Bijgewerkt: 10 augustus 2022

Kanon bij Kruitfabriek - 2011

Foto's -> Buurgemeenten -> Amstelveen
Buurt over Ouderkerk


Kanon bij Kruitfabriek
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het kanon staat op de zogenaamde 'Post 12' locatie van de Linie van Krayenhoff. In de achtergrond staat het hoofdkantoor van Esprit Europe B.V

CDA-wethouder Jan-Willem Groot (CDA) plaatste vrijdag 25 november 2011 een kanon op het voormalige fabrieksterrein van de Koninklijke Nederlandse Springstoffen Fabriek ter ere van de afronding van de saneringswerkzaamheden. Op initiatief van twee vastgoedontwikkelaars werd het terrein tussen 2000 en 2011 herontwikkeld tot hoogwaardig bedrijvenpark, inmiddels bekend als Commerce Parc.

Het hele terrein is volledig gesaneerd en voorzien van een parkachtige omgeving. Het KSNF-terrein kenmerkt zich door een gedeelte met in oude staat herstelde monumentale gebouwen waar jaren geleden koplopende bedrijven zoals restaurant Lute, modestoffenontwerper Vlisco en designmeubelspecialist Vitra zich vestigden. Op het overige deel van het terrein zijn inmiddels verschillende moderne kantoorpanden gebouwd, waar bedrijven zoals LG, Esprit, Gaastra en BDO.

Wethouder Groot van economische zaken: “De gemeente heeft samen met verschillende marktpartijen in een succesvolle Publiek-Private Samenwerking (PPS) hard gewerkt om dit voormalig terrein weer klaar te stomen voor de toekomst. Het is representatief en perfect gelegen aan de A9, met een goede aansluiting met Schiphol. Inmiddels zijn hier verschillende bedrijven van formaat gevestigd, in kantoorgebouwen die voldoen aan moderne standaarden.”

kruitfabriek Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Het terrein van de voormalige kruitfabriek 'De Oude Molen'. De schietkatoenfabriek werd hier in 1719 gebouwd en in 1991 gesloten


Het kanon staat op de zogenaamde ‘Post 12’ locatie en is gratis ter beschikking gesteld door Stichting de Herstelling uit Amsterdam dank zij de inspanning van de heer Bijsmans, voorzitter van de Monumentencommissie.

Post 12 is een onderdeel van de Linie van Krayenhoff, een oude Amsterdamse linie. Deze linie bestond uit een aantal aarden wallen bewapend met één of meerdere kanonnen: de zogeheten ‘posten’. Een aantal van deze posten rondom Amsterdam liggen binnen de gemeente Amstelveen, te weten de posten 11, 12, 13 en 14.

Lees verder over de geschiedenis van de Buskruitfabriek, bekijk de molenstenen en de foto's na de renovatie van de Buskruitfabriek

Klik hier voor andere foto's in de categorie Buurgemeenten