Bijgewerkt: 22 april 2024

St.Urbanus door brand
verwoest! - 2018

Foto's -> Bovenkerk -> St Urbanuskerk

St.Urbanus door brand  verwoest!
(Bron Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus - 2018)

De verwoestende brand in de St. Urbanuskerk te Bovenkerk op zaterdag 15 september

De brandweer werd op zaterdag 15 september 2018 om 19 uur opgeroepen om met spoed naar Noorddammerlaan 126 in Amstelveen rijden voor een zeer grote brand in de St. Urbanuskerk Bovenkerk aan de #Noorddammerlaan in #Amstelveen. Direct omwonenden werden geëvacueerd en de overige omwonenden moesten hun ramen en deuren sluiten. Er kwam meteen veel volk kijken, waardoor de politie genoodzaakt was de mensen achter een lint te zetten, zodat de brandweer haar werk kon doen. Meerdere getuigen meldden later dat de brandweer moeite had om de beschikbare brandkranen te vinden en dat het blussen daarom pas later op gang kwam. Dit zal uitgebeid worden onderzocht.Ook op AT5 werd de brand in de St. Urbanuskerk gemeld met foto's en video. Op foto's is te zien dat enorme rookpluimen vanuit de kerk opstijgen en op andere foto's is te zien dat de vlammen uit het dak slaan.

Update 16 september 2018

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2018)

Wethouders Herbert Raat (VVD), Marijn van Ballegooien (PvdA) en Floor Gordon (D66), de leden van het college B en W Amstelveen in gesprek met inwoners van Bovenkerk op zondagmiddag 16 september 2018


De collegeleden van Amstelveen besloten dat de Noorddammerlaan na brand in de St. Urbanuskerk deels werd afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, omdat er zoveel mensen kwamen kijken naar dit icoon van Amstelveen. Men wilde de verkeersveiligheid kunnen garanderen. Het busvervoer mocht volgens schema blijven rijden. Wethouders Herbert Raat, Floor Gordon en Marijn van Ballegooijen kwamen zaterdagavond 15-09 en zondag 16-09 polshoogte nemen bij de Urbanuskerk. Ze spraken met veel bewoners en met het kerkbestuur. Maandag 17 september 2018 kwam het college naar Bovenkerk om samen met inwoners te spreken over hoe nu verder.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Op zondag 16 september is te zien dat de dakconstructie van de St. Urbanuskerk door de brand grotendeels is vergaan


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Het toeristenverkeer in het bos is op de dag na de brand enorm toegenomen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Veel mensen staan voor restaurant Silversant om hun afgebrande kerk bij daglicht te bekijken


Op zondag 16 september 2018 zou de juist na jaren van renovatie, de officiële opening van de St. Urbanuskerk plaatsvinden met een orgelconcert en een uitgebreide tentoonstelling. Alexander de Bie en Antoine Anneessens zouden het orgelconcert geven. Antoine is de kleinzoon van de orgelbouwer Jules Anneessens. Alle spullen en materialen voor de tentoonstelling op zondag waren uit de kasten en kluizen gehaald. Of deze zaken ernstig beschadigd zijn is nog niet bekend. Ook niet of het gerenoveerde orgel behouden is gebleven.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De kerktoren is gelukkig niet beschadigd door de brand


Update 17 september 2018

Gemeentesecretaris Bert Winthorst en Bas Eenhoorn burgemeester van Amstelveen informeren de leden van de gemeenteraad van Amstelveen over de brand in Bovenkerk, die de St. Urbanuskerk deels verwoestte op zaterdag 15 september 2018:

'Geachte raad,
Net als u vinden wij het vreselijk dat het prachtige rijksmonument en icoon van Bovenkerk door brand deels verwoest is. Vooral het schip van de kerk heeft veel te lijden gehad. Gelukkig is de toren behouden gebleven. We leven mee met de omwonenden. Voor heel Amstelveen is dit verschrikkelijk. We gaan verder in gesprek met het kerkbestuur en de inwoners om te kijken, waar en op welke wijze wij als gemeente kunnen ondersteunen.

Foto Amstelveen
(Bron Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus - 2018)

Het dak van het schip is door de brand van de St. Urbanuskerk ernstig verwoest en daardoor is ook het interieur zwaar beschadigd. Het schip is het centrale deel van een kerk, dat zich uitstrekt van de hoofdingang of achtermuur tot de transepten, of in een kerk zonder transepten tot het koor. In kerken is een transept (dwarsschip) een gebied dat dwars op het schip is geplaatst in een kruisvormig gebouw binnen de romaanse en gotische christelijke kerkelijke architectonische tradities


Een deel van het college van B en W was direct zaterdagavond aanwezig om de situatie te bekijken en hun medeleven te betuigen aan de vele geschrokken inwoners. Vanwege de brand moesten de bewoners van 15 huizen geëvacueerd worden. Ze werden opgevangen in het Noorddamcentrum. De meeste inwoners konden dezelfde avond nog terug naar huis. Voor één woning en een kantoorruimte is dit nog niet het geval. Vanaf vandaag wordt hard gewerkt aan de veiligheid rondom de kerk. Zo worden de kopgevels gestabiliseerd en de losliggende dakpannen vastgemaakt of verwijderd.
Ook op zondag zijn collegeleden naar Bovenkerk gegaan om met de inwoners en met het kerkbestuur van de Urbanuskerk te spreken. Zoals u zult begrijpen was iedereen zeer ontdaan en emotioneel door deze situatie. Er kwamen veel mensen kijken. Om de verkeersveiligheid te kunnen garanderen is op zondag een groot deel van de dag de Noorddammerlaan afgesloten geweest voor het autoverkeer.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Vanaf de Noorddammerlaan is op maandag 17 september 2018, de schade aan de kerk goed te zien


De brandweer was zaterdagavond snel ter plaatste en heeft met hart en ziel gewerkt om zoveel mogelijk van de kerk te redden. Er spelen echter wat vragen rondom het begin van de bestrijding van de brand. Daarom hebben de brandweercommandant en de burgemeester gezamenlijk besloten een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de bestrijding van de brand. Ondertussen is het Presidium uitgenodigd voor een extra bijeenkomst om informatie uit te wisselen over de brand van de Urbanuskerk.

Hoogachtend,
Burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen,
de secretaris Bert Winthorst, de burgemeester, Bas Eenhoorn.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De top van de kleine kerktoren is afgebroken en ligt op het dak
Voor menigeen kwamen de tranen toen het kleine torentje uiteindelijk toch viel tijdens de brand
Het roosvenster dat er niet goed afkwam zie foto, is vermoedelijk het rooster van de foto hieronder


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2004)

In 2004 maakte Amstelveenweb.com deze foto met als tekst:
In het rechter dwarsschip (transept) van de kerk, is het verhaal van de Heilige Martelaren van Gorkum afgebeeld.
Onder in het glas staat: "Heilige martelaren van Gorkum, bidt voor ons".


Foto Amstelveen
(Bron Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus - 2018)

De verwoesting van de dakconstructie van de kerk is vooral van boven goed zichtbaar


Tijdens een bezoek aan de st Urbanuskerk in 2014, heeft de redactie van Amstelveenweb.com veel foto's gemaakt, maar deed ook mee aan klim naar de toren. In de video onderin de reportage, hoort u de begeleider vertellen (ongeveer bij 1 minuut 42) over de gewelven van de toren en dat er eigenlijk niks boven was, behalve de dakcontstructie. Op de foto zijn de gewelven goed te zien en dankzij deze is er vermoedelijk meer gespaard gebleven van de kerk tijdens de brand, dan als die gewelven niet op deze wijze waren gebouwd.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com)

Foto van januari 2018 voor de brand met het mooie torentje nog op het dak
Zijaanblik van kerkdeel tussen kerktoren en pastorie


Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com)

Ongeveer zelfde beeld nu in september 2018 na de brand, waarbij het torentje tot ieders ontsteltenis in brand vloog en uiteindelijk omviel


Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com)

Linkerzijkant naast de kerktoren in januari 2018


Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com)

Ongeveer zelfde beeld van linker zijkant naast de kerktoren, na de brand
De glas in loodramen zij totaal vernietigd


Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com)

Het is een grote ravage


Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com)

Foto van januari 2018 voor de brand, zijkant langs de begraafplaats


Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com)

Ongeveer zelfde beeld maar nu weer in september 2018 na de brand, zijkant langs de begraafplaats


Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com)

Zijkant van de kerk langs de begraafplaats

Op zondag 16 september 2018 zou ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Stichting Vrienden van de St. Urbanuskerk een nieuw boek over de St.Urbanuskerk worden uitgereikt aan de kleinzoon van de architect van de kerk. Het boek omvat 108 bladzijden, is rijk geïllustreerd met meer dan honderd nieuwe foto?s en naast de geschiedenis van de Urbanus wordt er aandacht besteed aan het interieur met al zijn schatten, het exterieur en de recente renovatie. Het boek bevat ook een uitvoerige levensbeschrijving van Pierre Cuypers, met informatie over het overgrote deel van zijn werk. Het is heden vanaf september 2018 te koop bij de Boekhandel Venstra, Boekhuis Aalsmeer en Boekhandel Stevens in Hoofddorp, waarbij de volledige opbrengst ten goede komt aan de kerk voor de wederopbouw na de brand. Ook bij Boekhandel Blankevoort kunt u terecht voor de aankoop van het boek, maar zonder donatie.

Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2018)

De boekstapel bij Boekhandel Venstra in september 2018


WILT U EEN DONATIE OVERMAKEN VOOR DE WEDEROPBOUW VAN DE KERK, GA DAN NAAR
VRIENDEN VAN DE BOVENKERKSE URBANUS en zie links onder op die website hoe en wat.


Klik hier voor andere foto's in de categorie Bovenkerk