Bijgewerkt: 22 april 2024

Nieuwjaarsreceptie
Museumvrienden - 2023

Foto's -> Musea -> Museum JAN
vanaf 2020


NieuwjaarsreceptieMuseumvrienden
(Amstelveenweb.com - 2023)

Carla, de trouwe vrijwilliger bij deur begroet iedereen hartelijk welkom

Bron: Museum JAN/Amstelveenweb.com - 23-01-2023

Het was weer zover, het bestuur van de Stichting Vrienden van Museum JAN nodigde haar vrienden uit voor de Nieuwjaarsreceptie. Op zondag 22 januari 2023 stonden de fietsenrekken en parkeerplaatsen rond het museum weer vol omdat er wel heel erg veel vrienden naar de receptie kwamen. Vanaf 17.00 uur was iedereen welkom voor een hapje en een drankje. Bij de deur werd iedereen zoals altijd welkom geheten door Carla die de mantels aannam en Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN wenste de bezoekers aldaar een heel mooi 2023 toe.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

De Vrienden van Museum JAN praten nog wat bij voordat de speeches gaan beginnen

In de verte was muziek te horen, gespeeld door de Jazz Cats en eenmaal binnen in de grote zaal kon men echt meegenieten van de klanken met een drankje in de hand. In een andere zaal waren beperkt stoelen neergezet en daarom heen stond de rest van de bezoekers, zeker wel 200 mensen. Tegen 17.30 uur nam Jan Donkers, voorzitter van de Stichting Vrienden het woord. Hij sprak door een nieuwe microfoon en achter hem stonden twee grote geluidsboxen. Hij begon met: ‘Kunt u mij verstaan? Ja ik vraag het zo nadrukkelijk, omdat er veel klachten waren met de laatste bijeenkomst dat het zeker achter in de zaal. Dus als je het goed verstaat dan komt dat door de nieuwe geluidsinstallatie die mede door jullie is aangeschaft.’

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

De zaal wordt al aardig vol, maar er zijn dubbel zoveel mensen als de
voorzitter van de Vrienden van Museum JAN het woord neemt

Jan Donkers was blij dat deze nieuwjaarsborrel voor het eerst sinds 2 jaar weer mogelijk was en hoopt dat de Stichting Vrienden ieder jaar weer eind januari weer bij elkaar kan komen. Hij vertelde over de verschillende tentoonstellingen die het afgelopen jaar zijn gehouden zoals van Saskia Boelsums met de prachtige op schilderijen gelijkende foto's van Hollandse landschappen, over de vrienden lezingen met haar, de actuele kunstcollectie van de gemeente Amstelveen en over de goed bezochte taxatiedag, een soort van Kunst en Kitsch.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Jan Donkers, voorzitter van de Stichting Vrienden van Museum JAN aan het woord

Vervolgens richtte hij het woord tot Bert Vellekoop en vertelde dat nu hij 80 is geworden, hij het een mooie gelegenheid vond om afscheid te nemen van het bestuur. Donkers bedankte hem voor zijn inzet en van Marieke Uildriks kreeg Vellekoop een mooi boeket overhandigd en applaus van het publiek. Meteen na dit gebeuren viel die mooie nieuwe microfoon uit, maar gelukkig kwam Sem aangesneld met een reserve.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Bert Vellekoop wordt met mooie woorden hartelijk bedankt voor zijn inzet binnen het bestuur, inclusief een fleurig boeket

De voorzitter eindigde met: ‘Over een half uurtje begint de eerste ronde van de verloting en kan een ieder tussendoor lekker weer een drankje drinken, is de muziek er zoals vanouds en dan half uurtje later doen we de tweede ronde. Dan hebben we natuurlijk nog de gebruikelijk dank aan iedereen die dit mogelijk gemaakt heeft, variërend van alle vrijwilligers die altijd voor ons klaar staan en de catering van Pim Tusveld, maar dat is als vanouds. Dan geef ik nu maar het woord aan Marieke die onder meer iets zal gaan vertellen over het programma van het komende jaar. Ik hoop dat jullie een hele gezellige avond hebben.'

Marieke nam de microfoon over en zei: ?Het is heel fijn om al onze vrienden weer bij elkaar te zien in januari en ook heel fijn dat ik al zoveel bij de deur even welkom heb mogen heten. Dat we elkaar weer live kunnen treffen hier in het museum, ongelooflijk! Ik kan aansluiten bij de woorden van Jan, dat ik heel dankbaar ben voor deze prachtige nieuwe installatie die nog wat kinderziektes.’ Verder memoreerde ze dat het museum een prachtig jaar achter de rug heeft, dat weliswaar begon met een lockdown, maar verdomd goed eindigde (woorden van Marieke!). Er waren soms hele drukke dagen en de enige klacht die de vrijwilligers meldden aan haar was dat er meer kluisjes moeten komen en meer
eroberuimte. ‘Zoveel mensen willen naar Wim Oepts komen kijken en hoe en hoe leuk is dat. Het is een relatief onbekende kunstenaar die nu weer door zovelen wordt ontdekt. Door die tentoonstelling ontdekken de mensen niet alleen Oepts maar ook Museum JAN.’

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN aan het woord

Marieke vertelde over de tentoonstelling van Barbara Nanning en dat ze nota bene in die periode werd verkozen tot kunstenaar van het jaar 2023. ‘Dat was echt geweldig ook voor de publiciteit en Barbara is er natuurlijk ook heel blij mee.’ En ook uitgebreid over de komende tentoonstellingen in het jaar 2023, een jaar vol jubilea. Zij noemde bijvoorbeeld Sam Francis waar Jan van der Togt dol op was omdat het zo goed paste bij de glascollectie. Door Jan van der Togt heeft het museum de grootste collectie van zijn werken in Europa vanwege zijn glaskunst. Sam Francis is dit jaar 100 jaar geleden geboren en daarom besteedt het museum daar aandacht aan. Er komt dan een mega werk te hangen van 7-8 meter breed, dat al 30 jaar opgerold is geweest en wordt in het museum uitgerold, dus dat wordt wel heel spannend.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Marieke Uildriks reageert erg enthousiast als ze vertelt over de tentoonstellingen voor 2023

Een andere jubilaris in dit jubileum jaar waarvan een tentoonstelling komt is Jan Verschoor die dit jaar in mei 80 wordt. Tussen de tentoonstelling van Sam Francis worden dan bruikleen kunstwerken van Jan Verschoor geplaatst. In het voorjaar komt er een tentoonstelling van Piet Paris en Marieke vertelde uitgebreid over hem en alle zaken en personen, hetgeen u kunt beluisteren op de video.Marieke ging door over de tentoonstelling die van de zomer wordt gehouden van Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier. Hierover zei ze: ‘Zij is een prachtige fotografe die hele mooie foto’s maakt, wederom bijna schilderijen, diverse series laten we zien waaronder een prachtige nieuwe serie, nog niet eerder vertoond. Bernhard Heesen heeft ook een jubileum dit jaar, dus wordt hem een podium gegeven. In het najaar komt er dan nog een hele spannende tentoonstelling van Ted Noten. Hij is sierradenontwerper die erg ‘out of the box’ denkt, want hij maakt geen klassieke ringen of dat soort zaken. Hij maakt hele bijzondere gekke objecten met leuke humoristische verhalen erachter.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Iedereen luistert aandachtig naar al het nieuws dat Marieke als vanouds weer enthousiast brengt

Tot slot zei Marieke: ‘Heel divers, een heel mooi jaar en ik hoop van harte dat wij u allen veel terug mogen zien. Dat u alle tentoonstellingen afloopt en dat niet alleen, want u bent onze ‘Vriend’ en ik hoop dat u ook een ambassadeur voor ons bent en ons gaat helpen. Helpen om andere mensen te enthousiasmeren, van kom kijken want er gebeuren mooie spannende nieuwe dingen en we hopen natuurlijk dat al die nieuwe bezoekers van dit jaar ook nog een keer komen, maar dan kunt u ons ook mee helpen.

Voor zover de plannen voor de lange termijn, voor de korte termijn moeten we rennen want we hebben een strak schema. We gaan zo door met een lekker hapje, een muziekje en een drankje en dan krijgen jullie zo meteen de eerste ronde van de trekking. Nogmaals heel veel dank voor uw aanwezigheid, voor uw vriendschap en we gaan er samen een heel mooi jaar van maken. Ik hoop u vaak te zien als bezoeker of deelnemer van onze mooie programma’s, de lezingen en de master classes. Heel veel dank voor vanavond en ik wens u heel veel plezier.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

De 'Jazz Cats' brengen gezellige muziek ten gehore

Iedereen ging gezellig met elkaar keuvelen, men haalde een drankje, lekkere hapjes werden geserveerd en de jazzmuziek klonk door de zalen. De redactie van Amstelveenweb had nog andere afspraken, dus heeft de verloting van de mooie objecten niet meer kunnen bijwonen. Zij komen zeker terug als in maart de tentoonstelling van Piet Paris wordt geopend.

Museum JAN, Dorpsstraat 50, Amstelveen Geopend: dinsdag t/m zondag: 11.00 - 17.00 uur en maandag gesloten

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea