Bijgewerkt: 13 april 2024

Gewoon Anders - 2008

Foto's -> Musea -> Cobra Museum
tot 2022


Gewoon Anders
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

The Birth of Language II, David Wojnarowicz (1954- 1992 USA) 1982 acryl en spuitverf op masoniet

Gewoon Anders! is de titel van de tentoonstelling in het Cobra Museum, die op vrijdagavond 13 juni 2008 werd geopend. De titel van de expositie maakt niet helemaal duidelijk wat het thema is, maar bij het zien van de flyer begint het een beetje te dagen. Het gaat hier om een manifestatie over sex, geslacht en begeerte in de beeldende kunst van vandaag.

Gewoon anders Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

David, het 9 meter hoge polystyreen beeld van Hans-Peter Feldmann op het Sandbergplein voor het Cobra Museum


De tentoonstelling is samengesteld door Frank Wagner, de curator van het Museum Ludwig in Köln, waar in 2006 een tentoonstelling werd gehouden met de titel:”Das Achte Feld” Geschlechter, Leben und Begehren in der bildenden Kunst, seit 1960. Met de tentoonstelling "Het achtste veld” durfde het Museum Ludwig als eerste grote Duitse kunstinstelling, een opsomming te maken van de artistieke leiding van gemarginaliseerde seksualiteit. Met het tonen van meer dan 250 werken van meer dan 80 kunstenaars werd een overzicht geboden van de artistieke verwerking van bijna alle vormen van seksueel verlangen, van de reguliere heteresoexuelen tot: trans-, homoseksualiteit, trans-gender en travestie.
De titel "Het achtste veld" verwijst naar een regel in het schaakspel: Schuif de pion in het achtste veld waar hij kan zich transformeren in een koningin. Frank Wagner deed de tentoonstelling dunnetjes over in Amstelveen waar het ook over de seksuele begeerte, gender en identiteitsvorming in de hedendaagse beeldende kunst gaat.

Gewoon anders Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Speciaal voor het Cobra Museum voor Moderne Kunst heeft de Poolse kunstenaar Piotr Nathan een installatie ontworpen voor de patio van het museum, met de houtgravure van de Beierse Koning Ludwig II


De tentoonstelling gaat even voorbij aan de heteroseksuele dominantie van ons dagelijks bestaan en toont in plaats daarvan, de rijkdom van seksuele diversiteit. Het onderzoek naar seksuele identiteit wordt in beeld gebracht door het werk van 47 nationale en internationale kunstenaars. De tentoonstelling is aangepast aan de Nederlandse situatie, want volgens Wagner is het leven van de homo’s veel moeilijker in Duitsland dan in Nederland. Wat in Keulen niet mogelijk was, kon hij verwezenlijken in het Cobra Museum.

Gewoon anders Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

In de hal beneden is voetbalvideo Rouge (2005) van Erwin Olaf te zien en op de muur hangen de foto's van de personages


Gastconservator Frank Wagner bedankte de directeur van het museum, John Vrieze voor zijn medewerking voor deze tentoonstelling. Omdat in 2006 de tentoonstelling “Het achtste veld” werd genoemd en om de lading van de expositie af te dekken, werd met Vrieze samen een andere titel bedacht: “Gewoon Anders”. Juist omdat deze tentoonstelling gewoon anders is dan in Keulen.

Gewoon anders Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Frank Wagner tijdens zijn toespraak


Gewoon anders Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Het publiek van de tentoonstelling


Na de speech van de gastconservator, vertelde mevrouw Carolien Gehlers, wethouder cultuur van de Gemeente Amsterdam (PvdA) in haar openingstoespraak, wat haar motto van haar cultuur- en kunstbeleid in Amsterdam is. “In Amsterdam kun je zijn, wie je bent, tussen mensen, die anders zijn, dan jij. “ Ze memoreerde dat 10 jaar geleden in Amsterdam een tentoonstelling werd gehouden met de titel: “Just different” . Deze vond plaats in het Stedelijk Museum en daarna is er geen tentoonstelling meer met dit thema geweest.

Gewoon anders Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Carolien Gehlers, wethouder cultuur van de Gemeente Amsterdam


Ze vond het belangrijk dat Amsterdam en Amstelveen in dit land het voortouw nemen om kunst te tonen die anders is. “Deze tentoonstelling moet mensen op andere gedachten brengen, confronteren, maar dan moet alles gebeuren binnen onze beschaving”. Zij beëindigde haar speech met een citaat van Nan Goldin (1953), die ook een deelnemer van de tentoonstelling is: “Ik wil sexualiteit niet mistificeren, maar juist zo mogelijk oprecht laten zien, dus inclusief de lakens en de blauwe ogen”. En daarmee verklaarde ze de tentoonstelling geopend.

Gewoon anders Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Tweeling (2007) gehaakt katoen, verhard


De Nederlandse kunstenares Johanna Schweizer brengt door middel van een ingenieus spel met draden figuren tot leven. Haar veelkleurige holle objecten van verhard katoen zijn lachwekkend en tegelijkertijd angstaanjagend. De tweeling toont een levensvorm op het grensgebied tussen een hermafrodiet (een organisme met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen) en een Siamese tweeling. De twee andere figuren van Schweizer berijden hun extreme geslacht als ware het een motor. Een speelse verwijzing naar mannelijke trots en chauvinisme.

Gewoon anders Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Cauliflower 2006 Richard Hawkins (1961, USA) olieverf op doek


Gewoon anders Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Katrina Daschner Dildo Dress (1973 DE) 2007 wol


De kunstenaars
David Armstrong, Rachid Ben Ali, Paul Blanca, Marc Brandenburg, Daniela Comani, Patricia Cronin, Katrina Daschner, Kerstin Drechsel, Marlene Dumas, Nicole Eisenman, Köken Ergun, Amir Fattal, Hans-Peter Feldmann, General Idea, Gilbert & George, Nan Goldin, Richard Hawkins, Risk Hazekamp, David Hockney, Deborah Kass, Heinz Peter Knes, Ins A Kromminga, Sabina Maria van der Linden, Lovett / Codagnone, Hans van Manen, Robert Mapplethorpe, Marlene McCarty, Bas Meerman, Tracey Moffatt, Piotr Nathan, Erwin Olaf, Ulrike Ottinger, Chi Peng, Susi Pop, Karol Radziszewski, Aurora Reinhard, Richard Sawdon Smith, Erik Schmidt, Johanna Schweizer, Katharina Sieverding, Wolfgang Tillmans, Francesco Vezzoli, Gitte Villesen, Anthony Viti, Del LaGrace Volcano, Gert Weigelt, David Wojnarowicz.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea