Bijgewerkt: 12 april 2024

Ambrobrood fabriek
Industrieterrein - 1967

Foto's -> Bovenkerk -> Bovenkerk

Ambrobrood fabriekIndustrieterrein
(Foto Amstelveenweb.com - Gemeentearchief Amstelveen)

In de jaren 1960-70, had Amstelveen de Ambro broodfabriek op het industrieterrein Bovenkerk in Maalderij

Rond het begin van de vorige eeuw werden alle ?versproducten? zoals groenten, melk en brood dagelijks aan huis bezorgd. Door sommige bakkers met meerdere wijken wel tot in midden Amsterdam. In de oude bakkerijen werd het brood met de hand bereid vanuit balen meel tot een ambachtelijk brood. Vanwege de opkomst van de supermarkten gingen de Amstelveense broodbakkers steeds meer samenwerken, hetgeen uiteindelijk resulteerde in een grote machinale bakkerij - de Ambro - in Bovenkerk. Slechts een enkele bakker bleef trouw aan het ambachtelijke werk, de zogenaamde 'warme' bakkers. De eerste paal voor de Ambro werd geslagen in 1963, een initiatief van de plaatselijke bakkers in samenwerking met het Amsterdamse bakkersbedrijf Carels N.V.. De bakkerij kostte 4 miljoen gulden, waarvan twee miljoen werd besteed aan de installatie en deze centrale bakkerij produceerde 'slechts' 1.600 broden per uur.

Foto Amstelveen
(Screenshot Amstelveenweb.com - 2003)

Een oven van de nieuwe bakkerij Ambro N.V. is op 22 maart 1967 officieel in gebruik genomen.

In 1967 werd een nieuwe oven in gebruik genomen, want de AMBRO had een primeur voor Nederland namelijk de high-speed mixer, waarin het deeg binnen tien minuten volledig werd bereid. Zodoende werd het aantal broden dat per uur gebakken werd verdubbeld naar 3200 broden per uur! In de fabriek ging de fabricage van meelsilo tot brood geheel automatisch, dus met veel minder mankracht waardoor het brood stukken goedkoper bij de supermarkt aangeleverd kon worden.

In Amstelveen waren veel zelfstandige bakkers en na de komst van de fabriek bleven slechts enkelen nog hun brood zelf maken. Hieronder de Zelfstandige bakkers vóór de oprichting van de Ambro broodfabriek:
- Weitebrood bakkerij 'De Boschrand' van de familie Smit-Pisuisse - Amstelveenscheweg 886.
- Bakkerij Smit - Middenweg 86 (Middelpolder).
- Bakkerij 'Randwijk' - Amsterdamseweg 499.
- Bakkerij Smit - Van der Hooplaan 170.
- Bakkerij de Zeeuw - Amsterdamseweg 199.
- Bakkerij De Bree - Karselaan.
- Bakkerij Schröder - Dorpsstraat.
- Bakkerij Zwaan - Dorpsplein naast Dorpskerk.
- Bakkerij Richter - Fokkerlaan.
- Bakkerij Koolhaas - Handweg 175.
- Bakkerij Raadschelders - Noorddammerlaan.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Bovenkerk