Bijgewerkt: 28 maart 2024

Turftrapster
Pieter de Monchy - 2019

Foto's -> Kunstwerken -> Turftrapster-Dorp

TurftrapsterPieter de Monchy
(Amstelveenweb.com collectie - 2019)

De Turftrapster, een bronzen sculptuur van Pieter de Monchy staat sinds 26 januari 2019 op stoep voor Station Amstelveen
op een mooie nieuwe sokkel.

Het beeld de Turftrapster dat op 26 september 2018 op het Dorpsplein omver is gereden, heeft een nieuwe en veilige plek op het terras van Station Amstelveen aan de Stationsstraat 28. Het bekende kunstwerk is gerenoveerd en heeft een nieuwe sokkel gekregen. Op vrijdagmiddag 25 januari 2019 was de onthulling. Rond 16 uur verzamelden zich ongeveer 45 mensen in Station Amstelveen en werden daar verwelkomd met een glaasje Prosecco. Het was een beetje miezerig weer, dus even met elkaar bijpraten in de warme kamer van het Station was erg gezellig. Iedereen kende iedereen en toen burgemeester Eenhoorn ook was gearriveerd en er niemand meer bij kon, nam Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur het woord. Hij zei onder meer:

'De Turftrapster had jarenlang een plekje op het Dorpsplein in het Oude Dorp tot het vorig jaar van de sokkel werd gereden. Ik ontving tientallen reacties en foto?s van het incident. Om ervoor te zorgen dat dit niet nogmaals kan gebeuren, krijgt de Turftrapster een nieuwe en veilige plek bij een van de entrees van het Oude Dorp. Hier verwelkomt zij iedereen die het dorp binnenrijdt vanaf de Ouderkerkerlaan. De nieuwe locatie op het terras van Bed and Breakfast Station Amstelveen is gekozen door een comité bestaande uit beeldhouwer Jan Verschoor, galeriehouder en kunstschilder Anne Leegstra, Marri-Anne Koudijs en Eveline Somers van Wijkplatform Oude Dorp, Katarina en Johan Elfner van Station Amstelveen en ambtelijk Linda du Prie, Bert Timmermans en ik zelf. Deze locatie is verkeersveiliger en is in goed overleg met de exploitanten van de B&B tot stand gekomen. We zijn blij dat de Turftrapster een veilige plek heeft kunnen krijgen.' Na deze woorden werden Anne Leegstra en Bas Eenhoorn door Herbert Raat gevraagd mee te gaan naar buiten om met elkaar de Turftrapster te onthullen. En zo geschiedde.

Turftrapster
(Amstelveenweb.com collectie - 2019)

Kunstschilder Anne Leegstra, Bas Eenhoorn burgemeester van Amstelveen en Herbert Raat (VVD) wethouder Cultuur
na de onthulling van het beeld de Turftrapster voor het gebouw Station Amstelveen op 25 januari 2019


Na de onthulling bekeek iedereen nog eens het vertrouwde beeld en snelde toen weer het Station binnen om deze gebeurtenis verder te vieren, met elkaar en wederom een drankje en heerlijke hapjes. Het was een gezellige middag, dankzij een chauffeur die niet goed keek waar hij reed op het Dorpsplein!

Turftrapster
(Amstelveenweb.com - 2019)

Een replica voor verkoop van de Turftrapster


Turtrapster
(Amstelveenweb.com - 2021)

De Turftrapster in bronzen uitvoering als Gemeentelijke Onderscheiding
Later werd dit de bronzen legpenning


Turfsteker
(Amstelveenweb.com - 2019)

Een replica voor verkoop van de Turfsteker

De heer Henk Butink uit Wilnis maakte de redactie er op attent dat Pieter de Monchy behalve de Amstelveense Turftrapster, ook een beeld van een Turfsteker heeft gemaakt. Dit beeld staat op het Kloosterplein in Vinkeveen.
Op de website van de heer Butink staan originele foto's van de Turfsteker met het verhaal.
Bron: Gemeente Amstelveen - 10-11-2021 -

De eerste plaquette op een kunstwerk is onthuld - de Turftrapster viel deze eer ten deel
Amstelveen heeft veel kunstwerken in de openbare ruimte. Dit biedt alle Amstelveners de gelegenheid om op een laagdrempelige manier van kunst te genieten. Momenteel staat niet bij alle kunstwerken achtergrondinformatie vermeld. Sommige beelden hebben helemaal geen naambordje. Hier komt verandering in. Dinsdag 9 november 2021 is hiervoor de aftrap gegeven door het onthullen van de eerste plaquette bij de Turftrapster. Eén van de bekendste kunstwerken in Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2021)

Marri-Anne Koudijs en Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur onthullen het naambord van de Turftrapster in
het Oude Dorp van Amstelveen op 9 november 2021, samen met buurtbewoners en raadsleden

Amstelveners hebben de gemeente gevraagd of er plaquettes bij de beelden kunnen komen met meer informatie. Naast de naam van de kunstenaar, de titel van het kunstwerk en het jaartal staat in het kort achtergrondinformatie vermeld dat relevant is voor het desbetreffende kunstwerk. Amstelveen telt bijna negentig buitenkunstwerken die vanaf volgend jaar worden voorzien van een plaquette. 'We hebben zoveel prachtige kunstwerken in de verschillende wijken staan, dan is het ontzettend jammer dat niet te zien is om wat voor werken het gaat die de onthulling verrichte in het bijzijn van onder meer buurtbewoners en geïnteresseerden uit de kunst- en cultuursector. Met de kleine moeite van het aanbrengen van een plaquette kunnen we de kunstkennis van Amstelveners op een laagdrempelige manier vergroten' - zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De Turftrapster, een bronzen sculptuur van Pieter de Monchy uit 1979, is het symbool van Amstelveen geworden. Tot eind 2003 stond het vlakbij het viaduct over de rijksweg A9 aan de Amsterdamseweg, voor het toenmalige kantoorgebouw van de Rabobank. Daarna verhuisde de Turftrapster naar een piepklein plantsoentje voor de Dorpskerk. De Turftrapster werd op 26 september 2018 op het Dorpsplein omver gereden, heeft een nieuwe en veilige plek op het terras van Station Amstelveen aan de Stationsstraat 28. Het bekende kunstwerk is gerenoveerd en heeft een nieuwe sokkel gekregen

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De gemeente heeft besloten om altijd alleen maar het geboortejaar van de kunstenaar te benoemen. Te uwer informatie: Beeldhouwer Pieter de Monchy (1916-2011)

Amstelveen heeft veel kunstwerken in de openbare ruimte
Naast een permanente beeldenroute door het Keizer Karelpark en het Oude Dorp, zijn er tientallen beelden verspreid door de gemeente te vinden. Dit jaar nog is een aantal beelden herplaatst zoals de Koffiedrinker in Nes aan de Amstel en de Uitgevouwen Kubus van André Volten in de middenberm van de Keizer Karelweg. Binnenkort volgen er nog twee: Concentratie van Pieter d’Hont en Drie Ganzen van Hein Vree komen terug in het straatbeeld. "Na Sluitingstijd" van Klaas Gubbels is een nieuw beeld dat een plek krijgt in Westwijk. Achtergrondinformatie over de buitenkunst is ook online terug te vinden. Hier zijn de kunstwerken via een interactieve plattegrond terug te vinden.
Waar de Turftrapster overal al stond
De Turftrapster, een bronzen sculptuur van Pieter de Monchy uit 1979, is het symbool van Amstelveen geworden. Tot eind 2003 stond het vlakbij het viaduct over de A-9 aan de Amsterdamseweg, voor het toenmalige gebouw van de Rabobank.

Turftrapster
(Amstelveenweb.com collectie - 2002)

De Turftrapster aan de Amsterdamseweg voor het kantoor van de Rabobank


Daarna verhuisde de Turftrapster naar een piepklein plantsoentje voor de Dorpskerk,
in het hart van het Oude Dorp, waar zij vanaf het Dorpsplein uitkeek richting Handweg.


Turftrapster
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

De Turftrapster op het Dorpsplein


Turftrapster oranje
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De Turftrapster, het symbool van Amstelveen, vrolijk uitgedost op Koninginnedag

Na de renovatie van het Dorpsplein en het verdwijen van het plantsoentje werd het beeld vlak bij de muur van de Dorpskerktuin geplaatst. Het is een open plein, maar er mogen officieel geen auto's op rijden. Toch werd de Turftrapster op 26 september 2018 omvergereden. Een attente bewoonster aan de overkant van het plein, meldde de redactie van Amstelveenweb.com onmiddellijk na haar ontdekking dit treurige nieuws. De regel van verboden te rijden op het Dorpsplein wordt regelmatig overtreden, met name door leveranciers die iets voor de bewoners of het Museum rond het Dorpsplein komen afleveren. De boosdoener van de omvergereden Turftrapster is uiteindelijk gepakt dankzij de attente omwonende!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Het omgevallen bronzen beeld De Turftrapster op het Dorpsplein - 26 september 2018. Het bronzen beeld heeft de aanval van het gemotoriseerde verkeer zonder zichtbare schade overleefd.

Herbert Raat (VVD) wethouder Cultuur zei destijds: 'Na een eerste inspectie lijkt het beeld zelf ongeschonden. Het is de sokkel die flink beschadigd is. We zorgen zo snel mogelijk dat de Turftrapster weer op een nieuwe sokkel hier in het Oude Dorp staat!' Uiteindelijk werd als nieuwe standplaats gekozen voor de Stationsstraat op de hoek bij Station Amstelveen.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstwerken