Bijgewerkt: 13 april 2024

Manege Wijnschenk - 2006

Foto's -> Bovenkerk -> Sport en Vereniging

Manege Wijnschenk
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Manege Wijnschenk in Bovenkerk

De manege in Bovenkerk, voluit Stichting Ruiterschool Amstelveen genaamd, moest na 40 jaar worden opgeleverd, omdat op maandag 16 januari 2006 de bulldozers de boel kwamen platrijden.

Manege Wijnschenk Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De manege Wijnschenk op 13 januari 2006


Op 16 januari 2006 begon de gemeente met de aanleg van een gasleiding voor de nieuw te bouwen woonwijk. Omlegging van deze gasleiding zou een extra kostenpost betekenen van 1 miljoen euro en woog niet op tegen het laten staan van deze manege.
Het bijgelegen woonhuis was pas acht jaar geleden gebouwd en zou naar het er nu naar uitzag, behouden blijven en te koop worden aangeboden. Dat was destijds de reactie van de huidige eigenaresse van de ruiterschool, Constance Wijnschenk. Of dat zo is gebleven is niet bekend.

Mevrouw Wijnschenk is met haar paarden op het allerlaatste moment uitgeweken naar Limburg. De laatste 32 jaar heeft zij de manege bestierd en les gegeven aan honderden mensen.

Manege Wijnschenk Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De manege is verlaten

Mevrouw Wijnschenk vertelde dat het echt een ideale locatie was. Een eigen overdekte bak, een buitenbak en nog een stuk weiland ook. Praktisch in het Amsterdamse bos gelegen, dus heerlijk om met de paarden te gaan rijden. Maar de vooruitgang hou je niet tegen, dus weer een wei voor een wijk. Ze wist al geruime tijd dat ze er ooit weg zouden moeten.

De eerste plannen dateren van vijf jaar geleden. Maar zoals de meeste plannen, veranderde ook dit plan nog wel eens. Vandaar dat het uiteindelijk moment om definitief afscheid te nemen toch min of meer onverwacht kwam. Een alternatief werd niet geboden en was in de buurt ook niet te vinden.
Het enige was dat ze in het woonhuis had kunnen blijven wonen, maar om dan de paarden heel ergens anders te hebben staan, was eigenlijk geen reële optie voor haar. Vandaar de keuze om helemaal weg te gaan uit de gemeente.

De manege begon 40 jaar geleden en acht jaar later stelde de gemeente de eis dat voortbestaan alleen mogelijk was als gekozen werd voor een stichtingsvorm.

Manege Wijnschenk Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De manege achter de bomen

Die eis werd ingewilligd en vandaar dat alle verdiensten ook weer geïnvesteerd werden in de ruiterschool. Mevrouw Wijnschenk zei dat ze de plek erg zal missen, daar ze er altijd met heel veel plezier haar werk heeft gedaan.

Manege Wijnschenk Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Uitzicht achter de manege


De week voor vertrek werd er nog hard gewerkt om alles ingepakt te krijgen en weg te halen van het terrein aan de Legmeerdijk. Op maandag 16 januari 2006 weerhield niets de slopershamer en werd de aanleg van een gasleiding het begin van het einde voor een plek, waar ooit de paarden vrolijk ronddartelden.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Bovenkerk