Bijgewerkt: 7 augustus 2022

De Meerkamp 25 jaar - 2019

Foto's -> Sport -> Zwembaden

De Meerkamp 25 jaar
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De ingang van zwembad De Meerkamp in juni 2019

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van zwembad De Meerkamp werd er een jubileumfeestweek georganiseerd, waarvan de aftrap plaatsvond op zaterdag 22 juni 2019. Al vroeg ging de redactie van Amstelveenweb op pad om verslag te doen. Bij de ingang stond Heleen van Ketwich Verschuur, sinds 1 september 2018 de directeur van Sportbedrijf Amstelveen en heette de bezoekers welkom. De gasten liepen via de hal naar de buitenzwembaden die nog zonder zwemgasten waren en verderop in de tuin zat een gezelschap van voornamelijk vrijwilligers van de Meerkamp waar een ontbijt voor was  georganiseerd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Achter het kinderbad zitten de mensen te wachten op wat komen gaat
Zij drinken vast een kopje koffie of thee

Naast het kinderbad werd vanuit het gebouw koffie of thee geschonken en kreeg men een nog half bevroren stukje appeltaart, maar dat kwam omdat het nog niet goed was opgewarmd, wat later wel het geval was. Rond half elf kwam oud-burgemeester Jan van Zanen, thans burgemeester van Utrecht binnen, samen met mevrouw Mariëlle de Vuijst-Hoogendoorn, chef kabinet burgemeester van Utrecht. Toen Jan van Zanen, nog wel Ereburger van Amstelveen, destijds burgemeester was, zwom hij praktisch elke dag in dit zwembad zijn baantjes. Voor hem werd het zwembad een kwartier eerder opengesteld zodat hij na zijn zwemescapade op tijd in het raadhuis kon verschijnen. Natuurlijk werd hij hartelijk verwelkomd door een ieder die nog zeer goede gedachten heeft aan zijn handelen, voor de stad, maar zeer zeker ook persoonlijk. Ingrid Wulving, adviseur communicatie en marketing bij AmstelveenSport die er al sinds de opening van de Meerkamp werkt, riep de mensen die aan de demonstratie mee zouden doen op om half elf, want er waren nog heel wat voorbereidingen nodig voordat de hele happening om 11 uur kon beginnen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Ingrid Wulving adviseur communicatie en marketing bij AmstelveenSport begint de feestelijke dag


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De glijbaan van zwembad de Meerkamp


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Speeltuin op het terrein van zwembad de Meerkamp


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Een leuk kinderbad met trap en huisje


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het wedstrijdbad buiten, want er is er ook een binnen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De locatie van de ontbijt in het park

In een prachtige robe liep buurtsportcoach Mieke Regelink rond en noemde zich de Waterkoningin van de Meerkamp. Zij leidde het één uur durende spektakel op een zeer leuke manier, waarbij elk kortdurende evenement werd toegelicht.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Mieke Regelink, de Waterkoningin van de Meerkamp kan met Jan van Zanen goed opschieten


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Jan van Zanen oud-burgemeester van Amstelveen, tegenwoordig burgemeester van Utrecht is ook uitgenodigd.
Hij is in gesprek met journalist Johan Th. Bos van de website Amstelveenblog


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Een grote groene kikker loopt rond op zoek naar de kleine zwemmers


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Heleen van Ketwich Verschuur directeur van AmstelveenSport en Rob Ellermeijer (VVD) wethouder Sport in gesprek


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Vlnr.: journalist Johan Th. Bos, Jan van Zanen, mevrouw Mariëlle de Vuijst-Hoogendoorn, chef kabinet burgemeester van Utrecht en mevrouw Joss Tabak oud-wethouder Sport van VVD-Amstelveen, in gesprek voor de toespraken beginnen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Rob Ellermeijer wethouder Sport praat even bij met Bert Winthorst gemeentesecretaris van de gemeente Amstelveen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Heleen van Ketwich Verschuur heet iedereen welkom bij het jubileumfeest van 25 jaar Meerkamp


Maar het begon allemaal buiten met een speech van Heleen van Ketwich Verschuur. Zij heette iedereen welkom bij de officiële opening van 25 jaar Meerkamp. Er was haar gevraagd of zij wist hoe oud het zwembad zou worden en zij hoopte 28 jaar! Verder heette zij Rob Ellermeijer (VVD) wethouder Sport hartelijk welkom evenals zwemburgemeester en oud burgemeester van Amstelveen Jan van Zanen.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeentearchief Amstelveen - 2019)

25 jaar geleden op 27 september 1994:
Opening van zwembad de Meerkamp door Erica Terpstra, destijds staatssecretaris voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kabinet-Kok I, Otto van Diepen burgemeester van Amstelveen. In het midden staat wethouder R. van Kamp. Het water in de kruiken is afkomstig uit de oude zwembaden Poeloever en het Keerpunt


Erica Terpstra was ook uitgenodigd want zij had 25 jaar geleden dit zwembad geopend. Zij kon helaas vandaag niet komen, maar beloofde dat ze in de feestweek incognito de Meerkamp zou bezoeken. De aanwezigen vonden dit natuurlijk een erg grappige opmerking van mevrouw Terpstra! Heleen vertelde dat zij sinds 1 september 2018 directeur is van dit sportbedrijf, maar een maand eerder al een snuffelstage had. Zij opende dan om half zeven het buitenbad en vond het een paradijs van rust. Een paar uur later zag ze mensen banen zwemmen in het wedstrijdbad, de fysiotherapeut in het instructiebad, in het doelgroepenbad baby’s, een leeg golfslagbad vanwege onderhoud en zo zei ze ‘ik zag heel veel mensen in de buitenbaden en in de ligweide’. Toen pas ervoer zij wat voor activiteiten er allemaal in een zwembad kunnen plaatsvinden.

Gaandeweg kwam Heleen erachter dat er eigenlijk veel meer activiteiten zijn dan je zou denken en dat de aanwezigen die na de speeches in een uur via een soort zwembadmedley onder leiding van Mieke Regelink, de Waterkoningin, konden ervaren. Heleen bedankte Monique, Kim en Elly die het programma hebben bedacht heel hartelijk en vertelde dat er erg hard was gewerkt aan het programma voor de feestweek – 25 jaar Meerkamp onder leiding van Ingrid Wulving samen met Ineke, Bianca, Laura en Anne-Jan. Tot slot gaf zij het woord aan wethouder Sport, Rob Ellermeijer.


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Wethouder Ellermeijer en gemeentesecretaris Winthorst volgen de toespraak van de directeur


De wethouder sprak eerst zijn felicitaties uit naar Heleen en alle medewerkers en zei dat Amstelveen erg trots is op de Meerkamp, waar zoveel activiteiten plaatsvinden. Vervolgens meldde hij ‘we hebben een nieuwe burgemeester, een nieuwe kinderburgemeester, maar we hebben nu ook een zwemburgemeester’ en wees naar Jan van Zanen. Zwemmen is in Amstelveen altijd heel belangrijk geweest, want het is volgens Ellermeijer een eerste levensbehoefte. Dat is in tegenstelling tot vroeger niet meer zo gewoon, omdat de niet-oorspronkelijke Nederlanders de zwemvaardigheid vaak missen. Hij zei dat de gemeente Amstelveen er voor wil zorgen dat elke Amstelvener zwemvaardig kan worden en een zwemdiploma haalt. Dan is dat voor de gemeente een hele zorg minder.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het aanwezige publiek volgt de toespraken van veilige afstand


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Rob Ellermeijer wethouder Sport tijdens zijn toespraak


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Mevrouw Mariëlle de Vuijst-Hoogendoorn, chef kabinet burgemeester van Utrecht en Jan van Zanen burgemeester van Utrecht luisteren aandachtig naar de toespraken


Ellermeijer haalde de zwemhistorie van Amstelveen op, waarbij hij vertelde dat Amstelveen altijd al met zwemmen bezig hetgeen blijkt uit het feit dat in 1934 zweminrichting 'de Poel' werd geopend, een uniek buitenbad, omdat daar voor het eerst gemengd gezwommen kon worden. Drie jaar later werd dat teruggedraaid, vanwege de vele protesten. In 1969 kwam zwembad 'het Keerpunt' erbij, een overdekt zwembad dat het precies 25 jaar volhield. In 1994, 1 september,  konden het open bad en het overdekte bad integreren in een prachtig nieuw zwembad, de Meerkamp. Dit bad werd toen geopend door de burgemeester van toen, Otto van Diepen, samen met Erica Terpstra.

Erica heeft toen symbolische wat water uit Poeloever en uit het Keerpunt meegenomen en vermengd met het water van de Meerkamp. Destijds was de Meerkamp een ‘State of the Art’. Het zwemwater werd namelijk gezuiverd met behulp van ozon, er werd zout-elektrolyse toegepast, er waren geen opstaande randen bij de baden, maar overloopgoten en er werden een sporthal met een zwembad gecombineerd. Zo’n zwembad wil Amstelveen graag behouden, aldus Ellermeijer, dus moet de gemeente ook nadenken over hoe de komende 25 jaar verder te gaan met een zwembad dat voldoet aan de eisen van de toekomst. De gemeente doet een oproep aan de Amstelveners om mee te denken hoe een nieuw State of the Art zwembad er uit moet gaan zien.

Daarvoor is een enquête opengesteld op de website van de gemeente: Amstelveen.nl. Rob Ellermeijer sloot af met het benoemen van heel wat bezoekersaantallen, maar bovenal dat er 1500 zwemdiploma’s per jaar worden afgegeven. Op dit moment zwemmen er al heel wat ouderen, die elkaar in het bad ontmoeten en het gezellig met elkaar hebben. Dat moet gecontinueerd worden de 25 jaar, op weg naar een nieuw zwembad waar jong en oud veel plezier aan kan beleven. Ellermeijer eindigde nogmaals met felicitaties en hoopte dat iedereen van de feestweek zou genieten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Heleen overhandigt een naambadge en badmeestersfluitje aan Rob Ellermeijer wethouder Sport en
benoemt hem daarmee tot ere-badmeester van zwembad de Meerkamp gedurende de feestweek

Heleen kwam naar voren en zei dat ze in plaats van bloemen of een fles wijn, Rob Ellermeijer tot erebadmeester benoemde gedurende de feestweek van de 25-jarige Meerkamp. Zij overhandigde hem een badge aan een koordje met een badmeestersfluitje, zodat hij als een echte badmeester de mensen tegemoet kon treden.

Het was bijna 11 uur, dus leidde de Waterkoningin iedereen naar binnen om op de tribunes plaats te nemen. Iets voor elf uur overhandigde Heleen van Ketwich Verschuur een grote toeter aan zwemburgemeester Van Zanen die met een luid geloei de feestmedley officieel opende. Op de rand van het zwembad zaten allemaal zeemeerminnen en nadat heel veel zwemmers rond het bad waren gelopen, kwam er ineens heel veel stoom de hal van het bad binnen. De stoom trok over het water en ineens kwam Neptunus, de god van de golven en het water op een vlot in beeld, dat werd voorgetrokken door de zeemeerminnen. Helaas trok door de warmte in de ruime hal de stoom niet echt weg, dus was het foto’s maken vanaf de tribune een lastige zaak geworden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Na een korte instructie van Heleen gebruikt Jan van Zanen de toeter voor het startsignaal,
waarna het waterfeest kan beginnen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Dan neemt Mieke Regelink, de Waterkoningin van de Meerkamp aan de rand van het zwembad het over
en de zwembad-medley gaat van start


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

In het zwembad loopt aan de kop van de stoet de groene kikker


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De zwem-feestgangers in badpak volgen daarna


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De zeemeerminnen willen heel graag in het water zwemmen, maar eerst komt een grote rookpluim om de hoek


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De dikke rookwolken vullen bijna het gehele zwembad


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Vanuit de rook komt Neptunus de god van zoetwater en de zee tevoorschijn. Hij was in de Romeinse religie de tegenhanger van de Griekse god Poseidon. In de door Griekenland beïnvloede traditie was Neptunus de broer van Jupiter en Pluto; de broers stonden aan het hoofd van de hemel, de aardse wereld en de onderwereld. Maar vandaag werd hij voortgeduwd door Amstelveense zeemeerminnen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Ook twee duikers van het Duikteam Nemo mochten onder het water een onderzoek uitvoeren
Deze duikers krijgen vaak trainingen in het water van zwembad de Meerkamp


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De ouderen kunnen begeleid door instructeurs ook in het water genieten van het feest


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Vanaf de tribune kunnen de gasten het waterfeest beneden goed volgen


Gedurende het uur kwamen duikers van Amphora Amsterdam het bad in, reddingzwemmers, senioren die onder leiding oefeningen deden, de babygroep met ouders en nog veel meer. De redactie kon dit allemaal niet bijwonen aangezien in het raadhuis de 13de Veteranendag in Amstelveen zou plaatsvinden.


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen bezocht ook de Meerkamp onder begeleiding van Marcel van Vendeloo (r) manager en Leo Beeren (l) manager facilitair bedrijf van de Meerkamp


Burgemeester Tjapko Poppens, die toch nog even de Meerkamp was binnengelopen, moest zich ook haasten om op tijd de veteranen te verwelkomen. Dat verhaal kunt u weer lezen en bekijken bij  de 13de Veteranendag Amstelveen.


Beleef een stukje van de opening feestweek Meerkamp 25 jaar mee, via de video


Meerkamp Feestweek
De Feestweek loopt van 22 juni tot en met 28 juni 2019 en staat bomvol met activiteiten en evenementen. In de feestweek zijn alle Aquasport lessen voor iedereen toegankelijk en staan alle lessen in het teken van het 25 jarig bestaan. Tijdens de recreatieve uren is er ook van alles te doen! Er is een DJ festival, een opblaas funcenter, ouder kind spelparcours en nog veel meer. Zolang men binnen is, kan een ieder deelnemen aan alle aquasporten en activiteiten van dat dat moment. De kans om Aquafitness, Aquathaibox, Bootcamp, Baby en Peuterles, meer Bewegen Voor Ouderen, Aqua Yochi of een lesje slagverbetering uit te proberen. Kijk voor het volledige dagprogramma op www.meerkamp.nl

Klik hier voor andere foto's in de categorie Sport