Bijgewerkt: 13 april 2024

Johan Cruijff in Amstelveen - 1972

Foto's -> Sport -> Sport algemeen

Johan Cruijff in Amstelveen
(Foto: © Nationaal Archief/ Bert Verhoeff)

Op de foto is Johan Cruijff te zien tezamen met zijn echtgenote 'Danny' - Diana Margaretha-Coster (1949),
hun zoon Johan Jordi Cruijff (1974) en Max Urbini

Johan Cruijff kreeg de 1ste prijs van de Gouden Bal 1971 uitgereikt op 13 april 1972 in Amstelveen. Waarom de prijsuitreiking in Amstelveen plaatsvond en waar, is de redactie van Amstelveenweb niet bekend.

Max Urbini (1924 - 2004) was een Franse voetballer, sportjournalist en schrijver. In het midden van de 20ste eeuw was hij één van de belangrijkste sportjournalisten van Frankrijk, werkte hij bij de krant L'Equipe, was staflid en redacteur van het tijdschrift France Football, evenals plaatsvervangend voorzitter van de vakbond van sportjournalisten van Frankrijk. Auteur van verschillende boeken over voetbal en voetballers, waaronder de verhalenbundel voetbalgeschiedenis.

De Ballon d'Or ('Gouden Bal') is een jaarlijkse voetbalprijs die wordt uitgereikt door France Football een Frans weekblad met voetbalnieuws uit de hele wereld. De prijs wordt sinds 1956 toegekend, hoewel er tussen 2010 en 2015 een overeenkomst is gesloten met de FIFA en de prijs tijdelijk is samengevoegd met de FIFA-wereldspeler van het jaar, de FIFA Ballon d'Or. Het partnerschap eindigde echter in 2016 en de toekenning werd teruggedraaid naar Ballon d'Or, terwijl ook de FIFA de naam van haar traditionele onderscheiding kreeg.

De Ballon d'Or award, bedacht door sportschrijver Gabriel Hanot, is een eerbetoon aan de mannelijke speler die geacht wordt het beste te hebben gepresteerd ten opzichte van het voorgaande jaar, op basis van het stemmen door voetbaljournalisten. Oorspronkelijk waren alleen Europese spelers in geschil over het Ballon d'Or: in 1995 werd de prijs uitgebreid tot alle spelers van Europese clubs en in 2007 tot alle spelers van over de hele wereld.

Hendrik Johannes 'Johan' Cruijff (25 april 1947 - 24 maart 2016) was een Nederlandse profvoetballer en coach. Als speler won hij drie keer de Ballon d'Or, in 1971, 1973 en 1974. Cruyff was de beroemdste exponent van de voetbalfilosofie bekend als Total Football verkend door Rinus Michels en wordt algemeen beschouwd als een van de grootste spelers in de voetbalgeschiedenis. In de late jaren 1960 en begin jaren 1970, het Nederlandse voetbal steeg van obscuriteit tot een krachtpatser in de sport. Cruyff leidde Nederland naar de finale van het wereldkampioenschap voetbal 1974 en ontving het Gouden Bal als speler van het toernooi. Tijdens de finale van 1974 voerde hij een schijnbeweging uit die vervolgens naar hem werd vernoemd, de 'Cruyff Turn’, een zet die in het moderne spel op grote schaal werd herhaald.

Heeft u aanvullingen op dit artikel, mail naar: José van Amstelveenweb.com met dank.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Sport