Bijgewerkt: 4 oktober 2023

Boekhandel Blankevoort
100jaar - 2021

Foto's -> Gebouwen -> Winkels

Boekhandel Blankevoort100jaar
(Bron Boekhandel Blankevoort - 2021)

Waar het allemaal begon: de Amsterdamse Groen van Prinstererstraat, op nummer 32
Boekhandel Blankevoort is de tweede winkel van links in de jaren 1920

Bron: Boekhandel Blankevoort - 04-09-2021

100 jaar is voor de mens een leeftijd die slechts een enkeling bereikt, boekhandels die de eeuw volmaken zijn misschien nog wel meer een zeldzaamheid. Boekhandel Blankevoort heeft het gered. Op 5 september 1921 opende Gerrit Blankevoort, met aan zijn zijde eega Hendrika van der Vegte, de deuren van hun gloednieuwe boekwinkel in de Groen van Prinstererstraat in Amsterdam. In de eeuw die volgde waren er verhuizingen, waren er goede tijden en waren er mindere tijden. Voor een geschiedenis van de winkel verwijs ik graag naar het boekje Zuinigheid met vlijt, geschreven door Dirk van Ginkel en verschenen ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van Boekhandel Blankevoort. De opdrachtgever was destijds Cees Philips, de vorige eigenaar, die het aan zijn voorganger Jan Blankevoort, zoon van de oprichter, aanbood bij diens afscheid in 1991 dit boekje te schrijven.

In de zorgelijker tijden waren het de inventiviteit, het doorzettingsvermogen en de innovatiezin van de achtereenvolgende eigenaren Gerrit, Jan & Cees die van groot belang waren voor het voorbestaan van de boekhandel. Maar de doorslag gaven wellicht toch de goodwill die in de loop der jaren is opgebouwd en de trouw van de grote schare terugkerende klanten, die eigenlijk al dateert van de tijd dat Blankevoort ook nog een verzend- en abonnementsboekhandel was. Toen waren er al klanten die op de fiets van heinde en ver kwamen om hun bij elkaar gespaarde boek bij Blankevoort op te pikken en op hun tocht menig boekhandel letterlijk links (of rechts) lieten liggen.

Bij dit jubileum vooralsnog even geen ‘groot feest’ (covid), maar er is wel weer een boekje. Anders dan 30 jaar geleden is het geen (aanvullende) geschiedenis van de zaak, maar een verhalenbundel over boeken en boekhandels. De schrijvers hebben gemeen dat ze allemaal bij Blankevoort te gast zijn geweest dan wel op de nominatie staan.


Nu, ruim zes jaar nadat Cees door omstandigheden de handdoek moest werpen, heb ik nog altijd geen moment spijt gehad dat we toen de uitdaging zijn aangegaan en de zaak hebben voortgezet. Sterker nog, daarmee kwam een jongensdroom alsnog uit: een eigen boekhandel, en niet zomaar een! Maar het moge duidelijk zijn dat ik zonder Chelin en Diana nergens was geweest. We hebben er steeds scherp op trachten te letten al het goede dat in de decennia ervoor was opgebouwd te behouden en daar waar nodig in te spelen op de nieuwe tijd. En blijkbaar hebben we u niet al te zeer van het ‘oude Blankevoort’ vervreemd, want u bent blijven komen. Als dank voor die trouw, waarvan u ook tijdens de afgelopen coronaperiode weer blijk heeft gegeven, ligt klaar, voor u van ons, de jubileumuitgave Die mensen bestaan ook, samengesteld door David de Poel, zonder wiens bemoeienissen dit boekje er niet was gekomen.

Mede namens Chelin & Diana spreek ik de hoop uit u ook in de tweede eeuw van ons bestaan te mogen blijven verwelkomen, Rob Kuyper

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen