Bijgewerkt: 13 april 2024

Hans de Bie overleden - 2020

Foto's -> Sport -> Sport algemeen

Hans de Bie overleden
(Bron Edwin Geluk/AFC - 2020)

AFC-Junioren A-3 seizoen 1954-1955. Zittend 1ste van links Hans de Bie, staand 1ste van rechts Johan de Bie

In de vroege morgen van 23 januari 2020 bereikte ons het droevige bericht dat na een periode van afnemende gezondheid in de nacht van woensdag op donderdag 23 januari onze AFC Ridder Hans de Bie, tweelingbroer van ons Erelid Johan de Bie, op de leeftijd van 83 jaar was overleden- meldt de Amsterdamsche Football Club in een bericht

Hans de Bie werd in 1954 op 17-jarige leeftijd lid van AFC en volgde daarmee zijn broer Johan, die al in 1950 lid was geworden. Beide broers speelden samen in AFC’s Junioren A-3 en daarna enkele seizoenen in de lagere senioren teams en ontwikkelden zich al snel tot echte Clubmannen. Ook hun ouders Joop en Dora de Bie namen actief deel aan het verenigingsleven van AFC en ‘s zomers van dochtervereniging ABC, de Amsterdamsche Baseball Club.

Hans de Bie speelde in 1962 een ondersteunende rol in de commissie ‘Kom over de Dijk’ met AFC-notabelen als Dick Bessem, Gerard van Nigtevegt, Cor van Peperzeel en Lex Rimini, welke commissie destijds de verhuizing van de Zuidelijke Wandelweg naar de De Boelelaan zo soepel mogelijk moest laten verlopen. Hans was in een latere periode jarenlang lid van de commissie Pers en Publiciteit, een aantal seizoenen redacteur van AFC’s clubblad ‘De Schakel’ en hij was ook betrokken bij de uitgave van de eerste AFC-Persmap in 1983.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Oud-journalist Hans de Bie, de tweelingbroer van Johan tijdens het 70 jarige VVD jubileumfeest in Brasserie Paardenburg op 24 november 2016

Hij trad in de 70-er jaren toe tot het bestuur van de ABC en werd later benoemd tot Erelid. Ook was hij jarenlang medeorganisator van de beroemde Haarlemse Honkbalweek en werd hij door de KNBSB (Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond) benoemd tot Lid van Verdienste. Hans de Bie was daarnaast actief op vele fronten. Als redacteur was hij decennia lang werkzaam voor het NOS Journaal, als journalist bij de KNLTB (Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond) en hij maakte gedurende een lange periode deel uit van het bestuur van de VVD Amstelveen en van het bestuur van de Amstelveense Sportraad.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Hans de Bie krijgt een hoofdmassage van Cora van Geel op 24 maart 2018 in de Taiji Quan & Qigong School van Geel in Amstelveen

Binnen AFC ontving Hans in 1985 de Nobelprijs voor zijn activiteiten bij het 90-jarig bestaan, in 1996 werd hij benoemd tot Lid van Verdienste voor zijn intensieve werkzaamheden als eindredacteur van het AFC ‘Honderdjarenboek’ en in 2004 werd hij AFC Ridder. Hans de Bie heeft bij zijn overlijden zijn lichaam beschikbaar gesteld aan de wetenschap.

Wij condoleren zijn echtgenote Louisa, zijn kinderen Monique, Remko en Dyone en hun partners en kinderen, zijn tweelingbroer Johan en zijn schoonzus Marjoleine en overige familieleden en vrienden met dit grote verlies en wensen hen veel sterkte. Hans, veel dank voor alles wat je voor de AFC hebt betekend.
Kees Gehring

Update 29 januari 2020:

Foto Amstelveen
(Bron familie De Bie - 2020)

Hans de Bie
Volgens de wens van Hans is zijn lichaam ter beschikking gesteld aan de wetenschap.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Sport