Bijgewerkt: 12 april 2024

Historische rit
met Museumtram - 2019

Foto's -> Vervoer -> Museumtram

Historische rit met Museumtram
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Rijdt mee met de Museumtram tot het eindstation

'Het traject Amsterdam-Amstelveen-Bovenkerk is één van de weinige bewaard gebleven spoortracés van dit lokale spoornetwerk. Het is een prachtig stukje lokale geschiedenis die er mede voor gezorgd heeft dat Amstelveen zich heeft kunnen ontwikkelen tot de gemeente die het nu is. Wij zijn blij dat gemeenteraadslid Bert de Pijper van ChristenUnie de museumspoorlijn heeft aangemeld bij het Meldpunt Monumenten.' - zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Monumenten en Welstand.
Voor Amstelveen is de lijn vooral belangrijk geweest voor het woon-werkverkeer van en naar Amsterdam. Voor de hoofdstad was het van economisch belang als goederentransportlijn naar onder meer de bloemenkwekerijen in Aalsmeer en voor de kolentreinen. De stichting Electrische Museumtramlijn Amsterdam (EMA) is het spoor in 1975 gaan gebruiken als recreatieve dienstregeling met historische trams. Het spoortracé inclusief de spoorbedding, rails en spoorbruggen hebben monumentale waarde. Alle aan het Amstelveense deel van het spoor gelegen stationsgebouwen, spoorwegwachterswoningen en dienstwoningen hebben al een monumentale status.  Het tracé ligt op grond van meerdere eigenaren. Zij zijn geïnformeerd over het voornemen om het een monumentale status te verlenen.

Foto Amstelveen
(Foto bron Gemeente Amstelveen - 2019)

Herbert Raat (VVD) wethouder Monumenten en Welstand met Floor Gordon (D66) wethouder Ruimtelijke Ordening en de betrokken burgers op de rails van de Museumtramlijn
De spoorlijn was oorspronkelijk onderdeel van de inmiddels verdwenen Haarlemmerspoorlijnen. Deze werden tussen 1912 en 1918 aangelegd, maar succes bleef uit. Vanaf de jaren 1930 vervielen de personendiensten. De goederendiensten hielden het tot in de jaren 1970 uit. Het Haarlemmermeerstation werd niet meer aangedaan. In 1986 vertrok de laatste trein uit Uithoorn naar Nieuwersluis. De museumtramlijn (kaart in pdf) rijdt op een deel (ongeveer 7 km) van de oorspronkelijk 120 km lange, voormalige Haarlemmermeerspoorlijnen.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Vervoer