Bijgewerkt: 13 april 2024

Stef Kreymborg wint - 2010

Foto's -> Musea -> Cobra Museum
tot 2022


Stef Kreymborg wint
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Het winnende werk van Stef Kreymborg: Vlucht - gemengde techniek in dialoog met het gedicht van Jan Elburg

19 Amstelveense beeldend kunstenaars, Sharon van den Berg, Nicole van Buuren, Isabelle Duval, Hans Fransen, Noor Geurts, Michel Hoekstra, Jeltje van Houten, Ma Hui, Stef Kreymborg, Marijke van Oostrum, Stephanie Rhode, Norman Roemer, Ellen Roos, Kees Streefkerk, Jan Verschoor, Annette van Waaijen, Heidi Wallheimer, Hilly Immink-van der Weele en Corry Zwart mochten tijdens de Triënnale van Amstelveen hun werken tonen in het Cobra Museum.

Aemstelle prijs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Katja Weitering, de artistiek directeur van het Cobra Museum opent de prijsuitreiking van de Aemstelle prijs 2010


Aemstelle prijs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

De voormalige 'Villa Aemstelle' het latere gemeentelijke 'Expositiecentrum Aemstelle' in 1974 aan de Amsterdamseweg 411


De opening van de tentoonstelling was op zaterdag avond 13 november 2010. Om de drie jaar vindt in het Cobra Museum voor Moderne Kunst, de Triënnale Amstelveen plaats; een tentoonstelling met werk van Amstelveense beeldend kunstenaars. De kunstenaars maken een bestaand, of nieuw werk naar aanleiding van telkens een ander thema. Deze Triënnale stond in het teken van de disciplines: woord en beeld: Pen en penseel.

Het bezoekend publiek van de Triënnale tentoonstelling koos de winnaar van de Aemstelle Prijs en deze winnaar werd op zaterdagmiddag 4 december 2010 bekend gemaakt door de Amstelveense wethouder van cultuur, John Levie.

Aemstelle prijs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Het publiek in het Cobra Museum


Aemstelle prijs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

John Levie, wethouder cultuur, tijdens de uitreiking


Aemstelle prijs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

John Levie, wethouder cultuur overhandigt de Aemstelle prijs 2010 aan beeldend kunstenaar Stef Kreymborg


De belangstelling voor de uitreiking was niet bijzonder groot, want door de slechte weersomstandigheden- flinke sneeuwval- kwamen veel minder mensen naar het Cobra Museum voor de uitreiking van de prijs, dan naar de opening van de tentoonstelling.

De aanwezigen troffen een grote voorraad hapjes en drankjes aan, dus de avond kon niet meer misgaan. Dat was ook het geval voor beeldend kunstenaar Stef Kreymborg, want het publiek heeft haar werk aangewezen als de winnaar van de Aemstelle Prijs 2010 en ze kreeg een geldbedrag van 3.500 euro.

De bijeenkomst werd door kunsthistorica Katja Weitering, de artistiek directeur van het Cobra Museum geopend met de volgende toespraak: 'Dames en heren, wethouder John Levie, kunstenaars, familie en vrienden, welkom bij de Triënnale en de uitreiking van de Kunstprijs 2010. Het is hier een zeer besloten en select gezelschap, het kan zijn, dat de weersomstandigheden hier iets mee te maken hebben, maar nogmaals harte welkom!'

Dit museum en de Triënnale, is een initiatief van de gemeente Amstelveen. De eerste Triënnale ging in 1995 open en drie jaar later in 1998 kwam de tweede en vervolgens in 2001, 2004 en 2007. En heden in 2010 vond de zesde editie plaats.

Het Cobra Museum is onlosmakelijk verbonden met Amstelveen, met de inwoners en natuurlijk met de kunstenaars die hier wonen en werken. In dit museum staat Cobra centraal, zowel de kunstwerken, als de immateriële gedichten, die deze kunstbeweging had voortgebracht.

Deze editie staat in het teken van de Pen en het Penseel, want zoals u waarschijnlijk had gemerkt, deden niet alleen beeldend kunstenaars mee, maar ook dichters. De jury van dit jaar bestond onder andere uit Els Ottenhof, zakelijk directeur van het Cobra Museum. Deze Triënnale is het resultaat van het werk van 19 kunstenaars. Door hun enthousiasme, werk en inzet werd het een hele mooie presentatie en als wij nu naar de hoge bezoekersaantallen in de afgelopen weken kijken, dan kunnen wij constateren, dat in het gastboek hele mooie dingen zijn geschreven in verband met deze tentoonstelling.'

Aemstelle prijs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Els Drummen, assistent conservator van het Cobra Museum, feliciteert Stef Kreymborg met het behaalde resultaat


Na de toespraak van Katja Weitering, werd John Levie, wethouder cultuur opgeroepen, om de prijs uit te reiken. Hij zei het volgende: ' De afgelopen 4 weken konden mensen hun stem uitbrengen en hebben 1900 stemmers hun stem uitgebracht. Ik wil een bedankje aan de organisatoren doen, omdat ze het mogelijk hebben gemaakt om deze tentoonstelling ordelijk te organiseren.

Er is goed gekeken naar de stemmen en ze zijn zeer zorgvuldig omgegaan met de stemming en nu maak ik de winnaar bekend. Er is een winnaar van de Aemstelle Prijs 2010 en dat is Stef Kreymborg!

De helemaal verbaasde Stef Kreymborg kreeg van de wethouder een cheque overhandigd van 3.500 euro en ze zei het volgende: 'Volgens mij het is de eerste keer, dat iemand mij vraagt een woordje te spreken, maar op zich vind ik het heel fijn, dat ik deze prijs heb gewonnen. Het geld kan ik heel goed gebruiken voor mijn volgende project, het 'Troostmonument' van zakdoeken, dus ik ben er heel erg blij mee.' En zo eindigde de 6de editie van de uitreiking van de Aemstelle Prijs 2010.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea