Bijgewerkt: 22 april 2024

Boekpresentatie van
Jan Jansen - 2021

Foto's -> Musea -> Museum JAN
vanaf 2020


Boekpresentatie van  Jan Jansen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Een ondeugend kijkend echtpaar, schoenmaker Jan Jansen en zijn echtgenote Tonny, verwelkomen alle gasten

Ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Op de leest van Jan Jansen' – 60 jaar schoenen & Dutch Design in Museum JAN te Amstelveen verscheen het boek 'De memoires van Jan Jansen – Werken'. De boekpresentatie werd feestelijk gevierd op dinsdagochtend 8 juni 2021 in Museum JAN dat na een maandenlange sluiting de deuren weer had geopend voor publiek.

Voor deze gelegenheid was een beperkt aantal mensen uitgenodigd, vanwege de corona regels. Bij binnenkomst zag Museum JAN er licht en ruim uit. Tijdens de lockdown heeft men de tijd genomen om veel zaken anders in te delen, de receptie verplaatst en de artikelen in de winkel ruim opgesteld. De ontvangst door directeur van Museum JAN - Marieke Uildriks was als gebruikelijk niet veranderd, nog even spontaan en hartelijk, hetgeen een welkom gevoel gaf.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Marieke Uildriks directeur van Museum JAN heet schoenmaker Jan Jansen en zijn echtgenote Tonny,
maar ook alle gasten in Museum JAN van harte welkom

Door lopend naar de zalen was ook een metamorfose te zien en met de aangegeven looprichting passeerde je bijna alle tentoongestelde glaswerken, niet meer in een serre ‘opgesloten’. Verder wandelend naar de volgende zalen was te zien hoe men is overgegaan tot het presenteren en tentoonstellen op een geheel nieuwe wijze. Grote lappen tekst aan de muur met gebruikmaking van gezellige kleuren. De hele tentoonstelling van Jan Jansen is opgesteld in combinatie met modeontwerper David Laport. In de flyer staat: ‘Schoenenmerk United Nude van Rem D. Koolhaas, die Jansen als leermeester ziet, bewijst met de Möbius-schoen ook dat je qua vorm niet de gebaande paden hoeft te kiezen en dat David speelt met de zwaartekracht doordat zijn opwaaiende jurken ook zonder de wind omhoog blijven staan.’

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Herbert Raat (VVD) wethouder Cultuur samen met het echtpaar Jansen en de gasten volgen de toespraak van de museumdirecteur

De opening had eigenlijk al plaatsgevonden, maar aangezien Jan Jansen zijn levensverhaal had geschreven en in boekvorm gereed was, vond Marieke Uildriks het wel een mooie gelegenheid om de presentatie in het museum te laten plaatsvinden. Toen wethouder Cultuur Herbert Raat (VVD) was gearriveerd sprak Marieke een welkomstwoord uit en vertelde over de tentoonstelling, te bezien en beluisteren in de video.

Het boek van Jan Jansen schreef hij voorafgaand aan zijn 80ste verjaardag (hij is inmiddels 80). Het is een boek over succes, tegenslagen en zijn eindeloze passie voor schoenen, een verhaal dat hij zelf vroeger zo graag had willen lezen, over ‘hoe anderen dat hebben aangepakt’. Het boek is op een verhalende manier geschreven waardoor je het nauwelijks weg kunt leggen (aldus de redactie) en daarbij is het rijk geïllustreerd met archiefbeelden, krantenknipsels en ontwerptekeningen. Het boek is opgedragen aan zijn grote liefde Tonny, die bij deze presentatie ook aanwezig was, en vormgegeven door zijn jongste zoon Lok Jansen, die woont en werkt als visual artist in Japan.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Herbert Raat (VVD) wethouder Cultuur krijgt het eerste exemplaar van de limited editio, de biografie van Jan Jansen overhandigd

Tijdens deze bijeenkomst nam Jan Jansen plaats aan een tafeltje want hij zou deze ochtend het eerste gesigneerde exemplaar overhandigen aan Herbert Raat. Met een persoonlijke noot en een getekend schoentje kreeg de wethouder exemplaar nr 1 van 200 overhandigd. Vervolgens konden aanwezigen desgewenst ook een gesigneerd boekwerk kopen en de prachtige tentoonstelling bekijken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Jan Jansen tijdens de signeersessie

Jan Jansen
Al meer dan 60 jaar is Jan Jansen (1941) een meester in kleurrijk extravagant en grensverleggend schoenontwerp. Een echte ambachtsman, wiens schoenen zowel als kunstwerk als gebruiksvoorwerp gezien worden. Voor hem moet de schoen comfortabel zijn. Jan Jansen verwierf wereldfaam met zijn eigenzinnige werkwijze en technische constructies die de zwaartekracht uitdagen zoals de 'zweefhak’. Zijn schoenontwerpen combineren comfort en ambacht met innovatief design mét een knipoog. Niet voor niets noemt Vogue Italia hem liefkozend ‘the crazy shoe maker’. Zijn werk wordt gezien als bron van inspiratie voor generaties ontwerpers na hem.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De schoenontwerpen van Jan Jansen kunnen de bezoekers in de vitrinekasten bewonderen

De tentoonstelling in Museum Jan eert het omvangrijke oeuvre van de ontwerper - die dit jaar 60 jaar in het vak zit - en laat de parallellen zien met werk van onder andere: couturier Ronald van der Kemp (RVDK), productontwerpers Lex Pott en Mae Engelgeer en modetalenten Lisa Konno en Karim Adduchi. De tentoonstelling laat de generatie-overstijgende invloed zien van het werk van Jan Jansen en biedt een podium aan jong talent.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Jan Jansen: 'Kissing the Pope's Toe' - 1990


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Jan Jansen: 'Rattan 2' - 2006


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Jan Jansen: 'Build me up' - 1972

De memoires van Jan Jansen - 'Werken'
Waanders Uitgevers, vanaf juni 2021 verkrijgbaar in de museumwinkel, boekhandel (ISBN: 978 94 6262 327 9) en online voor € 24,50. Een gelimiteerde, gesigneerde oplage met eigen cover is voorzien van een schoenschets van de hand van Jan Jansen. Deze is exclusief verkrijgbaar in de museumwinkel voor € 49,50.Adres: Museum JAN, Dorpsstraat 50, Amstelveen. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 -17.00 uur.

De succesvolle tentoonstellingen 'Op de leest van Jan Jansen - 60 jaar schoenen & Dutch Design' en 'Rive Roshan - Shifting Perspectives' die nu te zien zijn in Museum JAN worden verlengd tot en met 24 oktober 2021. Beide tentoonstellingen zijn afgelopen voorjaar later geopend voor publiek in verband met de lockdown en zouden eigenlijk 29 augustus 2021 eindigen. De belangstelling voor de tentoonstellingen is groot en hiermee bieden wij onze bezoekers nog graag de kans om de tentoonstellingen te bewonderen. De tentoonstelling 'Sam Drukker - Onderweg' zal daarna openen op 5 november 2021.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea