Bijgewerkt: 8 november 2024

Familie van Kempen
Bloemenlust - 1910

Foto's -> Amstelveners vertellen -> Bloemenmagazijn
'Bloemenlust'


Familie van KempenBloemenlust
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Nel en Kors van Kempen op hun terras

Nel en Kors vertelden in juni 2018 over het ontstaan van de zaak Bloemenlust die Joop van Kempen had opgericht.


Bloemenmagazijn “Bloemenlust”
De familie van Kempen kwam oorspronkelijk uit den Hoef en betrok een huisje in de Dorpsstraat van Nieuwer-Amstel, in het blok dat later werd afgebroken. Het stond tegenover de Nijverheidsschool die opgericht was door mevrouw van Son, echtgenote van de voormalige burgemeester. Zoon Joop van Kempen (geb. 1910) huwde met Bep (geb. 1914) die was opgegroeid in de Jordaan in Amsterdam.


(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Foto genomen op Koninginnedag 31 augustus 1944
Bloemenmagazijn Bloemenlust aan de Oude Karselaan 5 van Joop van Kempen
Op de foto staan vanaf links: het dienstmeisje, moeder Bep met Kors op haar arm, vader Joop
en de kinderen Jan, To, Ans en Betty



(Bron: Prentbriefkaart uitgave Wilhelmus)

De Nijverheidsschool voor meisjes - 1926 aan de Dorpsstraat 106
In de volksmond werd de school "naaischool" genoemd en het onderwijs was gericht
op de toekomstige taak van de meisjes als huismoeder


Joop was een bloemenventer en ging op de bakfiets door het dorp om zijn bloemen aan de man te brengen. In 1935 verhuisde het echtpaar naar de Oude Karselaan nummer 5 alwaar van Kempen een Bloemenmagazijn met de naam ‘Bloemenlust’ opende en woonde het gezin achter de winkel en erboven. Achter het huis had Joop de beschikking over een dubbele garage en later liet hij onder het huis nog een kelder graven, zodat er genoeg ruimte was voor de opslag. Het echtpaar kreeg kinderen waarbij moeder eerst hulp kreeg van een dienstmeisje.


(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Foto uit ongeveer 1947 van de kinderen van Kempen van links naar rechts:
Jan, To met baby Peter, Ans, Betty,en daarvoor Herman en Kors



(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Advertentie uit Sportclubblad geplaatst in oktober 1951


Toen er nog meer kinderen werden geboren, inmiddels een elftal, werd dat een beetje teveel om aan huis, met een zaak erbij, op te voeden. Het elftal bestond uit: To, Ans, Betty, Jan, Kors, Herman, Peter, Sjaan, Nel, Ineke en Marian. Negen van hen gingen naar kostschool, de laatste twee mochten thuisblijven. Moeder Bep had ondertussen wel een naaister en huishoudster. Vader Joop ging elke dag om half zes naar de bloemenveiling Bloemenlust in Aalsmeer, zodat er altijd verse bloemen in de zaak waren. Eén van de kinderen, zoon Kors (geb. 1943), ging na zijn diensttijd bij vader en moeder in de zaak helpen. Ook zijn broer Herman werkte mee in de zaak, want de bestellingen en verkoop liepen goed, waardoor er altijd veel werk was. Uiteindelijk vertrok broer Herman naar Zwijndrecht om een eigen zaak te beginnen en bleef Kors samen met zijn ouders de zaak runnen. Wel was er nog Jan Bink die van jongs af aan al hielp, want er werden ook veel bestellingen afgeleverd aan huis of bij een bedrijf, die hij dan rondreed. Vader van Kempen verdiende goed en kocht her en der huisjes op, zo ook woningen tegenover de bloemenzaak.


(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Foto uit 1960 - Weekmarkt in de Oude Karselaan


De winkeliersvereniging Patrimonium had in 1953 een markt opgericht die wekelijks in de Oude Karselaan plaatsvond. Daardoor konden vader en zoon van Kempen ook op de marktkraam, recht tegenover de zaak, bloemen verkopen. Toen de markt in 1961 verhuisde naar Plein 1960, gingen zij mee. Het was altijd vreselijk druk op de vrijdag weekmarkt bij hun bloemenstal, dus daar werden goede zaken gedaan. Moeder Bep van Kempen bleef in de zaak achter op de marktdagen.


(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Weekmarkt op Plein 1960 met Kors van Kempen bij zijn bloemenstal


Nel Oosterbeek (geb. 1950) woonde tot haar elfde jaar aan de Machineweg 6, maar toen het huis van haar ouders werd opgekocht door de gemeente Nieuwer-Amstel, verhuisde ze naar de Lindenlaan vlakbij het Augustinuspark.


(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De eerste drie kinderen Oosterbeek, vlnr: Nel - Piet - Ria



(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

En het gezin Oosterbeek: vlnr: Nel - Ria - Klaas - Gerrit - Piet en vooraan Moeder, Aad en vader Oosterbeek


Toen zij de leeftijd had om te gaan werken, vond ze een baan bij de groenteman Smit aan de Amsterdamseweg. Toen één van de broers van Kors ging trouwen had hij een meisje nodig om hem te vergezellen tijdens deze dag en hij had Nel al gespot bij de groenteman. Dus vroeg hij Nel of ze mee wilde met hem, maar Nel kreeg van Smit geen vrije dag, dus kon alleen ’s avonds met Kors mee. Drie maanden later trouwde weer iemand van de familie van Kempen en kreeg Nel wel de hele dag vrij om Kors te vergezellen. Daarna hebben ze elkaar nog regelmatig ontmoet en na drie jaar verkering zijn ze getrouwd op 8-8-1972. Zij gingen tegenover de zaak in de woning aan de Oude Karselaan wonen en Nel ging nu samen met Kors, schoonvader en schoonmoeder af en toe meehelpen in de zaak.


(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Bep en Joop van Kempen voor hun Bloemenmagazijn 'Bloemenlust' in 1969



(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Kors en Nel ook voor de zaak in 1969


Nel had meteen op haar 18de haar rijbewijs gehaald, dus kon na haar huwelijk de bestellingen rondrijden. Daarnaast bediende ze de telefoon in de zaak en hielp af en toe met de verkoop. Al snel werden er twee kinderen geboren: in 1973 zoon Joop vernoemd naar zijn grootvader en in 1977 zoon Jeroen. Vader en moeder van Kempen en dochter Ineke woonden bij de zaak. Kors zou als de tijd daar was de zaak van zijn vader overnemen en dat kwam sneller dan gepland. Moeder Bep van Kempen was erg ziek en overleed in maart 1974. Joop bleef samen met Kors en Nel in de zaak werken en tegen de maand december kocht Joop nog kerstbomen in. Helaas overleed hij plotseling op 7 december 1974, 9 maanden na zijn vrouw. Dat was een zware tijd voor Kors en het jaar erop vond de woningwisseling plaats, zus Ineke ging in het huis aan de overkant van de zaak wonen en Kors met zijn gezin bij de zaak. In 1988, Nel en Kors waren net terug van vakantie, brak er brand uit bij hun buurman die een snackbar had. Kijk hier naar de brand op nr 7.


(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Bloemenmagazijn 'Bloemenlust' verkocht niet alleen bloemen en bloemwerken, maar ook tuingoed, dat in die tijd nog dag en nacht buiten voor de winkel kon blijven staan


Kors nam de zaak over en bleef deze runnen met Nel totdat de euro haar intrede deed in 2002. Toen vonden Kors en Nel het welletjes. De zonen wilden de zaak niet overnemen, dus werden de deuren van Bloemenlust na 67 jaar gesloten. Wel bleven zij boven de zaak wonen en verhuurden de winkel en garages. In 2014 werd het gehele pand te koop gezet en werd verkocht in december 2015. Nel en Kors verhuisden in 2016 naar de Westwijk en hopen daar nog lang samen van een mooi leven te genieten. Behalve dat ze erg van fietsen houden en veel op pad zijn, zijn ze ook wekelijks bij Roda 23 te vinden. Kors is namelijk al 60 jaar actief bij de voetbalvereniging Roda 23, eerst spelend in een elftal, nu samen met Nel als vrijwilliger. Daarnaast staan ze altijd klaar voor hun beide zonen en genieten van het leven.


(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Nel en Kors van Kempen genieten anno 2018 nog heerlijk van hun vrije leventje


Klik hier voor andere foto's in de categorie Amstelveners vertellen