Bijgewerkt: 13 april 2024

Neue Leipziger Schule - 2008

Foto's -> Musea -> Cobra Museum
tot 2022


Neue Leipziger Schule
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De tentoonstelling van Duitse kunstenaars van de opzienbarende schildersgroep van de Neue Leipziger Schule is op zaterdag 4 oktober 2008 in het Cobra Museum geopend. Leipzig is een stadsdistrict in Duitsland gelegen aan de rivier Pleiße. Het is na (Oost-)Berlijn de grootste stad van het voormalige Oost-Duitsland.

NLS  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Neo Rauch (1960) Das alte Lied / Diptychon 2006 olieverf op doek - collectie Essl Museum


De Neue Leipziger Schule is een stroming van moderne kunstschilders uit de voormalige DDR in de jaren 90. Het zijn de werken van de derde generatie kunstenaars, die in het Cobra Museum zijn te zien, zoals foto’s met humor, melancholie en soms een schilderij in de stijl van het sociaal realisme.

De tentoonstelling wijdt voor het eerst in Nederland aandacht aan de Neue Leipziger Schule (NLS) als groep; voor de kunstenaarsgroep bestaat op dit moment wereldwijd grote belangstelling. De internationale doorbraak van de NLS vond plaats in 2003 ten tijde van de Berlijnse expositie 'Kunst in der DDR', met honderden schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken, fotografie en film uit veertig jaren DDR tijd. Het werk schudde sentimenten los bij het publiek: nostalgie naar een tijd waarin er wèl aandacht was voor de eigen cultuur en identiteit van het voormalige Oost-Duitsland.

Nooteboom  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De Nederlandse schrijver, Cees Nooteboom


De wortels van de NLS voeren terug naar de DDR periode waar aan de Leipziger Akademie traditioneel academisch-realistisch onderwezen werd. Na de val van de muur in 1989 had de academie een grote aantrekkingskracht op kunstenaars uit Oost èn West-Duitsland. Kunstenaars die ooit student waren van de eerste garde (de eerste Leipziger Schule), werden de vernieuwers en gaven op hun beurt les aan een jongere generatie: de Neue Leipziger Schule. Behalve met schilderkunst heeft de Neue Leipziger Schule ook een traditie op het gebied van fotografie.

NLS  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De genodigden luisteren naar de toespraak


De kunstwerken op de tentoonstelling zijn afkomstig van een aantal jonge kunstgaleries uit Leipzig en uit de verzameling van het Oostenrijkse echtpaar Karlheinz en Agnes Essl. De tentoonstelling werd door de Nederlandse schrijver Cees Nooteboom (1933) geopend. Hij vertelde over zijn ervaringen en reizen naar de DDR en dat de leraren van de studenten en de fotografen die nu hun werken hier tentoonstellen, nog in het communistische systeem leefden.

NLS  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Christoph Ruckhäberle (1972) Ein Winter untern Tisch 2005 olieverf op doek - collectie Essl Museum


“Het was kunst in de dienst van de geschiedenisopvatting en daardoor ook een kunst, die ze per definitie afschermden van kunst, die van een andere ideologie, of misschien helemaal geen ideologie diende. En wat zien we nu hier? Schilders, dat komt op de eerste plaats. Wat ze gemeen hebben, is hun afkomst uit Leipzig. Wat ze niet gemeen hebben is één stijl”- zei de heer Nooteboom in zijn toespraak.

NLS  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Martin Kobe (1973) Zonder titel 2006 acrylverf op doek - collectie Essl Museum


Na de toespraak mochten de gasten en ook een paar kunstschilders uit Duitsland naar de eerste etage van het museum, waar iedereen de schilderijen kon bewonderen. De tentoonstelling is tussen 4 oktober 2008 en t/m 11 januari 2009 geopend.

Artikel: "Kunst in der DDR"  Essl Museum


Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea