Bijgewerkt: 7 augustus 2022

Venstra Boekhandel - 2006

Foto's -> Gebouwen -> Winkels

Venstra Boekhandel
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Onno Venstra opende in 1961, in het zogenoemde Herenstraatje van het winkelcentrum Binnenhof, een boekhandel. Hij verkocht zowel boeken in de kelder, de parterre als op de 1ste verdieping. De inwoners van Amstelveen waren gewend om hun boeken bij boekhandel A. Gille in het Oude Dorp te kopen. Nu Venstra zijn deuren had geopend was het makkelijk om al winkelend ook een boekenzaak in het nieuwe Binnenhof te hebben. De schoolboeken werden ook bij Venstra gekocht. Er was een rouleersysteem onder de boekhandels, zodat elke zaak in de zoveel tijd aan de beurt was om schoolboeken te verkopen.

Venstra  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Venstra Boekhandel in Amstelveen


Nadat boekhandel Gille zijn deuren had gesloten, was Venstra een van de weinige boekhandels in Amstelveen en makkelijk bereikbaar. Halverwege de jaren zeventig nam de VU-boekhandel de zaak van dhr Venstra over, inclusief de naam. Het pand werd te klein, maar gelukkig kwamen er twee aansluitende panden vrij. Dat waren de brillenzaak van Schmidt en de fourniturenwinkel van Hoeben. De eigenaar van boekhandel Venstra, Dhr Groot Beumer, nam deze panden erbij, waardoor de winkel dubbel zo groot werd.

Onno Venstra heeft zorggedragen dat de Amstelvener niet meer naar Amsterdam hoefde om te snuffelen in een uitgebreide boekencollectie. Dhr Onno Venstra overleed in 2006 en werd 80 jaar.

Ruim een kwart eeuw runde de heer Groot Beumer de boekhandel met veel succes. Een periode waarin hij aansluiting zocht bij Libris en zo binnen deze groep de boekhandel creëerde met de hoogste omzet per vierkantenmeter. Hij verkocht de winkel in 2000 aan de huidige eigenaren, de familie Rienks. Jaren lang kwam hij nog geregeld in 'zijn oude' boekhandel voor een praatje en vaak ook een mooi boek. Echter door een noodlottig ongeval in december 2011 overleed de heer Groot Beumer op 68-jarige leeftijd (Gerardus Bernardus Joseph). Hij was weduwnaar van Tonny Groot Beumer-van der Poll. De heer Goot Beumer werd begraven op de begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam.

Venstra/Libris boekhandel Verhuisde in 2013 naar het Stadsplein en kreeg een geweldig mooie locatie en een prachtig winkelpand.

venstra
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Venstra Boekhandel is verhuisd

Zie verder bij Gebeurtenissen in Boekhandel Venstra/Libris

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen