Bijgewerkt: 25 september 2023

Storm Dudley en Eunice
actief in Amstelveen - 2022

Foto's -> Natuur -> Stormen

Storm Dudley en Euniceactief in Amstelveen
(Van Kerkwijk-Amstelveenweb.com - 2022)

De Kastanjeboom die in 1886 werd geplant, heeft het na 136 jaar begeven

Bron: Van Kerkwijk Piano's/Amstelveenweb.com - 19-02-2022

Karin van Kerkwijk van de zaak Van Kerkwijk Vleugels en Piano’s stuurde een foto van een omgewaaide kastanjeboom uit 1886. Deze boom had de boer destijds voor zijn boerderij geplant om wat schaduw te creëren zo vertelde de heer Frank van Kerkwijk. (de boerderij en boom zijn te zien in het verhaal Amstelveners vertellen, dus klik op de link van Karin)

Amstelveen
( Amstelveenweb.com - 2022)

Hier is de enorme kluit van de boom te zien die ook nog een aantal regen en afvoerpijpen meenam


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

De enorme kluit naast de zaak van Van Kerkwijk


Amstelveen
( Amstelveenweb.com - 2022)

Mevrouw Elly van Kerkwijk is op de kluit gaan staan om te laten zien hoe groot deze aan één kant is dus reken de omtrek maar uit

Een geluk bij een ongeluk is dat de wind de ‘goede’ kant opwaaide zodat de boom niet op tegen hun zaak aan viel. Een heel aantal jaar geleden was dat namelijk wel gebeurd vanwege het verkeerd omzagen van een boom door de tuinman van de Internationale school die in het gebouw van Van Leer is gehuisvest. Die boom brak de gevel van de aanbouw en veroorzaakte enorme schade aan de elektronische apparatuur die daar staat opgesteld. Als de boom in de kant van de achtergevel was binnengekomen dan zouden heel veel vleugels beschadigd kunnen raken. Gelukkig is dat dus niet gebeurd.

Amstelveen
( Amstelveenweb.com - 2022)

Ook hier is te zien wat een enorme boom het was, bestaande uit veel aan elkaar gegroeide stammen


Amstelveen
( Amstelveenweb.com - 2022)

Kijk eens wat een omvang de oude gevallen reus heeft!


Amstelveen
( Amstelveenweb.com - 2022)

Mevrouw Elly van Kerkwijk kijkt ongerust, want dit is nu de oude kastanje, maar er stonden nog veel andere bomen op het terrein te zwiepen en zwaaien.

Het KNMI - Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut meldde op woensdag 16 februari dat er in het noorden en noordwesten van Nederland zware windstoten konden voorkomen van 75-80 km/uur vanuit westelijke richting. Het verkeer en buitenactiviteiten zouden hiervan hinder ondervinden. Dat klopte ook, want storm Dudley veroorzaakte op de wegen en spoorwegen in Nederland veel schade inclusief omgewaaide bomen.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

De boom was flink aan het heen en weer waaien, dus voordat die op het huis zou vallen, heeft de brandweer deze snel in stukken gezaagd. Zo ging het met diverse bomen aan de Noorddammerlaan


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Binnenin was deze afgezaagde boom al aan het aftakelen

Vanaf donderdagmiddag 17  februari 2022 werd storm Eunice actief in West-Europa en ging het opnieuw hard waaien. Er werden zeer zware windstoten gemeten van wel 90-120 km/uur, in de kustgebieden en boven het IJsselmeer tot ca. 130 km/uur. Ook hierdoor ontstond veel schade als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. De wind draaide geleidelijk van zuidwest naar west.

Amstelveen(Amstelveenweb.com - 2022)

Bij het Westwijk winkelcentrum zijn de plantenbakken inclusief schermramen van het terras ook al omgewaaid

Op vrijdag 18 februari was de weekmarkt in Amstelveen vanwege Eunice slechts beperkt tot een aantal rijdende wagens, want de kramen met zeildoek werden niet geplaatst. De marktlieden mochten tot 14.00 uur blijven, want daarna zou de storm in heftigheid toenemen. Dat was inderdaad te merken en door heel Amstelveen vielen bomen in tuinen op auto’s en over de weg.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Slechts aan één kant het Stadsplein staan wat wagens tijdens de vrijdagmarkt


Amstelveen(Amstelveenweb.com - 2022)

Ook richting de Rembrandtweg is het erg leeg

Update zondagmiddag 20 februari 2022 over storm Franklin - KNMI
De middagtemperaturen op zondag 20 februari 2022  lagen rond 10°C. De wind kwam uit zuidwest en nam in de loop van de dag toe naar krachtig boven land, 6 Bft en stormachtig langs de kust, 8 Bft. Zondagavond wordt de meeste wind verwacht. Langs de kust gaat het korte tijd stormen, windkracht 9, uit een westelijke richting. Verder komen er in de loop van de avond in het gehele land zware windstoten voor. In de westelijke kustprovincies kunnen in de loop van de avond zeer zware windstoten voorkomen van 100-120 km/uur. Tijdens buien zijn dan ook landinwaarts lokaal kortdurend (zeer) zware windstoten tot ca. 100 km/uur mogelijk.

In de nacht naar maandag komen nog enkele buien voor, mogelijk met hagel, natte sneeuw en onweer, die naar het oosten wegtrekken. De westelijke wind neemt tijdelijk iets af, maar langs de kust en bij buien blijven er zware windstoten van 75-90 km/uur mogelijk. De minimumtemperatuur ligt rond 4°C.

Maandagochtend 21 februari gaat het opnieuw enige tijd regenen met in het (noord)oosten kans op natte sneeuw. In de middag volgen er enkele opklaringen maar kan ook nog een enkele bui voorkomen. Het blijft hard waaien met in de ochtend langs de kust opnieuw kans op storm, 9 Bft, en (zeer) zware windstoten tot ca. 100 km/uur. Landinwaarts komen windstoten van 75-90 km/uur voor. De wind draait in de loop van de dag naar noordwest en neemt later in de middag geleidelijk af. De middagtemperatuur blijft rond 8°C steken.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Natuur