Bijgewerkt: 18 juni 2024

Zweedse mijnbouwgroep LKAB vond zeldzame aardmetalen

Nieuws -> TechnologIe

Bron: LKAB/Wikipedia
14-01-2023

Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag (LKAB) heeft in het gebied rond Kiruna in Zweden belangrijke afzettingen van zeldzame aardmetalen gevonden, metalen die essentieel zijn voor onder meer de vervaardiging van elektrische voertuigen en windturbines.

Na succesvolle exploratie meldde het bedrijf op 12 januari 2023 minerale voorraden zeldzame aardmetalen van meer dan een miljoen ton zeldzame aardoxiden neodymium en praseodymium en de grootste bekende afzetting in zijn soort in Europa ontdekt. 

'Dit is goed nieuws, niet alleen voor LKAB, de regio en de Zweedse bevolking, maar ook voor Europa en het klimaat. Dit is de grootste bekende afzetting van zeldzame aardelementen in ons deel van de wereld en het zou een belangrijke bouwsteen kunnen worden voor de productie van de kritieke grondstoffen die absoluut cruciaal zijn om de groene transitie mogelijk te maken. We staan voor een bevoorradingsprobleem. Zonder mijnen zijn er geen elektrische voertuigen'- zegt Jan Moström, voorzitter en Group CEO van LKAB.

Foto Amstelveen
(Foto G. Rúnar Gudmundsson/Alm & ME - 2023)

Jan Moström (1960) mijnbouwkundig ingenieur voorzitter en CEO van LKAB, Europa's grootste en wereldwijd meest duurzame ijzerertsproducent, is vanaf 1 januari 2023 de nieuwe voorzitter van Euromines


In Europa worden momenteel geen zeldzame aardelementen gedolven, terwijl de vraag door de elektrificatie naar verwachting dramatisch zal toenemen, wat zal leiden tot een wereldwijd tekort, en dat in een tijd van toenemende geopolitieke spanningen. Volgens de evaluatie van de Europese Commissie zal de vraag naar zeldzame aardelementen voor onder meer elektrische auto's en windturbines tegen 2030 meer dan vervijfvoudigen. Momenteel is Europa ook afhankelijk van de invoer van deze mineralen, waarbij China de markt volledig domineert, een factor die de kwetsbaarheid van de Europese industrie vergroot.
'Elektrificatie, zelfvoorziening van de EU en onafhankelijkheid van Rusland en China beginnen in de mijn. We moeten de industriële waardeketens in Europa versterken en echte kansen creëren voor de elektrificatie van onze samenlevingen. De politiek moet de industrie de voorwaarden geven om over te schakelen op groene en fossielvrije productie. Hier heeft de Zweedse mijnbouwindustrie veel te bieden. De behoefte aan mineralen om de overgang uit te voeren is groot' - zegt minister van Energie, Handel en Industrie, Ebba Busch.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2023)

Apatiet kristal, vindplaats Wutong mijn, Guangxi Zhuang autonomous region, China

De zeldzame aardelementen in Per Geijer komen samen met fosfor voor in het mineraal apatiet, in wat hoofdzakelijk een ijzerertsafzetting is en die dus als bijproduct kan worden geproduceerd. Dit schept ook geheel andere mogelijkheden voor eventuele concurrerende mijnbouw. 'LKAB plant al een circulair industriepark in Luleå met nieuwe technologie voor de winning en verwerking van fosfor, zeldzame aardelementen en fluor op basis van de huidige mijnbouwproductie. Daar kan het materiaal, in plaats van het te storten, worden gebruikt om nieuwe, duurzame producten te maken. Een productiestart is gepland voor 2027'-zegt Leif Boström, Senior Vice President, Business Area Special Products, LKAB.

Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag (LKAB) is een mijnbouwgroep, eigendom van de Zweedse staat, opgericht in 1890 met als hoofdactiviteit de winning van ijzererts in Kiruna en Malmberget. Het hoofdkantoor is gevestigd in Luleå, Norrbotten. LKAB verwerkt zijn ijzererts tot pellets (vroeger ook kolensinter genoemd) en fijn erts, voordat het wordt geleverd. LKAB levert zijn producten aan staalfabrikanten voor verdere verwerking, waaronder SSAB in Luleå. LKAB heeft acht dochterondernemingen: LKAB Berg & Betong AB, LKAB Fastigheter AB, LKAB Kimit AB, LKAB Malmtrafik AB, LKAB Mekaniska AB, LKAB Minerals AB, LKAB Nät AB en LKAB Wassara AB.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.