Bijgewerkt: 4 oktober 2023

Winkel van G.C. van der Horst - 1976

Foto's -> Gebouwen -> Winkels

Winkel van G.C. van der Horst
(Foto Gemeente Amstelveen - 2022)

De winnaars van de Amstelveense Ondernemer van het Jaar verkiezing 2022-2023
Edwin en Stephan van der Horst op 18 november 2022

Bron: Gemeente Amstelveen - 18-11-2022

Het Amstelveense familiebedrijf Co van der Horst is de grote winnaar geworden van de Amstelveense Ondernemer van het Jaar verkiezing 2022-2023. Wethouder Economische Zaken en juryvoorzitter Adam Elzakalai reikte de overall-prijs uit tijdens de drukbezochte Grande Finale bij KPMG op 18 november 2022, waar een groot deel van het Amstelveense bedrijfsleven aanwezig was. De voorzitter van de Ondernemersvereniging Amstelveen, Rob van den Helder, reikte de Publieksprijs uit aan Jeroen Hypotheekadvies. 

Adam Elzakalai (VVD) wethouder Economische Zaken: 'Met de ‘Ondernemer van het Jaar’ verkiezing wil Amstelveen bijdragen aan een ondernemend en vernieuwend ondernemersklimaat. Het doel is om ondernemingen in Amstelveen te stimuleren zich te presenteren en aan te zetten tot een duurzame, innovatieve en creatieve invulling van het ondernemerschap. De focus ligt daarbij op de MKB-ondernemers. Met deze verkiezing kunnen we ook de trots en waardering laten blijken voor onze meer dan 12.000 Amstelveense bedrijven, ondernemers en hun werknemers en ze bedanken voor hun inzet. En we kunnen laten zien wat een mooie ondernemers we hebben in Amstelveen. De kwaliteit van de 31 kandidaten was hoog en het was lastig om hier 12 genomineerden uit te kiezen. We hebben geweldige winnaars in de verschillende categorieën en één overall winnaar, een echt Amstelveense ‘parel’. Eigenlijk zijn alle finalisten wat ons betreft winnaars en daarom zetten we alle 12 genomineerden in als ambassadeur van de gemeente Amstelveen. Zij ontvangen allemaal ook een mooi prijzenpakket.'

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2022)

Amstelveense Ondernemer van het Jaar verkiezing 2022-2023 op 18 november 2022

Co van der Horst winnaar categorie MKB Groot
Co van der Horst, al jaren hofleverancier, was ook winnaar in de categorie MKB vanaf 50 werknemers. De eigenaren Stephan en Edwin van der Horst en hun medewerkers zijn super trots en heel erg blij. Dit bedrijf is, met 250 exclusieve merken onder één dak, uniek voor Europa. In bijna 120 jaar heeft de vierde generatie ondernemers van dit familiebedrijf de switch gemaakt van verkoop van stoffen naar een bedrijf met verschillende divisies: Boutique Concept Store, contracting voor externe architecten, twee Flagshipstores op de Zuidas en de ontzorging van ontwikkelaars en makelaars. De volle breedte van de high-end interieurmarkt wordt bediend. De interieurarchitecten en partners van Co van der Horst zijn verantwoordelijk voor de realisatie van prachtige en exclusieve interieurs wereldwijd. De altijd bescheiden maar klantgerichte ondernemers-broers weten als geen ander het toonaangevende bedrijf in Nederland op het gebied van interieurdesign te leiden. New York Pizza en Koen Pack waren de runners-up in deze categorie.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De heer Cees van der Horst (1938-2019), voorzitter van de Stichting Sinterklaas Comité Amstelveen wacht op Sinterklaas op het Stadsplein op 14 november 2014

Stukje Geschiedenis
Co van der Horst begon in 1905, had een open blik, zwierig strikje, een gilet en een donkere broek, met daaronder een paar klompen. Hij trok er met zijn rugzak op uit als marskramer. Toen de verkoop goed liep, liep hij rond met een hondenkar, die daarna werd vervangen door paard en wagen. Co Toen de zaken goed gingen, werd die rugzak vervangen door een hondenkar en later door paard en wagen.De verkoop van het huishoudtextiel en de aanverwante artikelen liep zo goed dat hij een zaak begon in de Dorpsstraat 23-27. Co van der Horst senior had drie zoons te weten Jacobus (Co), Gerrit en Henny. Zij namen in 1941 de zaak van hun vader in de Dorpsstraat over. Zij verkochten daar naast manufacturen, ook meubels, bedden, tapijten en aanverwante artikelen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Woningtextiel- en meubelenwinkel van de firma G.C. van der Horst

Jacobus kocht zijn broers uit en zodoende begon Gerrit zijn eigen zaak aan de Pieronlaan 7 waarvan hier de foto is getoond. Gerrit verkocht naast meubels en woningtextiel ook tapijten, vloerzeil, bedden en dekens. Co zelf bleef met de zaak in de Dorpsstraat en werkte daar met zijn zoon Cees die in 1962 in de zaak kwam. Cees hielp op zijn dertiende al mee in de stoffeerderij en hij ging de winkel draaien samen met zijn broer Ad en zijn vrouw Loes Wiemer. Die winkel bleef ondertussen maar doorgroeien en eind jaren 1960 was het aan de Dorpsstraat eigenlijk al lang te klein. Dat losten ze gedeeltelijk op door elk jaar reusachtige tenten te plaatsen op het Plein 1960. Daar hielden ze dan samen met partners een meubelshow onder de naam Huis en Tuin. Het zou nog tot 1972 duren voor Co van der horst verhuisde naar de huidige stek aan de Binderij 2, in een gebouw – het blijft in de familie – dat is ontworpen door oom Rob van der Horst. Het familiebedrijf gaat nog steeds door met inmiddels de vierde generatie anno 2017 en is heeft het ook het predikaat Hofleverancier gekregen.

Bron: website Co van der Horst

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen