Bijgewerkt: 22 april 2024

Taxatiedag
Kunst&Kitsch - 2022

Foto's -> Musea -> Museum JAN
vanaf 2020


TaxatiedagKunst&Kitsch
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Een veilingspecialist taxeert een houten Christusbeeld van José, redacteur van Amstelveenweb

Bron: Museum JAN/Amstelveenweb - 17-09-2022

Zaterdag 17 september 2022 leek in het water te vallen, aangezien de weersvoorspellingen voor deze dag 98% regenbuien aangaven. Het regende vroeg in de ochtend inderdaad vreselijk, maar langzaam aan werd het mooi weer en zeker voor de bezoekers van Museum JAN. Het museum organiseerde in samenwerking met Kunstveiling een speciale taxatiedag voor Amstelveners, maar ook van daar buiten was men welkom om zijn/haar kunstobjecten door gespecialiseerde veilingmeesters te laten taxeren.


Dat hadden heel veel mensen gelezen en om 10.00 uur stond er al een aardige rij voor het museum. Toen nog af en toe in de regen, wachtend tot de deuren om klokslag 11.00 uur opengingen. De bezoekers werden hartelijk ontvangen door Carla en er werd gevraagd of de betreffende in Amstelveen woonachtig was. Zo ja dan mocht men meteen doorlopen, zo nee dan moest men zijn/haar museumkaart even laten scannen of anders toegang betalen.  Met hun klassieke schilderijen, zeefdrukken, beelden, etsen, designstukken, sieraden en wat al niet meer, kwamen de mensen aan bij twee dames van de Kunstveiling die hen vertelden bij welke tafel zij hun items konden laten taxeren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Deze twee dames pakken de kunstvoorwerpen uit om ze te laten taxeren


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Hier worden de aangeboden sieraden en juwelen getaxeerd


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De taxateurs proberen via het internet een aanwijzing te vinden als er een voor hen onbekende kunstvoorwerp wordt aangeboden

De tafels waren ingedeeld in een veilingmeester Algemene zaken, twee veilingmeesters Antieke Kunst, twee veilingmeesters Moderne Kunst en maar liefst drie veilingmeesters voor Sieraden. Het liep echt storm en rond 11.30 uur stonden er al lange rijen voor elke tafel, met name bij Algemeen en het was jammer dat daar niet twee of meer mensen de ingebrachte stukken konden beoordelen. De bezoeker mocht maximaal vijf stukken meenemen, maar als je net ¾ uur in de rij voor moderne kunst had gestaan, had je niet meer zoveel zin om nog een uur in de rij Algemene Kunst te wachten en al helemaal niet om daarna nog eens de tentoonstelling  Verzameld voor Amstelveen te bekijken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De veilingmeester in gesprek met een bezoeker en veel mensen willen de waarde van hun vaak door
familieleden achtergelaten kunst weten

Vermoedelijk had de Kunstveiling er niet op gerekend dat er zoveel mensen zouden komen. Ondanks deze lange rij wachtenden namen de medewerkers van Kunstveiling ruim de tijd om de stukken te onderzoeken, eventueel te checken op hun internet database en ook om eventueel een collega te raadplegen. Tijd om een slokje koffie of water te drinken namen ze nauwelijks. Na de taxatie kon men aangeven of men dit object wilde laten veilen. Ook was het soms lastig iets te onderzoeken doordat het ingelijst was en misschien een handtekening onder de lijst zat, dus adviseerde men om een keer langs te komen. Er bleven maar mensen komen en Museum JAN liep echt vol, waardoor de bezoeker die voor het museum zelf kwam eigenlijk nauwelijks iets kon bekijken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Spannende momenten voor de eigenaren van dit schilderij

Voor Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN is deze dag een geweldig succes geweest. Zij bedacht namelijk naar aanleiding van de kunstexpositie van de Gemeente Amstelveen, dat de Amstelveners zelf ook vast wel kunst thuis hadden. Vandaar dat ze samen met de Kunstveiling dit plan opzette en zoals gezegd met overweldigend succes. Er kwamen bijna 550 mensen naar het museum voor de taxatiedag (en bezoek aansluitend museumbezoek) en er zijn objecten getaxeerd die een aardig bedrag op de veiling zouden kunnen opbrengen. Via Kunstveiling.nl werd gemeld dat er 350 mensen met een object kwamen (er waren veel stellen van de 550 bezoekers) en vrijwel iedereen had meerdere objecten mee. Dus als er grofweg 350 personen waren met een object en dat maal gemiddeld 3 objecten per persoon, kan er worden uitgegaan van zo'n 1000 items in totaal en zo?n 116 items per expert! Voor deze mensen was het dus ook een hele volle en succesvolle dag. Er reageerden al veel bezoekers dat ze graag zouden willen dat er een nieuwe taxatiedag wordt georganiseerd. We gaan het zien!

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea