Bijgewerkt: 13 april 2024

VRA Cricket - 2006

Foto's -> Sport -> Sport algemeen

VRA Cricket
(Foto Amstelveenweb.com - 2006)

Toegangshek naar de speelvelden van VRA Cricket
In het Amsterdamse Bos vlakbij de Kalfjeslaan

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2006)

Het Clubgebouw van de VRA

Bron: Website VRA
Vroegste geschiedenis
De geschiedenis van VRA begint op 20 maart 1882, de eerste dag van de lente en oprichtingsdatum van de cricketclub RUN. Na een aantal rommelige prille jaren ging deze club samen met twee andere kleine clubs, Amstels en Progress, resulterend in de voetbal- en cricketvereniging R.A.P. Historisch feit: ditzelfde R.A.P. zou in 1898 de eerste officiële voetbalkampioen van Nederland worden en bovendien in datzelfde seizoen de eerste winnaar van 'de dubbel', want ook de vroegste voorganger van de KNVB-beker werd gewonnen!

De Amsterdamsche Sport Vereeniging VRA ontstond op 5 september 1914 uit een fusie tussen de Amsterdamse voetbal- en cricketclubs Volharding (1889), het hierboven genoemde R.A.P. (1887) en Amstels CC (1885). Belangrijkste initiatiefnemer van het samengaan van een aantal hoofdstedelijke clubs was de bekende Amsterdamse dichter, socialist en sportman Herman Gorter. In de beginjaren speelde de club het uit Engeland overgewaaide cricket en voetbal op diverse locaties die zich destijds aan de rand van de stad bevonden, maar nu bekend staan als het Vondelpark, Museumplein en het Olympisch Stadion. Na 1917 stopte VRA met voetbal en werd alleen nog cricket gespeeld.

In 1939 vestigde de club zich in het nieuw aangelegde Amsterdamse Bos (toen Bosplan geheten), waar het terrein en clubhuis deelde met de Amsterdamsche Hockey & Bandy Club, pal naast het nationale hockeystadion. In 1988 volgde een nieuwe verhuizing van slechts een paar honderd meter naar de huidige locatie: het eigen clubhuis van VRA, op een van de mooiste plekken in het Amsterdamse Bos. Sinds enkele jaren is op dit fraaie complex bovendien het ABN-AMRO International Cricket Centre gevestigd, dankzij de fantastische faciliteiten en de daaruit voortvloeiende samenwerking met de KNCB en haar hoofdsponsor.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2006)

Het veld waar de wedstrijden plaatsvinden

VRA is een van de oudste en leidende cricketclubs in Nederland. Op de prachtige NOC-NSF accommodatie met internationale AAA-status fungeert VRA al jaren als thuishaven van het Nederlands Cricket Elftal. Op de main ground worden jaarlijks internationale wedstijden gespeeld, met als hoogtepunten de wedstrijden van Nederland tegen cricket-reuzen als Engeland, Australi?, India, Pakistan, Zuid-Afrika, Pakistan en Sri Lanka. Daarnaast worden touring teams uit alle windstreken ontvangen.

Als Amsterdamse Sport Vereniging is VRA op alle niveaus van het Nederlands Cricket vertegenwoordigd. Zowel Topklasse met het 1e elftal, al jaren in de hoogste regionen, als op alle andere niveaus met competitieve teams op zondag en op de zaterdag de fameuze recreatieve Zami-competitie, het Topklasse Damesteam en verschillende jeugdteams in alle leeftijdscategorie?n. Verder biedt VRA plaats aan bedrijfsteams met spelers van over de gehele wereld. Ook als gastheer van het grootste cricketevenement van Nederland, de fameuze India-dag, maakt VRA grote indruk op gasten, spelers en officials. Cricket bij VRA betekent verantwoord sporten op alle niveaus, trainen met de beste internationale coaches en natuurlijk genieten van het rijke clubleven op een van de fraaiste sportterreinen van Nederland.

De club is een afspiegeling van de stad Amsterdam met een gevarieerde mix van cricketfamilies en een aanzienlijke expat community. De breedte van de club betekent dat er voor iedereen een team te vinden is dat aansluit bij niveau en ambitie. Als multiculturele club mag het toonaangevende VRA zich verheugen in een groeiend ledenbestand met spelers van nagenoeg alle continenten ter wereld. Cricket verbindt en niet in het minst bij VRA in het Amsterdamse Bos.

Zie ook de VRA website

Klik hier voor andere foto's in de categorie Sport