Bijgewerkt: 2 oktober 2022

Axel Boomgaars (GroenLinks) en Grea Twint (SP) - 2010

Foto's -> Geschiedenis -> Burgemeester en Bestuurders

Axel Boomgaars (GroenLinks) en Grea Twint (SP)
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Grea Twint met lijsttrekker Joep van Erp van SP

Nadat eerder op de avond de zetelverdeling bekend was geworden, bleken twee kandidaten hoger op de lijst te komen vanwege het aantal voorkeursstemmen dat ze haalden. Het gaat om Axel Boomgaars (GroenLinks) en Grea Twint (SP).

Iets over 23.00 uur maakte burgemeester Van Zanen gisteren (3 maart 2010) bekend hoe de zetelverdeling in de gemeenteraad eruit komt te zien in de periode 2010-2014. De VVD kwam op 9 zetels, PvdA op 5, GroenLinks op 5, BBA op 4, CDA op 4, D66 op 6, ChristenUnie op 1, OCA op 1 en SP op 2.

De burgemeester riep de partijen op om, in het belang van Amstelveen, vooruit te kijken en  op zoek te gaan naar samenwerking. Na de verdeling van zetels over de lijsten blijkt welke kandidaten zijn gekozen. In eerste instantie gelden naar de voorkeurstemmen.

Dat zijn stemmen die op een bepaalde kandidaat zijn uitgebracht. Als er dan nog meer zetels te verdelen zijn, is de volgorde op een lijst bepalend. Om te bepalen of er kandidaten met voorkeurstemmen zijn gekozen, worden alle stemmen die de kandidaat heeft gehaald bij elkaar opgeteld.

Een kandidaat kan op basis van het aantal behaalde voorkeurstemmen een hoger geplaatste kandidaat passeren. In dat geval moet hij/zij de voorkeurdrempel halen.   De voorkeurdrempel voor de verkiezingen van de gemeenteraad is 25% van de kiesdeler.

In 2010 is de kiesdeler in Amstelveen 898.  Een kandidaat moet meer dan 224 voorkeurstemmen halen om gekozen te worden. Vrijdag 5 maart wordt de uitslag van de gemeenteaadsverkiezingen pas definitief vastgesteld. De installatie van de nieuwe raad is op 11 maart 2010.
Nieuwsbericht 9 maart 2010

Grea Twint ziet af van haar raadszetel voor de SP. In plaats van Grea Twint zal Patrick Adriaans,de nummer 2 op onze lijst, deze zetel innemen. Als burgercommissielid zal Grea de fractie van de SP ondersteunen.

De motivatie van Grea:
“Beste SP stemmers, die hun voorkeurstem op Grea Twint hebben uitgebracht. Door dit aantal voorkeursstemmen steeg ik een plaats en passeerde ik kandidaat-raadslid Patrick Adriaans, die door de ledenvergadering op plaats twee gezet is.

Graag wil ik de volgorde van de kandidatenlijst houden, wat betekent dat ik vanaf een fractiegrootte van drie zetels wel deel van de raad zou zijn gaan uitmaken. Maar bij de SP hebben, wij als grote familie, de afspraak gemaakt dat de voorkeursstemmen geen invloed mogen hebben op de hoogte van de lijst. Dat is democratie en daar houden wij ons aan. De juiste man, vrouw op de juiste plaats.

Dat wil niet zeggen, dat u stem aan mij, niet goed gebruikt gaat worden. Mijn werk bestaat uit het luisteren naar mensen, die in de problemen zitten, vergaderingen bijwonen in de wijkplatforms om te horen waar en wat er fout gaat. Ook zal ik mij als burgercommissielid voor de SP inzetten om zo mijn bijdrage te leveren aan het raadswerk.

Bij inwoners van Amstelveen, die met problemen zitten wil ik samen met de SP graag met raad en daad hulp bieden en niet zoals de andere partijen, pas twee weken voor de verkiezingen. U vindt ons geregeld in de wijken met Buurten in de Buurt. Vandaar ons motto "Stem op drie maart op de partij waar je na vier maart ook nog wat aan hebt".

Ik wil graag van de gelegenheid gebruik maken om u het volgende onder de aandacht te brengen: Naast mijn activiteiten voor de SP, ben ik oprichtster van de Stichting Voedselbank Amstelveen. Wij voorzien momenteel 17 gezinnen (44 personen) van voedselpakketten. Financiële hulp blijft nodig in deze moeilijke tijd elke gift is van harte welkom.

Met vriendelijke groet, Grea Twint

Klik hier voor andere foto's in de categorie Geschiedenis