Bijgewerkt: 13 april 2024

6de Zomerfeest - 2022

Foto's -> Bovenkerk -> Festiviteiten

6de Zomerfeest
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Bovenkerkers zijn mensen van de tijd: 14.00 uur is 14.00 uur en geen minuut eerder, zoals te zien is!

Bron: Amstelveenweb 26-06-2022

Het was vreselijk, vrijdag 24 juni 2022, want het regende pijpenstelen en ook ‘s nachts viel er heel wat hemelwater. Dat was wel nodig na de droogte, maar niet als er een Zomerfeest wordt georganiseerd. Gelukkig begon de zaterdag van 25 juni 2022 mooi, maar al snel vielen er weer fikse buien. Een zomerfeest zonder zomerweer kan natuurlijk niet dus gelukkig, toen het feest in Bovenkerk begon, was het droog en scheen af en toe ook een gezellig zonnetje. Het jaarlijkse zomerfeest is inmiddels een mooie, zonnige traditie, alweer voor de 6de keer en vond plaats in het Urbanuspark. Iedereen was daar vanaf 14.00 uur welkom en toen de redactieleden van Amstelveenweb om kwart voor twee het park betraden was het in en rond de kramen al een drukte van jewelste. De kraam met taarten voor de wedstrijd 'Heel Bovenkerk Bakt' stond al vol met heerlijk ogende taarten en in alle andere kramen stonden de mensen klaar voor als het publiek het parkje zou betreden. Het hoofdthema van de markt was ‘Groen en Duurzaam’.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De taarten van de wedstrijd 'Heel Bovenkerk bakt' kunnen worden bekeken in een kraam


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Tegelwipkraam van de gemeente. Amstelveen moedigt inwoners aan om hun tuintegels te vervangen door gras,
planten, bloemen of ander groen in het kader van de duurzaamheid

In de kramen was van alles te zien zoals zelf beschilderde ‘tweede kans’ schoteltjes, schalen, kopjes etc.. Een dame had allerlei leuke peuterkleding van stoffen die over waren gemaakt, maar bewerkt met heel veel verschillende handwerktechnieken. Ook had ze kleine (vinger)poppetjes gebreid van restjes wol. Er was een kraam vol handwerk uit Ethiopië dat verkocht werd en waarvan de opbrengst dan weer terugging naar de bevolking van Ethiopië. De Gemeente Amstelveen stond er met een kraam over duurzaamheid en van de duurzaamheidscommissie was er een kraam waar je onder meer je eigen Bovenkerkse boodschappentas kon kopen, ‘Bag to Bovenkerk’. Op de video ziet u nog andere kramen, maar er was één opvallende en dat was met de verkoop van ‘Bovenkerkse thee’ Hoe dit is samengesteld vertelt de dame in kwestie op de video.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Langzaam maar zeker komen er steeds meer mensen naar het park


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Bij deze kraam kunnen de bezoekers naar keramiek kijken en natuurlijk kopen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Hier zijn zelfgemaakte fudges te koop. Fudge is een soort suikergoed dat wordt gemaakt door suiker, boter en melk te mengen, het te verwarmen tot een zachte bal van 115 ?C en het mengsel vervolgens tijdens het afkoelen op te kloppen zodat het een gladde, romige consistentie krijgt. Vruchten, noten, chocolade, karamel, snoepjes en andere smaken worden soms binnenin of bovenop toegevoegd.

Mieke Regelink buurtsportcoach van AmstelveenSport zorgde voor ‘Bovenkerk in Beweging’ met de Beweegbus. De kinderen konden deelnemen aan leuke, actieve spelletjes en één jongen zat heerlijk in het sop op de zeepglijbaan. Helaas wilde hij niet voor de video een glijder maken omdat hij zo lekker in de zon zat, zo zei hij. Het leukste voor de kinderen was natuurlijk het pijl en boog schieten op een appel. Dat was voor hen niet eenvoudig maar ze genoten er wel van. Overigens raakte Mieke zelf de appel ook niet, dus dat was voor de kinderen een hele geruststelling.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Mieke Regelink even op de met de dames van de taartenbakkraam

In de muziektent werd er muziek gespeeld, eerst door singer-songwriter John Spijker en na een half uurtje praten en spelen mocht de band Itchycoo Park het podium overnemen. De naam van de band is van een nummer van The Small Faces een Britse rockgroep uit 1967.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Singer-songwriter John Spijker komt uit Amstelveen. Hij zingt fraaie Engelstalige liedjes en stond in de semi-finale van 'Mooie Noten 2005'. Spijker begeleidt zichzelf op een Fender gitaar


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De band Itchycoo Park uit Bovenkerk speelt op het podium


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De dames van de lokale 'Samen Breien' club met hun productie. Het Ouderenfonds heeft in heel Nederland breiclubs, waar ouderen en jongeren wekelijks samen breien en haken.


