Bijgewerkt: 7 augustus 2022

Winnaars van de
Urbanus dakleien - 2021

Foto's -> Bovenkerk -> St Urbanuskerk

Winnaars van deUrbanus dakleien
(Foto Edwin Barentsen - 2021)

Dolf Middelhoff, Betty Drooghmans-van der Stokker en Wilma Scholten de drie winnaars op de trap van de pastorie van de St. Urbanuskerk

Afgelopen 3 weken is de tentoonstelling 'Kunst gaat het dak op' bij Museum JAN geweest. In totaal zijn er 1.800 stemmen uitgebracht door de publieksjury. Uit 30 dakleien zijn drie winnaars gekozen. De leitjes van de winnaars krijgen een mooie plek in het torenmuseum van de St. Urbanuskerk Bovenkerk. Alle andere gaan inderdaad het dak op.

1ste prijs Wilma Scholten Op de lagere school, voorgezet onderwijs en het HBO heb ik het geluk gehad alle jaren tenminste 2 uur tekenles te kunnen volgen. Daarna heb ik er lang niets aangedaan tot ik bij een workshop schilderen belandde. Oh, wat voelde dat weer lekker. Ongeveer 5 jaar geleden ben ik het echt gaan oppakken. Alles kwam samen. Ik kreeg acrylverf van mijn kinderen voor mijn verjaardag. Toen een tante de zolder opruimde kreeg ik de olieverf van haar moeder (de oma van mijn man). Ik werk momenteel met acrylverf en olieverf.

Foto Amstelveen
(Foto Dolf Middelhoff - 2021)

Wilma Scholten met haar schilderij op een dakleipaneel

Toen ik in augustus de oproep van de actie las, besloot ik niet mee te doen ik had erg druk had met andere zaken. Midden september sprak ik Cees Wolterman, hij is vrijwilliger bij de Urbanuskerk. Hij vertelde enthousiast over de actie. Toen hij hoorde dat ik ook schilderde,  pushte hij me voorzichtig om toch mee te doen. Ik heb de volgende dag een lei gehaald. Voor het thema dacht ik direct aan schaatsen op de Poel, want dat doe ik zelf ook graag. Ik vroeg mij af 'Zou er over 60 jaar nog op de Poel geschaatst kunnen worden?' Ik heb op de website van Amstelveenweb een foto van schaatsen op de Poel gevonden, waarvan ik een uitsnede als houvast genomen heb. Ik had geen ervaring om op een donkere stenen ondergrond te werken. Ik heb echt lopen glimmen toen ik hoorde dat mijn lei in museum Jan tentoongesteld werd, mijn lievelingsmuseum. Dat ik op mijn 58ste tot de winnaars zou behoren had ik niet verwacht, want het niveau was heel hoog.

2de prijs Betty Drooghmans - van der Stokker Ik had nooit verwacht dat ik op de tweede plaats zou eindigen, maar ik ben heel blij dat zoveel mensen voor mijn leitje gekozen hebben. Ik zit een paar jaar op schilderles in het MOC-gebouw en heb les van Bouch Dihaj.

Foto Amstelveen
(Foto Dolf Middelhoff - 2021)

Betty Drooghmans-van der Stokker met haar schilderij op een dakleipaneel

Ik heb het schilderijtje gemaakt n.a.v. een foto die in Spirit, het kerkblad, gestaan heeft. Ik ben geboren in Bovenkerk en als kind heb ik over het ´´kippenbruggetje´´ gelopen het bos in om te gaan zwemmen met mijn ouders, broer en zussen. Moe gespeeld liepen wij naar huis, helemaal het hoge bruggetje op. Dit was het uitzicht op de kerk als wij terugliepen. Ik ben gedoopt, heb communie gedaan, ben getrouwd in de Urbanus. Op zondag naar de kerk. Klimmen in de kastanjeboom voor Silversant, vroeger de Roemer. Ik heb veel mooie herinneringen aan die tijd en die hebben gemaakt dat dit schilderijtje komt vanuit mijn hart.

Foto Amstelveen
(Foto Edwin Barentsen - 2021)

Dolf Middelhoff met zijn schilderij op een dakleipaneel

3de prijs Dolf Middelhoff
Na een beroepspraktijk als grafisch ontwerper fotografeer, schilder en teken ik veel. Zo documenteer ik momenteel het herbouwproces van de St. Urbanuskerk. Die kerk fotografeer ik al jaren en ik heb hem talloze keren geschilderd. Ik koos een foto van een prachtige avond met de vurigste zonsondergang die ik ooit heb vastgelegd. Heel passend, alsof de hemel in brand stond. Leuk om eens te schilderen op een donkere ondergrond. Ik deed niet mee om te winnen maar trots ben ik wel!
In totaal heeft de actie met de dakleien € 18.000,- voor het herstelfonds van de St. Urbanuskerk opgeleverd. Daarvoor danken we iedereen die aan de actie heeft meegewerkt of bijgedragen. Namens Helponsuitdebrand.com, onderdeel van de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus.

Er is een groot verschil in de tijd die de kunstenaars van de winnende dakleitjes hebben besteed aan hun kunstwerk. Waar de eerste prijs ca. 40 uur heeft besteed, doet de 2e prijs het af met een dag en de 3e prijs met 2,5 uur. Alle drie de winnaars zijn op zoek gegaan naar een basis foto. Wilma vond die op amstelveenweb.com, Bettie in het parochieblad Spirit en Dolf in zijn eigen collectie van foto's van de St. Urbanuskerk. Alle drie hebben ze geen ervaring met het schilderen op leisteen of met het schilderen op een donkere ondergrond.

Wilma heeft eerst twee voorstudies gemaakt om het basisbeeld wat aan te passen naar haar idee van de schaatsers op de Poel. Daarna is ze de derde keer voor het definitieve kunstwerk gegaan. Bettie en Dolf zijn meer geschoold en hadden de voorstudies niet nodig. Dolf is de enige met een diploma van de kunstacademie opzak en is grafisch vormgever.Lijst van 30 door jury gekozen dakleien en volgorde uitslag publieksjury
Volgorde        Leinummer      Naam
01        158      Wilma Scholten
02        226      Bettie Drooghmans- van der Stokker
03        66        Dolf Middelhoff
04        215      Nicolette Oosterhof-Heemskerk
05        162      Cor Bakker
06        92        Berny van Wieringen
07        155      Frans Stokkel
08        251      Ton Plasmeijer
09        184      Jarno v.d. Weerd
10        194      Nand Maas
11        175      Nardic van Laar
12        8          Karin de Koning
13        14        Mientje Petrus
14        209      Ina Looijer
15        44        Myrthe
16        48        Madelon Landré
17        179      Manuel Fernandes Peres
18        18        Arie Dekker
19        165      Engel Peterse-Taks
20        83        Ingrid van Blanken
21        94        Michaëlla Barentsen
22        223      Bart Nagel
23        211      Jolijn van Eerden
24        7          onbekend
25        95        A. Kleijn
26        217      Thyra Pottuijt
27        1          Betty Kooij-Nieman
28        198      Nick Mulder
29        219      Jasmijn Pottuijt
30        233      Baris Pottuijt

Klik hier voor andere foto's in de categorie Bovenkerk