Bijgewerkt: 12 april 2024

Kersenbloesemfeest in
Amstelveen - 2019

Foto's -> Oude Dorp -> Potterie Galerie

Kersenbloesemfeest in  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De Japanse vlag wappert aan de gevel van de potterie

Tijdens het Kersenbloesemfeest - Hanami Matsuri vieren Japanners in Japan de komst van de lente. Het is daar een traditie om met familie en vrienden onder de bloeiende kersenbomen te picknicken. In het Bloesempark in het Amsterdamse Bos kunnen Amstelveners en andere bezoekers in het voorjaar genieten van de bloesems en deze Japanse traditie ervaren. Want veel expats uit Japan komen naar het Kersenbloesempark om daar deze traditie onder de bomen te volgen.

In het verleden werd er een groot feest van gemaakt, maar dit is, voor het behoud van dit deel van het bos, afgeschaft. Gedurende de twee weken van de mooiste bloeiperiode kan eenieder het park bezoeken en er picknicken. Omdat men daardoor langer in het bos zal zijn, zijn er voor die periode ook toiletten geplaatst.

De kersenbomen zijn destijds door de ‘Japanese Women's Club’ geschonken in het jaar 2000 aan de gemeente Amstelveen in verband met de goede handelsrelatie. In Amstelveen zitten grote Japanse bedrijven, zoals Canon, Ricoh en Mitsubishi die voor veel werkgelegenheid zorgen. Het zijn 400 bomen en elke boom heeft een naam, waarvan de helft een Japanse- en de andere helft een Nederlandse vrouwennaam heeft gekregen.

De kersenbloesem kent een bloeiperiode van ongeveer twee weken, afhankelijk van wind en neerslag. Bloemen en de natuur hebben in Japan een symbolische betekenis. De kersenbloesem ('Sakura') staat voor een nieuw begin en verwijst tegelijkertijd naar de vergankelijkheid van het leven.

Hanami (花見, 'bloem bekijken') is de traditionele Japanse gewoonte om te genieten van de vergankelijke schoonheid van bloemen; bloemen ('hana') verwijzen in dit geval bijna altijd naar die van de kersen ('sakura') of, minder vaak, pruimen ('ume') bomen. Vanaf eind maart tot begin mei bloeien de kersenbomen in heel Japan en rond 1 februari op het eiland Okinawa. De bloesemvoorspelling (桜前線 sakura-zensen) 'kersenbloesemfront' wordt elk jaar aangekondigd door het weerbureau, en wordt zorgvuldig in de gaten gehouden door degenen die hanami plannen, omdat de bloesems slechts een week of twee blijven in de bomen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Een vreemde, maar prachtige speling van de natuur, die elk jaar te zien is in het Kersenbloesempark in Amstelveen


In het hedendaagse Japan bestaat de hanami meestal uit een buitenfeestje onder de sakura overdag of 's nachts. In sommige contexten wordt de Sino-Japanse term kan'ō (観桜) gebruikt, vooral voor festivals. Hanami bij nacht heet yozakura (夜桜). Op veel plaatsen zoals in het Ueno Park worden tijdelijke papieren lantaarns opgehangen ten behoeve van yozakura. Op het eiland Okinawa worden decoratieve elektrische lantaarns opgehangen in de bomen om 's avonds van te genieten, zoals op de bomen die de Mt. Yae, bij Motobu Town, of bij het Nakijin Castle.

Een meer oude vorm van hanami bestaat ook in Japan, dat geniet van de pruimbloesems (梅 ume) in plaats daarvan, die eng aangeduid wordt als umemi (梅見, pruim-bekijken). Dit soort hanami is populair onder oudere mensen, omdat ze rustiger zijn dan de sakurafeesten, waar meestal jongere mensen bij betrokken zijn en die soms erg druk en luidruchtig kunnen zijn. De praktijk van hanami is vele eeuwen oud. De gewoonte zou zijn begonnen tijdens de Nara-periode (710-794) toen het ume bloesems was die men in het begin bewonderde. Maar door de Heian-periode (794-1185), kwam sakura meer aandacht trekken en was hanami synoniem met sakura. Vanaf dat moment, zowel in waka als haiku, betekende 'bloemen' 'sakura'.

Hanami werd voor het eerst gebruikt als een term analoog aan kersenbloesem bekijken in de Heian era roman The Tale of Genji. Hoewel er ook een blauweregenenfeestje werd beschreven, werden de termen 'hanami' en 'bloemenfeestje' later alleen nog maar gebruikt voor het kersenbloesem kijken. Sakura werd oorspronkelijk gebruikt om de oogst van dat jaar te voorspellen en ook om het rijstplantseizoen aan te kondigen. Men geloofde in kami in de bomen en bracht offers. Daarna namen ze deel aan het aanbod met sake. Sake (Japans: 酒) is een alcoholische drank gemaakt door het fermenteren van rijst die gepolijst is om de zemelen te verwijderen. In tegenstelling tot wijn, waar alcohol wordt geproduceerd door het fermenteren van suiker die van nature aanwezig is in fruit, meestal druiven, wordt sake geproduceerd door een brouwproces dat meer lijkt op dat van bier, waar zetmeel wordt omgezet in suikers die in alcohol fermenteren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

In de galerie van de potterie hangt een originele Japanse kimono van Lidy Leegstra-Pater


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Keramiste Lidy met haar Japanse cursisten


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Een cursiste plaatst haar werk in de galerie


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het werk van een cursiste


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De kraanvogels van Yuka Maja Matsuda


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Kleurrijke aardewerk schaaltjes


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Werk van Megumi Miyake


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Rode aardewerk schalen van een Japanse cursiste


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Prachtig gedecoreerde schaal van Satomi Mizuno


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Een apart ontwerp messenleggers en pot van Nana Kojima


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Vazen van Atsuko Ota


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Twee Japanse cursisten aan het werk


De gemeente Amstelveen heeft lokale ondernemers gevraagd om aandacht te besteden aan de kersenbloesemperiode. Er zijn verschillende ondernemingen die hierop positief hebben gereageerd. Eén daarvan is Lidy Leegstra van de Potterie-Galerie in het Oude Dorp. Zij geeft al meer dan 20 jaar workshops aan Japanse dames, waarbij het naast het vervaardigen van allerlei keramiek objecten, ook een gezellig Japans samenzijn is. De Japanse cursisten houden tijdens de bloeiperiode van de kersenbloesem, een Japans georiënteerde expositie. De objecten kunnen ook worden gekocht, maar wees er snel bij want het gaat heel hard. De expositie is te bezoeken van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 16.00 uur.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De foto is op zondagmiddag 24 maart 2019 gemaakt in het Kersenbloesempark, waar honderden mensen in de stralende lentezon de bloei van de kersenbloesem bewonderen
Andere activiteiten tijdens de Kersenbloesem bloeiperiode. Bij ANNA in de Annakerk kan men tussen 21 maart en 1 april 2019 reserveren voor de Bloesem Borrel Bag. Deze picknick bag vol met versnaperingen is makkelijk mee te nemen naar het Amsterdamse Bos. In de Bloesem Borrel Bag zitten: twee flesjes Naeckte Brouwers White Blossom plus proefglaasjes, blokjes kaas van Clara Maria hoeve, worst van slagerij Stronkhorst en een unieke ANNA-flesopener. Men moet een Bloesem Borrel Bag die € 20 kost, wel reserveren via een e-mailtje naar contact@anna-amstelveen.nl. De bag kan worden opgehaald van donderdag tot en met zaterdag van 11.00-22.00 uur en zondag van 11.00-20.00 uur en de contactpersoon is Nadine Redder.

In het Grand Hotel Amstelveen wordt van zondag 24 maart tot 1 april 2019 verse Japanse Gyokuro thee geschonken tijdens het ontbijtbuffet, waar iedereen gebruik van kan maken. Het is een all-in ontbijtbuffet inclusief live-cooking en Japanse thee voor slechts € 10 persoon (dagelijks tussen 7:00 en 10:00 uur, reserveren gewenst).

Bij de Geitenboerderij Ridammerhoeve staan er tot 1 april 2019 een aantal speciale kersenbloesemspecials op de lunchkaart tussen 10:00 en 17:00 uur waaronder een Bio kersentaart, een Bio smoothie met geitenyoghurt en kersen en een heerlijke broodje zalm uit de oven met gegrilde groenten. Grand Café Oude Dorp presenteert tijdens de bloeiperiode een speciaal Kersenbloesemmenu voor maar € 29,95!

Pannenkoekenboerderij Meerzicht doet mee tijdens de Bloesemperiode met een speciale Bloesempannenkoek (met kersensmaak)! En tot slot doet ook Station Amstelveen mee, waar tussen 15 maart en 1 april heerlijke verse Japanse Kersenbloesemthee kan worden besteld op donderdag t/m zondag tussen 09:00 en 16:00 uur. Zij zijn te vinden aan de Stationsstraat nummer 28.

Het is dus anders dan andere jaren, maar misschien wel veel leuker omdat het niet tot één dag is beperkt, maar gedurende de bloeiperiode van de kersenbloesems.

Bekijk hoe de voorgaande Kersenbloesemfestival’s werden gevierd onderaan de rubriek op Amstelveenweb-Natuur.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Oude Dorp