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Een kraam vol met prachtige schilderijen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Herbert Raat (VVD) wethouder Cultuur in gesprek met Frans Rosenberg en Cor de Horde, de auteurs/samenstellers van het nieuwe boek 'Bovenkerk in oude verhalen'. Journalist Johan Th. Bos probeert het gesprek af te luisteren

Voor de liefhebber waren er kramen met heerlijke hapjes en drankjes en ook poffertjes waren te koop. Dit alles kon dan weer genuttigd worden in het midden van het parkje waar sta-tafels, lage tafels en stoelen waren neergezet.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De poffertjeskraam is heel populair bij de bezoekers, want de geur lokt de hongerige mensen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De bezoekers genieten van de sfeer tijdens het Zomerfestival Bovenkerk

Rond een uur of drie kwamen Cor de Horde en Frans Rosenberg het podium op. Beiden hebben samen een boekwerkje samengesteld met verhaaltjes van Cor en foto’s uit voornamelijk Frans’ archief. Ze vertelden om de beurt over het boekje waarbij Frans eerst vertelde dat hij Cor had gemaild met de vraag of het niet leuk was om zijn verhalen te bundelen met foto’s van hem in een boekje.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Frans Rosenberg vertelt over het ontstaan van het boek: 'Elke dorp, elk gehucht, buurtschap, hoe klein, hoe onooglijk ook, heeft zijn eigen geest. Geloof het of niet, maar ga met me mee naar het dorp Bovenkerk. Vlieg als een vogel mee boven de straten, de pleintjes, de parkjes en luister naar de mensen: wat ze elkaar te vertellen hebben. Bovenkerkse verhalen'


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De aanwezigen genieten van de presentatie van het boek

Cor vond het idee meteen prima en zo kwam dat na een jaar van praten, schrijven, verzamelen en zoeken in archieven er tenslotte een mooi boekje over Bovenkerk geproduceerd kon worden. 'Ook al zijn er al verschillende uitgaven over Bovenkerk verschenen, dit werk is heel anders en wel om twee redenen: Het zijn de boeiende verhalen, die al zo lang rondgaan in het dorp en nu zijn samengebracht en opgetekend, zodat ze nooit meer worden vergeten. Het is gemaakt voor en door Bovenkerkers van alle leeftijden en prima te lezen. Een boek dat je de tijden van toen laat meebeleven. Tijden van vreugde en verdriet, maar vooral ook van saamhorigheid in een heel bijzonder dorpje in Amstelland.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Mevrouw Thea Cligge (100 jaar) inwoonster van Bovenkerk krijgt het eerste exemplaar van het boek overhandigd van de heren

Het eerste exemplaar werd aangeboden aan de 100-jarige tante Thea die bij heel veel Bovenkerkse activiteiten nog altijd aanwezig is. Andere boekjes werden gegeven aan onder andere Herbert Raat (VVD) wethouder Culturele Zaken, aan René Boerlage aangezien die ook een aantal foto’s leverde uit zijn grote fotoarchief en natuurlijk kreeg de redactie van Amstelveenweb.com er ook een.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Herbert Raat wethouder krijgt het tweede exemplaar van het boek van Frans Rosenberg

Het laatste Bovenkerkse Zomerfeest was op 6 juli 2019 en vanwege de coronamaatregelen was er daarna geen mogelijkheid meer om zo een feest te organiseren, waarbij honderden bezoekers worden verwacht. Drie jaar na dato zijn gelukkig de coronamaatregelen weer teruggeschroefd door de regering en waren de organisatoren weken bezig om voor de bewoners van Bovenkerk-Amstelveen dit Zomerfeest weer te organiseren. De belangstelling voor het feest was enorm, de sfeer was goed, het weer niet te koud, niet nat en niet te warm, dus alweer een geslaagd feest in Bovenkerk. Voor wie echt van uitdagingen hield kon ook nog eens de toren van de St. Urbanuskerk beklimmen.


Vergeet niet om de video te bekijken en te ervaren wat een Bovenkerks Zomerfeest is


Toen de redactieleden als waren vertrokken konden de achterblijvers rond 18:00 uur naar het Harmonie Orkest Amstelveen luisteren op de parkeerplaats achter het Noorddamcentrum, ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan. Daarna startte de barbecue verzorgd door ‘Samen Eten In Bovenkerk’ en trad de band ‘Wanda and the Bovenkerk Boys’ op. Tot slot gaf aan het eind van de avond het Harmonie Orkest Amstelveen nog een gratis concert met vrolijke meezingers en feestmuziek. En let op allemaal: Op 1 oktober 2022 komt er de jubileumeditie van de bandjesavond Rock Urbanus om de Bovenkerkse 'spirit' erin te houden!

Klik hier voor andere foto's in de categorie Bovenkerk