Bijgewerkt: 22 april 2024

Nieuw idee: Project
Kunst en Ouderen - 2020

Foto's -> Musea -> Museum JAN
vanaf 2020


Nieuw idee: Project Kunst en Ouderen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Vlnr.: Marianne Bouwman, secretaresse van de Stichting Jan Verschoor, wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA) en
Marieke Uildriks directeur van het museum hebben nog even tijd om bij te praten

Bron: Marianne Bouwman/Amstelveenweb

Dinsdag 25 februari 2020 kwamen er heel wat mensen naar Museum JAN in het Oude Dorp in Amstelveen vanwege een speciale bijeenkomst. Vorig jaar bezocht Marijn van Ballegooijen (PvdA), wethouder van onder andere Zorg en Welzijn, beeldend kunstenaar Jan Verschoor in het Museumhuis. Jan vertelde Marijn dat hij geregeld werd aangesproken door mensen die voorheen het museum bezochten, maar nu niet meer, omdat ze niet konden komen vanwege hun leeftijd en vervoer. De wethouder opperde dat hij wel in gesprek kon gaan met medewerkers van Participe Amstelland, de organisatie voor welzijn en maatschappelijk werk onder meer in Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Caron Honold (r) wijkcoach van Participe Amstelland in het Oude Dorp in gesprek met
een ambtenaar van de gemeente over het project

Amstelveen bestaat uit 14 wijken, waaronder voor het Oude Dorp en Patrimonium, wijkcentrum Het Pluspunt. In de wijkcentra worden door vrijwilligers van Participe koffieochtenden georganiseerd. In samenspraak met Marianne Bouwman, secretaresse van de Stichting Jan Verschoor, Caron Honold en Wilma Stokkel wijkcoaches van Participe werd het plan uitgewerkt om in plaats van een koffieochtend in een wijkcentrum, een aantal keren per jaar een koffieochtend c.q. middag te organiseren in Museum JAN en in het Museumhuis JAN. Vervoer van de gegadigden en begeleiding zou dan geregeld worden door Participe.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Het is gezellig in het Museum JAN


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN heet de aanwezige vrijwilligers van Participe hartelijk welkom


Aangezien de huidige tentoonstelling van kunstschilder Tjalf Sparnaay zeer geschikt was voor een grote doelgroep, werd besloten om in het kader van het project Kunst en Ouderen in eerste instantie een aantal 70+ vrijwilligers van Participe uit te nodigen. Zo geschiedde op deze dinsdagmiddag en de aanwezigen werden heel hartelijk welkom geheten door Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN.

Zij vertelde dat het Museum al ruim 30 jaar vaart op vrijwilligers en daarom vond ze het zo bijzonder dat er veel vrijwilligers waren gekomen, omdat ook zij onmisbaar zijn voor hun organisatie. Zij vond het leuk dat de aanwezigen nu eens getrakteerd konden worden op een rondleiding door het Amstelveense museum. Om de aftrap van het project een feestelijk tintje te geven was het bestuur van de Stichting Jan Verschoor uitgenodigd evenals Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder van Zorg en Welzijn.

Hij kreeg het woord van Marieke, die zei dat het fijn was om in dit geliefde museum te staan en het ook plezierig was dat het zo dicht bij zijn werk lag. Zodoende kan hij er regelmatig even een kijkje nemen. 'Kunst inspireert, je mag er van maken wat je wil en het is altijd boeiend' - zo zei hij. Marijn vond het fantastisch dat de vrijwilligers er waren en vroeg wie er al eens in Museum JAN waren geweest en vervolgens naar welke tentoonstelling. Sommigen waren nog nooit in dit museum geweest, dus het was plezierig dat ze nu in de gelegenheid werden gesteld om het museum eens goed te bekijken met een speciale rondleiding.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Marijn van Ballegooijen (PvdA), wethouder van Zorg en Welzijn vond het fantastisch dat de vrijwilligers van Participe Amstelland er waren. In de achtergrond volgen Linda du Prie beleidsmedewerker Cultuur van de gemeente Amstelveen en Wilma Stokkel activiteitencoach van Participe Amstelland de toespraak van de wethouder


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Jan Verschoor en Jan Gijsbert Bakker secretaris/penningmeester van de Stichting Jan Verschoor
volgen de gebeurtenissen in de zaal


Nadat Marijn had voorgesteld om met de rondleiding te beginnen, vroeg iemand nog wie nu eigenlijk de directeur van het Museum JAN is en waarom het tegenwoordig Museum JAN heet. Marieke Uildriks vertelde dat zij sinds 2018 directeur van het Museum is en ook waarom de naam is gewijzigd. Lees daarover het artikel Museum JAN.

Jan Verschoor voegde nog toe aan het praatje van de wethouder dat niet alleen Wilma en Caron van Participe zich hadden beziggehouden met de organisatie maar dat met name Marianne Bouwman de motor was. Dat zij heel veel werk heeft verzet om deze bijeenkomst te organiseren. Daarom kreeg zij nog eens een extra applaus. Jan haalde verder nog aan dat hij de vragen van Marijn wel begreep, maar dat de bijeenkomsten eigenlijk zijn voor de mensen die vroeger wel zelfstandig konden komen, nu graag zouden willen komen, maar het niet meer kunnen. Hij vertelde dat hij bijvoorbeeld tegen een dame in de supermarkt zei, die het dus jammer vond dat ze niet meer zelfstandig kon komen, dat hij haar dan wel op zou komen halen, maar dat de dochter het maar niks vond dat Jan haar moeder meenam! Vandaar vandaag een eerste aanzet met de bedoeling dit 4x per jaar te organiseren voor een grotere doelgroep.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Wethouder Marijn van Ballegooijen verneemt dat sommige bezoekers uit Amstelveen nog nooit dit museum van binnen hebben
gezien en ze zijn helaas niet de enigen in Amstelveen

De genodigden genoten van hun koffie met een heus roomboterkoekje en vervolgens nam Tomas Hillebrand het woord. Hij is vaste conservator van Museum JAN, maar ook glaskunstenaar. Tomas vertelde de mensen het verhaal van Jan van der Togt, die de Tomado-fabriek had opgericht maar ook heel erg veel van kunst hield. Hij had de flessenlikker in zijn hand en meteen vroegen mensen of die ook te koop was in de museumwinkel om hun advocaatflessen leeg te krabben! Het zou een ideetje voor de museumwinkel zijn om wat handige Tomado artikelen in de winkel te leggen, echter alleen flessenrekken en boekenrekjes zijn nog digitaal te koop.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Tomas Hillebrand nodigt de mensen uit naar zijn rondleiding en gebruikt een Tomado flessenlikker als stijlvolle aanwijsstok

Vervolgens nam hij de groep mee naar een ander deel van het museum en vertelde over de verzameling glaskunst. Marijn van Ballegooijen bleef tijdens de hele rondleiding aanwezig, dus dat was voor de mensen leuk om te zien dat de wethouder er echt voor de ouderen is. Na de rondleiding van Tomas ging het gezelschap naar het Museumhuis, waar Jan Verschoor op zijn eigen humoristische wijze vertelde over het ontstaan van het Museum en het Museumhuis.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Tomas Hillebrand begint zijn rondleiding bij het kunstwerk 'Gegoten glas' een soort glazen pyramide van het Tsjechisch glaskunstenaar-echtpaar Stanislav Libenský (1921-2002) en beeldhouwer Jaroslava Brychtová.
Het Tsjechisch glaskunstenaar-echtpaar trouwde in 1963 en werkte samen tot de dood van Libenský op 24 februari 2002. Libenský schilderde en schetste de ontwerpen en Brychtová maakte klei sculpturen van zijn ontwerpen. Sinds de dood van Libenský bleef Brychtová (1925) gietstukken produceren. Hun werk wordt gekenmerkt door eenvoudige blokvormen doordrenkt met subtiele kleuren en nuances.

Foto Amstelveen
(Foto Marianne Bouwman - 2020)

Jan Verschoor vertelt over de geschiedenis van Museum JAN in het Museumhuis JAN


Wethouder Marijn van Ballegooijen nam van ieder persoonlijk afscheid. Daarbij stelde hij de vraag hoe ze de middag hadden ervaren en wat ze het mooiste object vonden dat ze deze middag hadden gezien. Gesteld kan worden dat het project Kunst en Ouderen als zeer geslaagd betiteld kan worden.

Lees hier over de oprichting van Museum Jan van der Togt.

Museum JAN - Adres: Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen. Openingstijden: dinsdag t/m zondag: 11.00 – 17.00 uur.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea