Bijgewerkt: 21 juli 2024

Interview Lidy Leegstra
Potterie Galerie - 2005

Foto's -> Oude Dorp -> Potterie Galerie

Interview Lidy Leegstra  Potterie  Galerie
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Potterie Galerie Het Oude Dorp, gelegen tegenover de Dorpskerk in de Dopsstraat.

In 2007 bedacht Lidy Leegstra kunstenares en eigenaar van Potterie/galerie 'Het Oude Dorp', al wandelend door de oude dorpskern, hoeveel winkels er door louter vrouwen werden en worden gerund.  Naar aanleiding daarvan besloot het Amstelveens Nieuwsblad elke week de rubriek ondernemende vrouwen in het Oude Dorp te publiceren. Hier het verhaal van Lidy.

Bron: Amstelveens Nieuwsblad,
met een kleine aanvulling van Amstelveenweb.com.

„Eind jaren zeventig zat ik hier ook al met twee dames," vertelt een enthousiaste Lidy Leegstra, intussen plaats nemend aan haar werktafel in de gezellige atelierruimte achter de winkel. „En volgens mij hebben we toentertijd zelfs nog met zijn drieën in de krant gestaan.

Hier tegenover was een wolwinkeltje gevestigd, waarmee de eigenaresse Adèle inmiddels is gestopt, maar nog wel in Amstelveen woont. In het hoekpand verscheen een Poppenmuseum, gerund door weduwe Mevrouw van Hees. Zij woonde boven het pand. Na haar overlijden wilde de gemeente Amstelveen het Poppenmuseum niet overnemen, waardoor de kinderen de inboedel verkochten. Op de andere hoek was de kruidenierszaak, gerund door de dames Kapteijn.

Lidy Leegstra  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Lidy Leegstra


In 1977 is Lidy Leegstra begonnen met haar Potterie "Het Oude Dorp" en heeft op die manier van haar hobby haar werk weten te maken. „Het was een heel bewuste keuze om op deze plek een eigen potterie annex keramiekwinkel te starten," verklaart ze. „Ik verkocht inmiddels al heel wat jaartjes mijn keramiek aan vrienden en familie, maar dit was absoluut mijn kans de 'zaken' professioneler te gaan aanpakken."

„Een dergelijke combinatie van atelier en winkel was absoluut nieuw in die tijd in Amstelveen," vervolgt ze, terugdenkend aan die begintijd. „Ik had dus gelijk veel aanloop. De veelal oudere mensen die hier in de buurt woonden, kwamen regelmatig binnenwandelen om een leuk cadeautje uit te zoeken. Mond tot mondreclame deed de rest," aldus de sympathieke kunstenares.

Het Oude Dorp van Amstelveen had Lidy en haar man Anne, toen ze vanuit het noorden des lands in 1971 naar Amstelveen verhuisden, altijd al tot de verbeelding gesproken. „We hebben dit pand eerst nog gehuurd van de gemeente," laat Lidy weten, “met de optie dat als mijn potterie bestaansrecht had, we het konden kopen.

Ja, wij wilden absoluut op dit unieke plekje in Amstelveen wonen en werken, dat was vanaf het begin al duidelijk." En nadat in 1977 de plannen tot sloop van het oude dorp door actievoerende bewoners kon worden verijdeld, heeft Lidy Leegstra van dichtbij meegemaakt hoe de oude dorpskern van Amstelveen een ware metamorfose onderging.

Lidy Leegstra uilen  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

De uilenfamilie van Lidy groeit nog steeds


“Ik heb velen zien komen en zien gaan," verzucht ze. “Maar ik heb het dorp in de loop der jaren wel zien veranderen tot een zeer gewilde plek om te wonen en te werken," verkondigt Lidy trots. “En ik denk dat het onder meer de chique en sfeervolle uitstraling is, plus het feit dat de huren hier nog niet zo ongekend hoog zijn als in het Stadshart, dat voor veel ondernemers in spé de doorslag geeft."

Aan belangstelling voor haar werk heeft het Lidy Leegstra, die inmiddels samen werkt met haar man en kunstschilder Anne Leegstra, nooit ontbroken. Richtte ze zich in de beginjaren van haar kunstenaarsschap voornamelijk op het maken prachtige, met de hand vormgegeven schalen en vazen, later kwam daar sieraardewerk bij. Lidy is vooral bekend om haar nuances in kleurgebruik, waardoor haar objecten nét even spannender ogen.

Nog steeds vindt ze het heerlijk om met haar handen te werken en 'het voelen' van de klei is voor haar de spreekwoordelijke dagelijkse vitamineshot. Toch legt ze zichzelf, als zelfstandig ondernemer zijnde, ook een behoorlijke discipline op. “Eigen baas zijn wil niet zeggen datje tot tien uur 's ochtends in je bed kan blijven liggen hoor," zegt ze lachend. “Wat dat betreft heb ik elke dag een vast ritme.

Ik doe eigenlijk alsof ik bij een baas werk en ben elke ochtend om 09.00 in mijn atelier om aan de slag te gaan. Ja, want ook ik moet aan de zakelijke kant denken. De winkel moet tenslotte bevoorraad worden," lacht ze. Ze vervolgt: “Maar het eigen baas zijn heeft fantastische voordelen. Ik vind het altijd weer heerlijk om zomers hier de deuren open te gooien en als de situatie het toelaat lekker buiten te werken. Zo relaxed is dat."

Lidy Leegstra uilen  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

De grootste uil van Lidy


Momenteel springen vooral de prachtige uilen in het oog die Lidy zo mooi heeft uitgestald in haar winkeltje. “Ja, ik heb me de laatste tijd met name verdiept in het maken van uilen," zegt ze enthousiast. “En ik heb ze van groot tot klein. Absoluut de moeite waard hoor!" Maar natuurlijk zijn er, zeker met de viering van Sinterklaas en Kerst in het vooruitzicht genoeg leuke cadeautjes van keramiek voor betaalbare prijzen te vinden in De Potterie.

Ook verkoopt Lidy Leegstra kleisoorten en bijbehorende materialen, die je nodig hebt bij het thuis kleien. Ook leuk voor kinderen bijvoorbeeld. Wie nieuwsgierig geworden is, kan gerust een kijkje komen nemen in de sfeervolle winkel aan de Dorpsstraat 29. Lidy Leegstra geeft ook diverse workshops.

Zie ook Atellierroutes

Adres: Dorpsstraat 29
Website: Amstelveen Galerie

Klik hier voor andere foto's in de categorie Oude Dorp