Bijgewerkt: 13 april 2024

Postduiven Vereniging
De Snelle Vleugels - 1958

Foto's -> Bovenkerk -> Sport en Vereniging

Postduiven Vereniging  De Snelle Vleugels
(Foto: Particuliere Collectie van Delden - 1958)

Leden van de Vereniging Postduiven

Vereniging voor Postduiven De Snelle Vleugels
Geert van Delden, op de foto eerste rij, tweede van links (nummer 14), was lid van de vereniging voor posthouders op zaterdag. Er was ook op zondag een bijeenkomst voor postduivenhouders. Geert mocht echter niet op zondag zijn sport bedrijven, vanwege het feit dat dit volgens het christelijk geloof een rustdag behoord te zijn. De postduivenvereniging van de zaterdagvliegers heette De Snelle Vleugels

De heer van Delden had een duivenhok boven bakkerij Raadschelders aan de Noordammerlaan in Bovenkerk, op de Ouderkerkerlaan 35 in Amstelveen en bij De heer ten Hope in de Bergenvaarderstraat, ook in Amstelveen. Volgens de overlevering, maar misschien niet helemaal correct werden de duiven door de week in manden bij het verenigingsgebouw (welk-waar) gebracht en gingen dan op transport naar soms wel Zuid Frankrijk. Als de duiven weer terug bij hun hok kwamen was het de kunst om zo vlug mogelijk de ring van de poot te halen en deze in een klok te doen. Het zogenaamde klokken. Zo kon men aantonen hoe laat de duif binnen was gekomen en bepalen of hij gewonnen had of niet. Sommige duiven kwamen niet terug of veel later. Dat betekende dat de laat teruggekomen duiven misschien van de straat hadden gegeten en dus nooit goede wedstrijdvliegers zouden worden Bij de familie van Delden gingen die meteen de soep in, die overigens erg lekker smaakte!

Amstelveen
(Foto: Particuliere Collectie van Delden)

Bekijk de persoon op de foto, weet u de naam??? Weet u welk jaar dit was????

Namen
Op de foto staan enkele zaterdagvliegers zoals: Roolker, Bartels; Spitteler, Ten Hope en Gerards. Nu is de vraag van de kinderen van Geert van Delden, wie wie op de foto is en of dit de leden zijn of het bestuur. En nummer 8 heeft een beker vast, is hij de prijsduif winnaar? Herkent u mensen? Weet u of het leden zijn of het bestuur, of herinnert u zich nog waar het verenigingsgebouw stond? Mail de informatie en/of de naam van de persoon op de foto met het in de foto geplaatste nummer naar José van Amstelveenweb.com met dank.
Als er namen van de foto binnenkomen worden die doorgegeven aan de familie van Delden.

Verhaal en/of foto's
Weet u meer te vertellen over deze vereniging en/of heeft u nog foto's om het artikel wat aan te vullen, mail dan aub ook naar José van Amstelveenweb.com, wederom hartelijk dank.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Enkele duivenklokken

Duivenklok of constateur
Dit is een klok die gebruikt wordt tijdens wedstrijden in de duivensport. De klok geeft de tijden aan waarop de postduiven zijn vertrokken en weer zijn aangekomen. Op de foto staan twee oude Belgische houten duivenklokken met analoge uurwerken en rechts waarin de klok werd vervoerd.

Postduif
De postduif is een variëteit van de huisduif (Columba livia domestica), afgeleid van de rotsduif, die selectief gekweekt wordt voor zijn vermogen om over zeer lange afstanden zijn weg naar huis te vinden. Vanwege deze vaardigheid werden postduiven gebruikt om berichten als postduiven te vervoeren. Ze worden meestal 'postduivenpost' genoemd indien ze gebruikt werden in de postdienst, of 'oorlogsduif' tijdens oorlogen.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Bovenkerk