Bijgewerkt: 23 juli 2024

Margaretha van Borsselen
laan - 22 - 1934

Foto's -> Straatgezichten -> Margaretha van Borsselenlaan

Margaretha van Borsselenlaan - 22
(Bron: Particuliere Collectie - Albert -Bert- Busscher)

De foto toont vier van de dertien kinderen Busscher, Kleine Bert voorop, dan Henk, Jakob en Annie
in de Margaretha van Borsselenlaan voor hun huis nummer 22

In het verblijfsregister staat de naam Hendrika Rotgans bij de familie Busscher ingeschreven. Zij was één van de dienstmeisjes, want er waren verschillende meisjes in dienst geweest. Ook kwam er iedere maandag een naaister die in Bovenkerk woonde, want met 13 kinderen was er genoeg naai- en verstelwerk te doen.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Gemeentearchief NA)

Bladzijde uit het Bevolkings Verblijfregister van de Gemeente Nieuwer-Amstel in 1926 met de inwoner
de heer Leo (L.A.G.) Busscher. Leo en echtgenote kregen 13 kinderen

Amstelveen
(Advertentie Adresboek 1962-1963 - Amstelveenweb.com)

Advertentie uit het Adresboek Nieuwer-Amstel van Leo Busscher senior, Technisch Installatiebedrijf in een werkplaats te Amstelveen net rond de hoek van Plantsoen Laanhorn en daarnaast had hij een zaak op de Prinsengracht in Amsterdam


Leo Busscher richtte een Buurtverenigingmet de naam 'Marewa' op, afgeleid van de Margaretha van Borsselenlaan (MA), de Rentmeesterlaan (RE) en de Walraven van Brederodelaan (WA) De heer en mevrouw Klaver - de Zwart waren actieve leden en de heer Klaver was bestuurslid van de Buurtvereniging. Lees verder over Marewa bij huisnummer 1 en 4.

Bert de zoon van Leo Busscher was luchtverkeersleider bij de Nederlandse luchtmacht en emigreerde in april 1956 naar Australië, kijk bij de Emigrant. Hij mailde naar Amstelveenweb nog enkele anekdotes:
Gedurende de hongerwinter werden alle bomen uit de straat in één nacht, evenals die aan de Kalfjeslaan. De familie had aardappels in een kuil in hun grote achtertuin, maar vermoedelijk was dat ontdekt, want dieven hebben op een nacht alle aardappels meegenomen.

In februari 1946 trouwde Bert's zus Annie met Gerard Blank. Hij was zoon van kolenboer Lehman tegenover het voormalige Raadhuis in de Dorpsstraat. Vader Leo Busscher slachtte voor deze gelegenheid 25 konijnen die hij had gefokt!

Amstelveen
(Bron: Particuliere Collectie - Albert -Bert- Busscher)

Foto van Bert (Albert) Busscher in 2018 op 83 jarige leeftijd
Op 'the curling bowlinggreen' in Australië

Bert Busscher legde contact met Amstelveenweb.com toen hij vanuit zijn huis wat geschiedenis opzocht van zijn vroegere woonplaats. Sindsdien heeft hij zo af en toe contact met de redactie en meldt dan weer wat herinneringen, die soms aan het web worden toegevoegd. Voordat Bert emigreerde bezocht hij de St Josefschool en daarna de St. Hubertus Vakschool in de Da Costastraat te Amsterdam.

Lees verder het verhaal van Bert Busscher en zijn herinneringen


Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten