelveense sociaal en culturele leven.
Ook over de ontwikkelingen op het gebied van economische zaken,
Valt vast wel een gedicht te maken.
Bij officiële gebeurtenissen en actueel nieuws in de stad,
Zal de dichter een voordracht creëren,
Welke hij dan op ludieke, kritische of vervreemdende wijze zal oreren.

Van de Stadsdichter wordt verwacht,
Dat één keer per maand een gedicht wordt bedacht.
Deze gedichten zullen dan bij officiële gebeurtenissen in de stad, of een actueel nieuwsbericht,
Door de dichter op ludieke, kritische, of vervreemdende wijze worden belicht.”.

Die verwachting is beslist uitgekomen. Vanaf 1 januari 2010, en met een verlenging van de titel in 2012, heeft de stadsdichter meer dan 50 gedichten geschreven en voorgedragen bij diverse gelegenheden. Ze staan allemaal op de website van de gemeente en zijn ook in de lokale pers gepubliceerd. En zijn zeer de moeite waard om ze nog een keer te lezen. Maar dat was nog niet alles. De Stadsdichter greep alle mogelijkheden aan om poëzie te promoten in de gemeente. Denk daarbij naast de voordrachten, aan het organiseren van de internationale gedichtendag, het publiceren van gedichtenbundels, reverse graffiti. Te veel om op te noemen. En, geachte Stadsdichter, u had nog meer ideeën, plannen, projecten. Het was een pilot, een experiment, dat geslaagd mag worden genoemd.

In de raadsvergadering op 14-12-11 droeg u voor:
“Raadslid, bestuurder, doe uw eigen dingen
Laat dichters achteraf uw roem bezingen”.

Toen de gemeenteraad besloot om op zoek te gaan naar een stadsdichter, nam de raad eigenlijk ook de verantwoordelijkheid op zich om het initiatief te continueren ook na uw afscheid. In het voorjaar 2014 wordt de zoektocht voorgezet, deze keer naar een jeugd stadsdichter, of stadsrapper. Ik ben benieuwd hoe dat zal gaan. Dat wij vandaag afscheid van u nemen is geen einde, maar de zoektocht naar een nieuw begin. Poëzie staat op de kaart in Amstelveen. Dat is een ding dat zeker is. Voor al uw inspanningen, voor alle gedichten en activiteiten, voor uw aanwezigheid overal in Amstelveen, dank ik u.

Dank namens de gemeenteraad en Amstelveen.
Wie schrijft die blijft, ook al heeft hij afscheid genomen.'

Een paar dagen eerder op zondagmiddag 8 december 2013 nam Koos Hagen, de stadsdichter van Amstelveen, onder grote belangstelling afscheid van zijn publiek in buitenplaats Wester-Amstel. Zie item hiervoor. De kleine zaal was helemaal gevuld met mensen die Koos een zeer warm hart toedragen. Voor hen kon de middag niet meer stuk. De voordrachten werden begeleid door de talentvolle jonge violist Ephrem Cortvrint, die virtuoos improviserend musiceerde samen met de dichter.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Geschiedenis