Bijgewerkt: 13 april 2024

2de Historische Dag Bovenkerk - 2019

Foto's -> Bovenkerk -> Festiviteiten

2de Historische Dag Bovenkerk
(Bron Amstelveenweb.com - 2019)

Het beeld van Urbanus I, de 17de paus van de Katholieke Kerk is de naamgever van de kerk en waakt als de Bisschop van Amstelland nog steeds over haar bewoners
Hij werd rond 700 door een lokale bisschop in de wijnstreken in Trier in Duitsland of omgeving, heilig verklaard


Op de zonnige zaterdag van 14 september 2019 vond de Historische Dag van Bovenkerk plaats, waarbij eigenlijk de meeste activiteiten en verkopen gericht waren op inkomsten voor de wederopbouw van de Urbanuskerk en aanschaf van een kerstgroep.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2019)

De heer Uğur Pekdemir, directievoorzitter van Rabobank Amstel en Vecht, Rob van den Helder voorzitter van het Bewonersplatform Bovenkerk en dirigente Elly Meekel met elkaar in gesprek in het Noorddamcentrum

Om 11.00 uur werd de Historische Dag geopend door de heer Uğur Pekdemir de directievoorzitter van Rabobank Amstel en Vecht. De Rabobank had als sponsor een mooie bijdrage geleverd, waardoor het Bewonersplatform Bovenkerk deze dag kon organiseren. De redactie van Amstelveenweb.com begon in het Noorddamcentrum, waar een prachtige tentoonstelling met oude foto’s en films van Bovenkerk was neergezet. Frans Rosenberg en René Boerlage hadden alles uit de kast gehaald en de Bovenkerkers zelf haalden met elkaar, tijdens het bekijken van de honderden foto’s, herinneringen op. Bij foto’s van bijvoorbeeld schoolklassen stond men ook te piekeren wie nu ook alweer deze of die persoon was. In een hoekje van een zaal was een stand van Vereniging Historisch Amstelveen, waar de leden de bezoeker desgewenst konden vertellen over wat er in Bovenkerk was gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2019)

Mevrouw Nel Dennenbroek-Ottenhof achter de tafel met een lid van de Vereniging Historisch Amstelveen


Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2019)

In het Noorddamcentrum staan veel borden met honderden historische foto's uit het verleden


Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2019)

Frans Rosenberg (l) van de gelijknamige boekhandel is weer terug in zijn geliefde dorp


Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2019)

Zo'n historische dag is de beste tijd om met elkaar tijdens de koffie oude gebeurtenissen weer op te halen

In een hoek van de hal van het Noorddamcentrum nam het ouderen koor plaats onder leiding van Elly Meekel. De ouderen, ongeveer 30 vrouwen en enkele mannen, zingen één keer per week met elkaar in De Meent als sociaal samenzijn, tegen de eenzaamheid om zo maar te zeggen. Bijna iedereen was aanwezig behalve een dame van 93, want het was vandaag iets te druk voor haar! Het koor begon met het lied ‘Sing with pleasure’ want daar gaat het tenslotte om en zong daarna nog enkele liederen, waar vele bezoekers van genoten.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2019)

Dirigente Elly Meekel stelt het koor voor


Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2019)

Het koor zingt het liedje 'Sing With Pleasure'. Het is een klassiek koorwerk uit
het dramatisch oratorium in drie handelingen 'Saul' van Georg Friedrich Händel

Eenmaal buiten vonden de meeste activiteiten plaats rond de Urbanuskerk. Er reed een ijskar met banketbakkersijs rond en vanwege het een mooie weer, werd er flink wat ijs gegeten.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2019)

De ijscoman met banketbakkers ijs is groot succes

Het was ook Monumentendag en het bewonersplatform Bovenkerk wil samen met de vrienden van de Bovenkerkse Urbanus een nieuwe kerstgroep aanschaffen van de opbrengst van deze historische dag. Men kon de toren van de Urbanus gratis beklimmen, maar een donatie voor de aanschaf van de kerstgroep werd op prijs gesteld. Vanuit de toren was goed de verwoeste kerk te zien. Het museum bovenin de toren toonde wat er allemaal gebeurd was tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2019)

Het uitzicht vanaf de eerste etage over de verwoesting van de kerk is enorm en maakte op de redactieleden van Amstelveenweb.com wederom een enorme indruk, ondanks het feit dat zij al veel foto's en video's na de brand hebben gezien. Ter plekke is het drama nog steeds voelbaar

De redactie wilde deze keer de toren niet beklimmen, maar kreeg van Herman Harte, vicevoorzitter van de Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus, toegang tot de eerste etage, de plaats, waar het Anneessens-orgel stond. Op zaterdag 15 september 2018 vond de brand plaats, maar juist op de zondag erna zou een orgelconcert gegeven worden op het geheel gerestaureerde Anneessens-orgel, dat helaas niet meer kon plaatsvinden. Het orgel had geen brandschade, maar wel veel roetschade, dus het hele orgel moest uit elkaar worden gehaald, pijp na pijp en staat nu weer voor restauratie bij Adema Kerkorgelbouw in Hillegom. Vanaf de plek, waar het orgel stond was goed te zien hoe verwoestend de brand is geweest. Het deel waar het altaar stond was eerst nog intact en men had steigers neergezet om verstevigingen aan te brengen. Echter met een stormwind stortte het gewelf en een deel van de muur inclusief steiger, ook naar beneden.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2019)

De enige plek die niet door de brand is beschadigd is deze kapel in de Urbanuskerk

Het is onvoorstelbaar hoe deze kerk weer moet worden opgebouwd. Ten tijde van de renovatie hadden heel veel vrijwilligers stenen en voegen met de hand beschilderd en al dit werk ging in een paar uur verloren. Na deze droefenis liep de redactie snel de frisse lucht in om de ellende te vergeten en weer naar de vrolijke mensen te kijken.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2019)

Buiten gaat het feest natuurlijk door, want 'The show must go on!'


Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2019)

Vissen voor een reep Urbanus-chocolade

In de tuin stond een vijver vol eendjes en voor één euro of bij aankoop van een Urbanus chocoladereep konden de kinderen een specifiek eendje vissen en bij het vangen van de juiste eendjes ontvingen ze dan weer een Urbanus reep! Op het parkeerplein achter restaurant Silversant konden kinderen voor 2,50 euro in kleine auto’s rijden, waarbij ze zelf gas konden geven, sturen en remmen. Maar ook hier was het zo dat een kind bij aankoop van twee repen, door de ouders natuurlijk, gratis mochten instappen! Naast de auto’s stonden kleine paardjes waar ze ook op mochten rijden. Iets verder stond een echte ouderwetse poppenkast met onder andere Jan Klaassen en Katrijn. Er werden gratis voorstellingen gegeven, maar donaties waren ook daar zeer welkom.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2019)

De paarden en de koets wordt voorbereid om rondjes in Bovenkerk te rijden met de mensen

Er lagen op het plein wat paardenuitwerpselen en zodoende wist een ieder dat de paardenkoets was gearriveerd, waarin men voor 2,50 euro of na aankoop van twee Urbanusrepen gratis, ook een ritje kon maken. Om 13.00 uur begon de rondvaart op de Poel. De eerste vaart was voor genodigden waaronder  de burgemeester van Amstelveen Tjapko Poppens die sinds kort in Bovenkerk woont en ook Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur was één van de genodigden. Voor de rondvaart had men zich vooraf moeten inschrijven voor 10 euro en velen vonden dat natuurlijk wel een leuk plan. Dat bepaalde delen van de Poel echt uitgebaggerd moeten worden werd ervaren door de wethouder en de burgemeester, want soms was de stank op de Poel niet te harden! Een goed plan dat kinderburgemeester Lieuwe ook al had aangekondigd.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2019)

Re-Style is een winkel voor tweedehands kleding aan de Noorddammerlaan en vandaag kost alles 5 euro per kledingstuk

Bij het oude treinstation van Bovenkerk kon men mee met de museumtram, hetgeen de redactieleden ook deden, maar dan later op de dag, want de zaterdag van 14 september 2019 had namelijk nog meer in petto. Zo was er in de Bibliotheek Amstelveen aan het Stadsplein de Amstelveense Sport & Cultuurmarkt. In de middag werd in de Johanneskapel aan de Amsterdamseweg een inleidend verhaal gegeven over de historische routes in Amstelveen, waarna men kon deelnemen aan één van de historische wandelingen. Aangezien Amstelveenweb.com van beide activiteiten ook verslag wilde doen, werd Bovenkerk verlaten en reed de redactie naar het Stadshart, maar in Bovenkerk was het nog de hele dag een gezellig zonnig samenzijn.


Hier een korte impressie van Historisch Bovenkerk


Hulp van Vrijwilligers is nodig
Bij de brand zijn vele stenen uit de gewelven naar beneden gekomen. Deze stenen hebben vrijwilligers verzameld uit het puin. Om deze stenen weer geschikt te maken voor hergebruik bij de restauratie moeten ze allemaal; schoongemaakt worden.
Wilt u uw steentje bijdragen? Dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van de kerk. Het secretariaat is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. Of neem contact op met de coördinator Marcel Hermanns 06-14711105

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2019)

Restauratiehulp gezocht, wilt u uw steentje bijdragen?

Kijk ook nog eens terug bij de 1ste Historische Dag Bovenkerk

Klik hier voor andere foto's in de categorie Bovenkerk