Bijgewerkt: 22 april 2024

Overzichtstentoonstelling
Ted Noten & co - 2023

Foto's -> Musea -> Museum JAN
vanaf 2020


OverzichtstentoonstellingTed Noten & co
(Amstelveenweb.com - 2023)

Ted Noten legt de laatste hand aan zijn kunstwerk door er nog wat diamanten op te leggen


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Curator Tomas Hillebrand, rechts en Sem van Riel, manager, leggen de laatste hand aan de tentoonstelling: afdekken en poetsen


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Een kleine krokodil in acrylaat gegoten

Bron: Museum JAN/Amstelveenweb

Van 4 oktober 2023 tot en met 4 februari 2024 is in Museum JAN in Amstelveen een tentoonstelling te zien over Ted Noten. Deze internationaal bekende sieradenontwerper en kunstenaar viert dit jaar zijn 30-jarige carrière. Onder de naam Incubators presenteert Noten zijn meest recente werk. Een serie sieraden gewijd aan persoonlijkheden die hem aan het denken hebben gezet - in positieve of negatieve zin. ‘Geen romantische verering maar een sieraad voor mensen die iets in me opriepen: afschuw, bewondering, ontroering: het kan alle kanten op. Grote en kleine momenten in mijn leven die me bij zijn gebleven.’ Van Lady Gaga tot de fictieve Spock uit de Star Trekserie en van de eerste vrouwelijke metselaar tot de Bhagwan. In Museum JAN zijn twaalf Incubators te zien.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Een gevulde ex-Febo automaat met kleine kunstvoorwerpen

De pers was voor deze tentoonstelling al op 3 oktober 2023 uitgenodigd en zodoende konden de redactieleden van Amstelveenweb de kunstenaar ook spreken en gaf Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN nog wat extra uitleg. Zie de video.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

De 12 Incubators van Ted Noten

Tijdens het rondwandelen door de zalen, is het begrijpelijk dat deze tentoonstelling er zoveel maanden is, want er is zo enorm veel te zien. Niet alleen van Ted Noten, maar ook van 22 opkomende en meer gevestigde makers en er wordt veel uitleg gegeven dat naast de kunstwerken te lezen is. Eén hele wand is als een pistool in beeld en vormgegeven door allemaal ringetjes en het is ook nog in wording. De bezoekers van Museum JAN namelijk, kunnen daaraan bijdragen door de vraag: 'Wanna Swap Your Ring?' De bezoeker wordt uitgenodigd om een eigen ring te ruilen voor een 3D-geprinte Miss Piggy-ring die Noten heeft gemaakt. Deze installatie is al in verschillende andere steden te zien geweest en het resultaat is overal anders. De ingeleverde ringen worden onderdeel van het grote project The Ring Defines a City / The Ring Defines a Culture. Vrij vertaalt kan je dus stellen dat de ringen die zijn ingewisseld laten zien wat voor karakter die stad heeft en ook welke cultuur er heerst. Van elke stad heeft Noten de ringen apart bewaard en het ligt in de bedoeling om op verschillende wanden de ringen van elke stad uit de verschillende landen op te hangen, zodat iedereen kan beoordelen hoe de stad is gedefinieerd. Hoe mooi zou het zijn als in Museum JAN de eerste tentoonstelling hiervan komt want er zijn grote zalen met grote wanden beschikbaar!

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Ted Noten mag een ring van Marieke Uildriks verwisselen voor een 'Miss Piggy ring'
Alleen Miss Piggy ringen mogen worden geruild, niet een ring die een ander heeft opgehangen!


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Ted Noten hangt de ring van Marieke Uildriks tussen de andere Miss Piggy's

Niet alle werken kunnen worden getoond dus is er een selectie uit het oeuvre van Noten te zien. Wel de beroemde tas met revolver in acrylaat gegoten en de broches die de koper zelf van kauwgum kon modelleren, tot de schoenen met gouden inlegzolen, geïnspireerd op het indrukwekkende verhaal van een concentratie-kamp-overlevende.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Rechts een tas met revolver in acrylaat gegoten


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Overzicht in een andere zaal waar Noten ook gebeld kan worden met de gele telefoon

De verschillende makers die meedoen hebben diverse kunstwerken gemaakt en zich ook gebogen over dezelfde vraagstukken als van Noten. Marieke Uildriks vertelt in de video over het werk van Mart Veldhuis (1991). Hij heeft een groot kunstwerk gemaakt waarin hij zijn studieschuld weergeeft. Het werk is evenveel waard als zijn studieschuld en…. het leuke is dat dit werk al is aangekocht. Dus Mart heeft zijn studieschuld er weer uit!

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Groot wandkleed van Mart Velthuis, met heel veel details over zijn studieschuld

U moet zelf verder maar kijken hoe Tirzo Martha (1965) onconventionele materialen heeft verwerkt in zijn installaties, zoals gebruiksvoorwerpen, heiligenbeelden en ingeblikt eten. Hij lijkt te spotten met ‘waarheden’ zoals we die uit onze culturele achtergrond denken te kennen. In de sieraden van Georgina Trevino komen twee werelden bij elkaar, een oogverblindende mix van gespoten, uitgeknipte merklogo’s en pakkende woorden uit het grensgebied tussen Mexico en de VS, gecombineerd met piercings, edelmetalen en edelstenen in alle mogelijke verschillende kleuren en vormen. In het wandkunstwerk van gerecycled visserstouw stelt Joana Schneider (1990) het hedendaagse moederschap ter discussie, dat wordt beïnvloed door het ‘oordelende’ digitale tijdperk.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Een wand is bedekt met heel veel kleine figuurtjes, waarvan hieronder één in beeld


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Ted Noten
Noten (1956) volgde zijn opleiding tot sieraadontwerper aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht en aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Hij werd bekend door zijn tassen en sieraden waarbij voorwerpen als pistolen, sieraden maar ook dode dieren als een kameleon werden ingegoten in blokken acrylaat (PMMA). In de sieradenwereld zijn hoogwaardige materialen de norm.

Noten bevraagt de functie van het sieraad en buigt zich over thema’s als waarde, status en originaliteit. Zijn afwisselende oeuvre omvat sieraden maar ook installaties en performances. Hij schopt tegen schenen en heilige huisjes, verwart en speelt in op de hebberigheid van de mens. Dit alles met een verademende dosis humor.

Ted Noten is een geëngageerde, kritische maker die zijn vakgebied en ook maatschappelijke thema’s onder de loep neemt. Niet dwingend en belerend, maar op een humoristische en nuchtere manier. Noten gebruikt al zijn hele carrière onconventionele materialen en technieken die verrassen en verwonderen, zoals kauwgum, acrylaat en 3D-prints. Inspiratie doet hij op om zich heen: de wereld is zijn atelier. Tijdens verre reizen en toevallige ontmoetingen, maar ook op straat in Den Bosch komen de ideeën. Regelmatig begint hij aan een nieuw werk zonder vooropgezet plan, zodat er ruimte blijft voor spontaniteit.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Een werk van Yamuna Forzani, één van de deelnemers aan de tentoonstelling

Bij deze tentoonstelling wordt de catalogus Ted Noten & co. uitgegeven door Waanders Uitgevers. € 23,95 ISBN 978 94 6262 519 8. De tentoonstelling is te zien vanaf 4 oktober 2023 tot en met 4 februari 2024.
Adres: Museum JAN - Dorpsstraat 50 - Amstelveen
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11:00-17.00 uur.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea